Fissür Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Fissür tedavi edilmezse, makat kısmında sürekli yanan bir ağrıyla uğraşırsınız ve bu ağrı dışkıyı çıkartırken daha da kötüleşir. Aşağıda sayılan anal fissür belirtilerini sürekli olarak yaşamak zorunda kalabilirsiniz ve bu durumlar yaşam kalitenizi oldukça düşürmektedir.
Fissür tedavi edilmezse hastaların yaşayacağı durumlar şunlardır:
- Kaşıntı
- Parlak, kırmızı kanama
- Anüste istemsiz kasılma hissi
- Apse
- Anal Pili: Fissürün altında anüs çağında gelişen bir deri etiketi.
Fissür tedavi edilmezse bu sıkıntılar ile karşılaşılması çok muhtemeldir.
Fissür Çeşitleri Nelerdir?
Anal fissür, ince, narin anüs astarındaki bir kesik veya yırtıktır. Bazı durumlarda yırtık, anal sfinkter olarak bilinen kas anüste açık kalır ve dışkı çıkışı sırasında sürekli hasar görür. Bunlar yoğun ağrı ve bağırsak hareketleriyle kanamaya sebep olurlar.
Araştırmalara göre, bu durumlar genel popülasyonda oldukça yaygındır, ancak bazı kişilerin kafası karışır ve yaşanan bu durumları hemoroid olarak düşünebilirler ama hemoroid tamamen farklı bir hastalıktır.
Fissür tedavi edilmezse, bir çok komplikasyonlara sebep olacaktır. Bu nedenle, mümkün olan en kısa sürede doktora başvurmak önemlidir.
Fissürler şu şekilde sınıflandırılır:
Akut Anal Fissür: Akut anal fissür ciddi olmayan bir durumdur ve 6 hafta içinde düzelir. Farklı kenarları olan düz bir kesi çizgisi gibi görünür. Eğer tedavi edilmez ise kronik fissüre dönüşür.
Kronik Anal Fissür: Kronik anal fissür, altı haftadan uzun süren bir durum olarak tanımlanır. Kişi rahatsızlığından dolayı tedavi için doktora başvurmaz ise, anal fissürden kurtulmak hiç mümkün olmayacaktır.
Fissür Kimlerde Daha Çok Görülür?
20 ila 40 yaş arasındaki yetişkinler daha yatkın olduğu için bu yaş aralığında daha fazla görülür, ancak bebeklerde de görülebilen bir durumdur.
Yaşlandıkça, fissür gelişme şansı azalacaktır. Bununla birlikte, lösemi, kanser, ülseratif kolit ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi bazı tıbbi durumlarla uğraşan kişiler buna daha yatkındır.
Fissür Tedavi Edilmezse Makatta Ne Olur?
Fissür tedavi edilmezse makattaki çatlaklar büyür ve makat bölgesinde kronikleşen bu durumdan dolayı enfeksiyon ve apse oluşumu meydana gelebilir. Bu da çok daha ciddi komplikasyonlara sebep olabilir.
Fissür Tedavi Edilmezse Ne Olur ve Tedavisi Nedir?
Fissür tedavi edilmezse, kişi sürekli ağrı çeker ve aynı zamanda gevşek bağırsak hareketlerine sahip olur. İç anal kaslarda sürekli kasılma ve huzursuzluk yaşama sorunu olur. Hastalar da bu kronik fissürden dolayı anksiyete bozuklukları görülmeye başlar.
Fissür tedavisinde durum ciddi değilse, ağrıyı gidermeye yardımcı olacak bazı ilaçlar önerilebilir. Bununla birlikte anal fissür semptomlarını azaltacak bazı anestezik krem veya merhem verilebilir.
Kronik anal fissürün tedavisi muayenehane koşullarında 3 dakikalık bir işlem olan anal fissür botoks tedavisi ile rahatça tedavi edilebilmektedir. Ayrıca hastanın yanlış beslenme ve yanlış tuvalet alışkanlıklarının da değiştirilmesi gerekmektedir.
Fissür İle İlgili En Çok Sorulan Sorular
Anal Fissürün Belirtileri Nelerdir?
Cevap: Anal fissür, rektum ve anüs arasındaki sfinkter kasın üzerindeki ciltte olan yırtıktır. Bu duvar rektumu anal kanaldan ayırır.
Fissür tedavi edilmezse, genellikle dışkı sırasında cam kesiği gibi ağrı ve kanama yapar. Tuvalet sonrası iç kasta sürekli bir kasılma oluşturur ki bu durum yaşam kalitesinin oldukça düşmesine sebep olur.
Fissür belirtileri; kanama, ağrı, kötü kokulu akıntı ve uzun süre otururken veya ayakta dururken rahatsızlık yaşamak.
Fissür Semptomlarını Hafifletmenin Bazı Yolları Nelerdir?
Cevap: Anal fissür, tipik olarak sert dışkıların bir sonucu olarak ortaya çıkan bir tür rektal kanama ve ağrı durumudur.
Anal fissürler genellikle reçetesiz satılan kremler ve merhemler kullanılarak semptomları hafifletilebilen bir hastalıktır.
Yumuşak gıdalarla beslenip kabız olmamak, tuvalette uzun süre oturmamak ve bol sıvı tüketmek bu anal fissür semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur.
Evde ılık su oturma banyosu anal fissür ağrısını oldukça rahatlatan bir eylemdir.
Fissürü Önlemek İçin Ne Yapabilirim?
1- Lifli gıda ağırlıklı beslenmek
2- Günde 3 litre su içmek
3- WC’ de çok fazla ıkınmamak ve tuvalet hissi oluştuğunda bu durumu ertelememek.
Fissürü önlemek için bunlar yapılabilir.
Mustafa hocam botoks işlemi sırasında ağrı yaşar mıyım?
Anal fissür botoks işlemi sırasında herhangi bir ağrı, acı yaşanmamaktadır. Çok ince iğneler ile işlem yapılmaktadır. Hastalar sadece botoks verilirken 1 dakikalık yanma hissi yaşıyorlar ve bu durum hastaları rahatsız etmiyor.
Doktor bey fissür icin botoks tedavisi oldum sorun yoktu fakat hergun wcden sonra artan sabah hic olmayan çokda şiddetli olmayan bir ağrı var. Wcde zorlanma,ıkınma,acı,kanama,can kırığı hissi olmuyor.Ordaki kasta spazm da hissetmiyorum.Bunun sebebi ne olabilir?Her wcden sonra çok küçük fissür oluyorum ve sürekli iyileşme döngüsünde mi oluyor?
Botox işlemi sonrası iç kas felç olduktan sonra fissürün iyileşmesi 4-8 hafta arasında olmakta. botoks işleminin amacı iç kasın kasılmasını engellemek ve makat darlığını ortadan kaldırmak. Bu 4-8 haftalık süreçte hastanın şikayetleri azalmaktadır. Tam iyileşme hastanın beslenme alışkanlığındaki değişkenliğe bağlı olarak 12.haftaya kadar uzayabilmek. Tam iyileşme olana kadar bu taraz şikayetlerin olması doğal karşılanabilmektedir.
Doktorum fissürün iyileşmiş demişti.
Ben buna rağmen neredeyse her wc sonrası yanma hissediyorum ve saatlerce bazen uyuyana dek sürüyor.
Kıvam çok katı olmayıp çok da cıvık olmazsa yanma yada ağrı olmuyor ama bu kıvamda haliyle çok zor tutturuluyor.
Wc pozisyonumu değşitirdim diyafram nefesini öğrendim fakat hala yanma devam etmekde.
Tam iyileşme olduysa bunlar nasıl oluyor?
Herhangi bir spazmda yok.
spazm yok ise botox etkisini göstermiş olmalı ama muayne ile iç kasın basıncı yinede değerlendirilmeli. doktorunuz ile iletişeme geçmenizde fayda var.
Botoks sonrası hastalarımızın beslenme alışkanlıkları ve tuvalet alışkanlıklarının düzenlenmesi gerek.
wc sonrası yanma hissi genellikle asitli yiyecekler sonrası görülür. lifli gıdadan zengin beslenerek ve günde 3 litreye yakın su içirek optimal gayta kıvamı sağlanabilir.
Merhabalar . Bende mevcut olan makatta kanama çok yoğun yani damlama şeklinin ilerisi . Ne yapabilirim hocam ?
Hocam ağrı yok kanama yok ama gün içinde sürekli bir ıslaklık hissi var