Yol Tarifi Al
Mail Gönder
Ücretsiz Danış

Kolorektal Cerrahi

Bağırsak Hastalıkları

İzmir kolorektal cerrahi uzmanı Op. Dr. Mustafa Göztok, kalın bağırsak ve rektum kanseri gibi hastalıklara tedavi uygulamaktadır.

Rektovajinal Fistül

Rektovajinal fistül, vajina ile rektum arasında gelişen tünel benzeri bir açıklıktır. Vajina, rahmi vulvaya (vücudunuzun dışındaki cinsel organlar) bağlayan bir tüptür. Rektum, sindirim sisteminin kalın bağırsağı (kolon) anüse bağlayan kısmıdır. Vücut onları serbest bırakana kadar dışkı ve gazı tutar. Rektovajinal fistülde vajinal dokunun hasar görmesi dokunun ölmesine ve bir delik (fistül) oluşmasına neden olur. Bu açıklık dışkı ve gazın vajinaya girmesine izin verir. Rektovajinal fistül, bir vajinal fistül türüdür.

 

DETAYLI BİLGİ ÜCRETSİZ DANIŞIN

Transanal Endoskopik Mikrocerrahi (TEM)

Transanal endoskopik mikrocerrahi (TEM), tümörler gibi rektum problemlerini tedavi etmek için kullanılan bir prosedürdür. Rektumunuza ( kalın bağırsağınızın alt kısmı) ulaşmak için anüsünüzden (popo deliği) küçük aletler ile yapılır. Ameliyat kesisi olmadığı için açık ameliyatlara göre daha çabuk ve daha az ağrı ile iyileşme sağlanır.

TEM ile rektumundaki yüksek rektal tümörlere ulaşma sağlaranır . Eskiden cerrahlar bu tümörlere ancak açık karın ameliyatı ile ulaşabiliyorlardı. Açık karın ameliyatlarında büyük bir göbek kesisi kullanılır ve uzun, ağrılı iyileşmelere neden olabilir.

DETAYLI BİLGİ ÜCRETSİZ DANIŞIN

Karın zarı kanseri (Mezotelyoma)

Karın zarı kanseri (Mezotelyoma), belirli organları koruyan ve çevreleyen boşlukların astarını yani klıfını oluşturan bir doku türü olan mezotelyumda gelişen tümörleri ifade eder.
Akciğerlerinizi çevreleyen plevra.
Karın ve pelvik bölgenizdeki organları çevreleyen periton.
Kalbinizi çevreleyen perikard.
Testislerinizi çevreleyen tunika vajinalis.
Çoğu insan mezotelyoma kelimesini duyduğunda plevra kanserini düşünür. Bu tür mezotelyoma, asbeste maruz kalma ile ilişkilidir.

 

DETAYLI BİLGİ ÜCRETSİZ DANIŞIN

Kolon Kanseri

Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri halk arasında kalın bağırsak kanseri olarak bilinen, kalın bağırsağı etkileyen bir kanser türüdür. Yetişkinler arasında en yaygın ve en ölümcül kanser türlerinden biridir. Dünya çapında her yıl 2 milyondan fazla kişiye kolorektal kanser teşhisi konulduğu ve yılda 800.000’den fazla kişinin bu nedenle öldüğü bilinmektedir.

DETAYLI BİLGİ ÜCRETSİZ DANIŞIN

Rektum Kanseri

Kanser, organ ya da doku üzerindeki hücrelerin kontrolsüz ve düzensiz şekilde çoğalması olarak tanımlanmaktadır. Kanser türlerinden biri olan rektum kanseri ise kalın bağırsağın son 20 cm’lik kısmında oluşan kanserlerdir. Rektum, sindirim sisteminin son kısmı olan ve dışkılamayı sağlayan anüs/makat çevresinden önceki bölüme verilen isimdir.

DETAYLI BİLGİ ÜCRETSİZ DANIŞIN

Kasık Fıtığı (İnguinal Herni)

Kasık Fıtığı (İnguinal Herni), bağırsağın bir kısmının ya da karın iç organlarından birisinin karın duvarındaki zayıf bir noktadan, karın zarını iterek dışarı çıkmasıyla ortaya çıkan tıbbi bir durumdur.  Kasık fıtığında bağırsak dışarı çıktığı için cilt altında bir dış çıkıntı oluşturur ve karın iç bölgesinde basınca bağlı olarak kasık fıtığının görünürlüğü artar.

DETAYLI BİLGİ ÜCRETSİZ DANIŞIN

Bağırsak Fıtığı (Rektosel)

Bağırsak Fıtığı (Rektosel) kalın bağırsağın son kısmının vajina içerisine doğru çıkıntı yapmasıdır.  Vajina duvarlarının çeşitli nedenlere bağlı olarak zayıflaması ana etkendir. Özellikle çok sayıda doğum yapmak ve ileri yaş risk faktörleri arasındadır.

DETAYLI BİLGİ ÜCRETSİZ DANIŞIN

Kolostomi Açılması ve Kapatılması

Kolostomi, kalın bağırsağın karın yüzeyine getirilmesi işlemidir. Ameliyatla kalın bağırsak (kolon) karının ön duvarına ağızlaştırılır. Böylelikle kalın bağırsağın içeriği karın duvarına yapıştırılan torba ile boşaltılır. Kalın bağırsaktaki kanserler, enfeksiyonlar, tümörler, bağırsak sorunları gibi birçok farklı sorunun tedavisi amacıyla kolostomi işlemi yapılabilir. Bağırsağın durumuna göre geçici ya da kalıcı kolostomi uygulanabilir. 

 

DETAYLI BİLGİ ÜCRETSİZ DANIŞIN

İleostomi Açılması ve Kapatılması

Normal seyreden bir durumda süreç şu şekilde ilerler: Ağız yoluyla alınan gıdalar ince bağırsaktan geçerek kalın bağırsağa ulaşır oradan da makat yoluyla dışarı atılır. Eğer bağırsaklarda bir sorun varsa işleyiş farklılaşır. İleostomi terimi işte burada karşımıza çıkmaktadır.  İnce bağırsağın bir bölümü ameliyatla karın ön duvarına ağızlaştırılır. Böylelikle gıda atıkları doğrudan karın duvarına  yapıştırılan torba ile ince bağırsak üzerinden dışarı boşaltılır. Tüm bu işlemin adına İleostomi denir.

DETAYLI BİLGİ ÜCRETSİZ DANIŞIN

Kesi Yeri Fıtığı (İnsizyonel Herni)

Kesi Yeri Fıtığı (İnsizyonel Herni), karın ön duvarındaki daha önceki bir ameliyata bağlı bir zayıflıktan, karın içerisindeki organların, karın zarını iterek dışarıya doğru yer değiştirmesidir. Vücudumuzda yapılan herhangi bir operasyon kesisi sonrası, doku eski gücüne hiçbir zaman ulaşamaz. Kuvvetinin yüzde 80 ‘ine ise 6 ay sonra ulaşır. Ameliyat sonrası zayıflayan bu bölgelerden karın içerisindeki basınç artışına bağlı olarak iç organlar dışarıya doğru yer değiştirebilirler.

 

DETAYLI BİLGİ ÜCRETSİZ DANIŞIN

İnce Bağırsak (Kanseri) Tümörleri

İnce Bağırsak (Kanseri) Tümörleri kalın bağırsak tümörlerine nazaran oldukça ender görülürler ve çoğunluğu ince bağırsak kas tabakasından köken alırlar. İnce bağırsak tümörlerini saptamak oldukça zor olmak ile birlikte çoğunlukla bağırsak tıkanıklığına yol açtıklarında tespit edilirler. Tümörler şunlardır: Adenokarsinom, Gastrointestinal Stromal Tümör (GIST), Lenfoma,  Karsinoid Tümörler ve Paraganglioma dahil olmak üzere nöroendokrin tümörler.

 

DETAYLI BİLGİ ÜCRETSİZ DANIŞIN

Bağırsak Düğümlenmesi (Bağırsak Tıkanıklığı)

Bağırsak düğümlenmesi, kalın ya da ince bağırsağın bir kısmında anormal şekilde geçişin engellenmesi durumudur. Bu durum yaşandığında ağızdan alınan besinlerin ve sıvıların bağırsaklardan geçişi kesintiye uğrar. Bağırsak içi iletim  engellendiği için bağırsakların rutin çalışması sekteye uğrar. Zamanında müdahale edilmediği takdirde çok ciddi sonuçlar doğurabilir; komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Acil tıbbi müdahale gerektiren hastalığı tıp literatüründeki ismi  volvulustur.

DETAYLI BİLGİ ÜCRETSİZ DANIŞIN

Safra Taşı (Kolelitiazis)

Safra kesesi taşları, ömür boyu hiçbir şikayete yol açmayabilecekleri gibi özellikle karnın sağ üst tarafında ve sırta doğru yansıyan ağrıya da neden olabilirler. Karında şişkinlik ve hazımsızlık en önde gelen şikayetler arasındadır. Ayrıca milimetrik boyutta olan safra kesesi taşları ana safra kanalına düşerek hayati olarak oldukça önemli problemlere yol açabilen pankreas iltihabına ( Pankreatit ) yol açabilirler.

DETAYLI BİLGİ ÜCRETSİZ DANIŞIN

Divertikülit

Kalın bağırsak duvarındaki küçük ceplere ( fıtıklaşmış cepler ) divertikül denir ve bu divertiküllerin enfekte olmasına divertikülit denir. Divertikül olması divertiküloz olarak adlandırılır . Yaşlandıkça sık görülür ve çoğu insan bununla hiçbir zaman sorun yaşamaz. Ancak divertiküllerinizden biri iltihaplanırsa, akut ağrıya ve diğer semptomlara neden olabilir. Bu, tıbbi müdahale gerektiren bir enfeksiyonu olduğu anlamına gelebilir.

DETAYLI BİLGİ ÜCRETSİZ DANIŞIN

Peritoneal Karsinomatozis (Karın Zarı Kanseri)

Karın zarı kanseri olarak da bilinen Peritoneal Karsinomatozis, malign hücrelerin karın içine yayılmasına verilen isimdir. Genellikle agresif cerrahi tekniklerle tedavi edilir. Cerrahi ile birlikte kemoterapinin kombine olarak kullanılması gerekir. Cerrahi ile karın içerisindeki kanserli hücreler mümkün ise çıkarılmalı sonrasında ise özel cihazlar yardımı ile 42 dereceye kadar ısıtılan kemoterapi ilaçları ile karın içerisi belli bir sürede yıkanmalıdır.

DETAYLI BİLGİ ÜCRETSİZ DANIŞIN

Crohn Hastalığı

Bir tür inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD), Crohn hastalığı, sindirim sisteminizin şişmesine ve tahriş olmasına neden olur. Crohn hastalığınız varsa karın ağrısı, ishal, kilo kaybı ve rektal kanama gibi belirtiler yaşayabilirsiniz. Bu tedavi edilemeyen ömür boyu süren bir durumdur. Bununla birlikte, tedaviler tipik olarak semptomlarınızı yönetmenize yardımcı olur ve aktif bir yaşam sürmenize izin verir.

DETAYLI BİLGİ ÜCRETSİZ DANIŞIN

Göbek Fıtığı (Umblikal Herni)

Göbek Fıtığı (Umblikal Herni), göbek deliğinin yanındaki karın duvarının zayıflamasına bağlı bir açıklık oluşturduğu tıbbi durumdur. Bu durum bağırsak veya yağ dokusunun bir kısmının karın duvarındaki göbeğe yakın bir açıklıktan dışarı çıkmasıyla oluşur. Göbek deliği çevresinde dışarıya doğru  bir yumru, çıkıntı şeklinde kendini gösterir. Bu şişlik her zaman görülemeyebilir.

DETAYLI BİLGİ ÜCRETSİZ DANIŞIN

Ülseratif Kolit

Kalın bağırsağınızda tahrişe ve ülserlere (açık yaralar) neden olur . İnflamatuar barsak hastalığı (IBD) adı verilen bir grup duruma aittir. Sıklıkla kanlı ishale, kramplara ve aciliyete neden olur. Bazen bu belirtiler sizi gece tuvalete gitmek için uyandırabilir

DETAYLI BİLGİ ÜCRETSİZ DANIŞIN

Sıcak Kemoterapi (HİPEC)

HIPEC, Hipertermik İntra Peritoneal Kemoterapi kısaltılmasına denir. Sıcak Kemoterapi, ısıtılmış kemoterapinin karın içine verilerek direkt olarak kanser hücrelerini yok etmeye yönelik bir cerrahi tedavi yöntemidir.

DETAYLI BİLGİ ÜCRETSİZ DANIŞIN

Rektal Prolapsus (Makat Sarkması)

Rektal prolapsus (makat sarkması), kalın bağırsağınızın bir parçası olan rektumunuz anüsünüzün içine doğru kaydığında meydana gelir. Onu yerinde tutan kasların zayıflamasından kaynaklanır. Rektal prolapsus hemoroid gibi görünebilir veya hissedilebilir, ancak hemoroidlerin aksine kendi kendine kaybolmaz. Sonunda düzeltmek için ameliyata ihtiyacınız olacak.

DETAYLI BİLGİ ÜCRETSİZ DANIŞIN

INSTAGRAM

TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN