Yol Tarifi Al
Mail Gönder
Ücretsiz Danış

Kesi Yeri Fıtığı (İnsizyonel Herni)

Kesi Yeri Fıtığı (İnsizyonel Herni) nedir?

Kesi Yeri Fıtığı (İnsizyonel Herni), karın ön duvarındaki daha önceki bir ameliyata bağlı bir zayıflıktan, karın içerisindeki organların, karın zarını iterek dışarıya doğru yer değiştirmesidir. Vücudumuzda yapılan herhangi bir operasyon kesisi sonrası, doku eski gücüne hiçbir zaman ulaşamaz. Kuvvetinin yüzde 80 ‘ine ise 6 ay sonra ulaşır. Ameliyat sonrası zayıflayan bu bölgelerden karın içerisindeki basınç artışına bağlı olarak iç organlar dışarıya doğru yer değiştirebilirler.

 

Kesi Yeri Fıtığı (İnsizyonel Herni)

Kesi Yeri Fıtığı (İnsizyonel Herni) belirtileri nelerdir?

Kesi yeri fıtığı yada diğer adıyla İnsizyonel Herni, daha önce geçirilmiş olan ameliyata bağlı olarak ameliyat bölgesinde oluşan şişlik ile kendisini belli etmektedir. Karın içerisindeki organlar zayıf olan kaslar arasından dışarı doğru çıkabilmektedir. Fıtıklaşan kısım bağırsak ise bağırsakta tıkanıklık, buna bağlı olarak da bulantı, kusma ve ağrıya neden olabilmektedir.

 

Kesi Yeri Fıtığının risk faktörleri nelerdir?

Büyük ameliyat kesileri, aşırı kilolu olmak, ağır kaldırmak, şeker hastalığı olması, kas hastalığı olması risk faktörleri arasında sayılmaktadır.

 

Kesi Yeri Fıtığı (İnsizyonel Herni) tedavisi nedir?

İnsizyonel fıtıklar; karın ağrısı, ciltte bozukluk, bağırsakta tıkanma, bağırsağın beslenmesinin bozulması, bağırsağın sıkışması gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bu komplikasyonları ve fıtığın büyümesini önlemek için cerrahi müdahale şarttır. Cerrahi sırasında mutlaka takviye edici yamalar kullanılmalıdır. Yama kullanılmadan yapılan operasyonlar sonucu tekrarlama oranı oldukça yüksektir.

Kesi Yeri Fıtığı ameliyatı Laparoskopik yöntem nedir?

Karın ameliyatlarından sonra ameliyat edilen alanda fıtık oluşma ihtimali her zaman vardır. Kesi fıtığının durumuna göre açık ya da kapalı ameliyat yöntemlerinden biri seçilir. Açık yöntemde fıtık bölgesi kesi ile açılır ve fıtık kesesi bulunarak bağlanır içerisinde organlar var ise organlar karın içerisine itilir. Karın duvarı özel dikişlerle kapatılır ve üzerine bir yama koyarak karın duvarı sağlamlaştırılır. Laparoskopik (Kapalı ameliyat)’ta ise aynı işlemler karın üzerinden açılan bir kaç adet milimetrik kesiden ilerletilen özel aletler yardımı ile yapılır. Buradaki en önemli fark kullanılan yamanın özelliği ve bu yamanı karın içerisinden yerleştirilmesidir.

 

Kesi Yeri Fıtığı ameliyatı laparoskopi yöntemi ile nasıl yapılır?

Fıtığın bulunduğu yere göre karın ön duvarından açılan bir kaç adet delikten ilerletilen özel aletler yardımı ile karın içerisi değerlendirilir. Fıtık kesesi, yapışan bağırsak kısımlarından ayrılır ve özel bir yama, karın içerisinden özel zımbalar ile fıtık bölgesi üzerine sabitlenir. Bu yamanın özelliği, bir tarafının, bağırsaklara yapışmayan özel bir madde ile kaplı olmasıdır.

 

Kesi Yeri Fıtığı Laparoskopi ameliyatı ne kadar sürer?

Laparoskopik  İnsizyonel  Hernisi,  yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Hasta bir gün hastanede kalır. İlk bir ay ağır fiziksel aktiviteye dikkat etmesi önemlidir. Hasta kısa sürede normal yaşamına döner. 

 

Kesi Yeri Fıtığında Laparoskopi ameliyatı avantajları nelerdir?

  • Açık ameliyata kıyasla, Laparoskopik (kapalı ameliyat) daha az ağrılıdır.
  • Kapalı ameliyat ortalama 30 dakikalık bir işlemdir. 
  • Hasta ertesi gün normal yaşantısına dönmektedir.
  • Yama yöntemi kullanıldığı için fıtığın tekrarlama olasılığı düşüktür.
  • Açık ameliyatlar sonrası tekrarlayan fıtıkların onarımında laparoskopik yöntem tercih edilmektedir. 
  • Açık ameliyatta sadece ameliyat yerindeki fıtık onarılırken;  karın içinin detaylı şekilde görüntülendiği kapalı ameliyatta tespit edilen başka fıtıklara da müdahale edilebilir.
  • Farklı bölgelerdeki farklı fıtıklar aynı seansta onarılabilir.

 

INSTAGRAM

TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN