Yol Tarifi Al
Mail Gönder
Ücretsiz Danış

Anal Fissür (Makat Çatlağı)

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Nedir?

Anal Fissür halk arasında makat çatlağı olarakta bilinen, anüs veya rektum derisindeki küçük bir yırtıktır. Genellikle büyük veya sert dışkı çıkarmaktan veya bağırsak hareketleri sırasında ıkınmaktan kaynaklanır. Fakat uzun süreli ishal durumlarında da görülebilir. Anal fissürler oldukça ağrılı olabilir ve bağırsak hareketleri sırasında kanama, kaşıntı ve rahatsızlığa neden olabilir.

 

Anal Fissür (Makat Çatlağı)

 

Anal Fissür (Makat Çatlağı)  Neden Oluşur?

Anal fissürler, deride ve anüs çevresindeki kaslarda ağrı, tahriş ve kanamaya neden olabilen yırtıklardır. Nispeten yaygındırlar ve kabızlık, bağırsak hareketleri sırasında ıkınma, ilaç yan etkileri veya enflamatuar barsak hastalığı gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Anal fissürler genellikle dışkı geçerken kaşıntı, yanma veya ağrıya neden olur. 

 

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Olan Kişilerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

  • Posalı ve lifli gıdalar yani bolca meyve ve sebze ile beslenilmelidir..
  •  Her gün 3 litre su tüketilmelidir.
  •  Kabızlık sorunu yaşanmaması için kuru incir, kayısı, kuru erik yemeleri veya içilen suya atılması dışkının yumuşamasını sağlayacaktır.
  •  Günlük yürüyüş veya aktiviteler dışkı çıkışını hızlandıracağından yapılması önemlidir.

 

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Tedavisi Nedir?

Cerrahi tedavi endikasyonu sadece dayanılamayacak seviyede ağrı oluştu zamanda planlanır.  Bunun dışında uygulanacak tedavi, durumun ciddiyetine bağlıdır ve diyet lifini artırmak gibi yaşam tarzı değişikliklerinden, lokal anestezikler veya topikal ilaçlar gibi tıbbi tedavilere kadar değişebilir. Anal fissürlerin tekrar oluşmasını önlemek için konservatif tedaviler de kullanılabilir. 

 

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Engellenebilir Mi?

Anal fissürler, anal bölgede sık görülen rahatsızlıklar arasındadır. Anüs maksimum noktasına kadar gerildiğinde meydana gelir ve dokuda çok ağrılı olabilen küçük yırtıklara ve çatlaklara yol açar. Anal fissüre  genellikle uygun diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ile dikkat etmek gerekir.

 

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Tedavisinde Botoks İşlemi Nedir?

Makat bölgesindeki kaslar normal işleyişinden fazla kasılır ise dışkı vücuttan  aşırı daralmış kasların arasından çıkmak zorunda kalır ve dolayısıyla da o alanda yırtılmaya, çatlağa neden olur. Makattaki kas spazmının önüne geçilmesi, hastalığın iyileşmesine yardımcı olacaktır.  Botoks ile makat bölgesindeki kasların gevşemesi sağlanır ve makattaki darlık azaltılır, dışkının geçişi kolaylaştırılır. Her dışkılamada makattaki çatlağın daha çok artması ,mevcut hasarın derinleşmesini ve yeni hasarlar oluşmasını engeller.

 

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Tedavisinde Botoks  Neden  Tercih Edilir?

Anal Fissürü (Makat Çatlağı) sorunu yaşadığımızda cerrahi işlemlerin alanı kısıtlı olmaktadır. Bu sebeple ameliyatsız bir işlem olan botoks uygulaması kanamanın olmadığı, ağrının ya çok az hissedildiği ya da hiç hissedilmediği, aynı gün içinde hastanın taburcu edildiği işlemdir. Kasların yoğun aktif olmasına neden olan hastalıklar yaşandığında kasların aşırı kasılmasını önlemek amacıyla yapılır ve makat çevresindeki kas gerginliğinin azaltılmasına yardımcı olur.  Ayrıca botoksun en önemli avantajı, etkisinin geçici olmasıdır. 

 

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Tedavisinde Botoks Uygulaması Nasıl  Yapılır?

Anal Fissür (Makat Çatlağı) botoks tedavisi uygulamadan ilk önce uygulanması gereken kurallar vardır. Tedaviye aç gidilmeli ve işlemin uygulanacağı bölge, hijyenik olmalıdır.  Genel Cerrah Uzmanı tarafından uygulanan birkaç dakikalık işlem öncesi lokal anestezi ya da sedasyon (derin uyku) seçeneklerinden biri uygulanır. İşlem şu şekilde gerçekleşir: Makattaki çatlak nedeniyle aşırı kasılan iç kaslara botoks enjeksiyonu gerçekleştirilir. Kas rahatlar,  kan akışı sağlanır, ağrısı azalır. Kan akışı düzene girer ve iyileşme süreci başlar. Etkileri 3 gün içinde başlar. 3 ile 6 ay arası etkisi devam eder. Anal Fissür’ün iyileşmesinde botoks tedavisi başarı oranı yüksek bir işlemdir.  

 

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Tedavisinde Botoks Uygulaması Sonrası Çatlak Tekrarlar mı?

Anal Fissür (Makat Çatlağı) tedavilerinden hangisi uygulanmış olursa olsun tekrar etme riski vardır.  Ne yazık ki böyle bir tekrarlama süreci yaşandığında makat bölgesindeki dokular daha fazla zarar görebilir, hassasiyet gelişebilir. Botoks uygulaması bu aşamada cerrahi müdahalelere nazaran hastanın daha kolay adapte olduğu bir süreçtir.  Çatlağın ya da yırtığın oluştuğu bölgedeki kas ve dokuların iyileşmesi ve bu sürede dışkılama işleminin hastayı daha fazla zorlamaması botoks uygulaması aslında orada geçici bir felç oluşturur. Çatlak ya da yırtılmadan kaynaklanan ve adeta kısırdöngüye giren sürecin iyileşmesinde önemli bir tedavi şeklidir. İç kaslara uygulanan botoksun da bir süresi olduğu için etkisini kaybettiğinde kas kasılmaları, kas spazmı yeniden başlar. Bu nedenle botoksun etkili olduğu sürede o bölgenin iyileşmiş olması gerekir.  

 

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Tedavisinde Botoks Uygulaması Hangi Dönemde Uygundur?

Anal Fissür (Makat Çatlağı) ilerlediğinde yani kronik dönemin içindeyse botoks sadece kasların gevşemesine ve dışkılama sırasında daha az ağrı duyulmasına yardımcı olur ama iyileşmeye katkı koyamaz. Burada cerrahi müdahale gerekir. Botoks, hastalık akut dönemdeyse ve hasta ameliyat istemiyorsa tedavide başarı oranı yüksek bir uygulamadır. 

 

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Tedavisinde Ameliyat Tedavisi Nasıldır?

Anal Fissür (Makat Çatlağı) tedavisinde yapılacak ameliyatın ismi kısa adı LIS olan Lateral  Internal Sfinkterotomidir. Kronikleşen vakalarda uygulanmakla birlikte önceliğin botoks işlemi olması tavsiye edilir. Botoksun iyileşmeye katkı koyamayacağına karar verildiğinde lokal anestezi ile ameliyat gerçekleştirilebilir..  Ameliyatla gerginliğe bağlı spazma uğrayan kasların bir kısmı kesilerek gevşetilir. Ameliyatın tecrübeli ellerde  yapılması önemlidir ve LIS sonrası büyük abdesti kaçırma, gaz kaçırma gibi durumlar yaşanabilir.  Doktorun tavsiyelerine uyulmaz ve kabızlık da yeniden gündeme gelirse hastalık da tekrarlayabilir.

INSTAGRAM

TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN