Yol Tarifi Al
Mail Gönder
Ücretsiz Danış

Safra Taşı (Kolelitiazis)

Safra Taşı (Kolelitiazis) Nedir?

Safra Taşı (Kolelitiazis), safra kesesi taşı safra içerisinde çözünmüş olarak bulunan maddelerin birleşmesi sonucu oluşur. 

 

Safra Taşı (Kolelitiazis)

 

Safra Taşı (Kolelitiazis) Belirtileri Nelerdir?

Safra kesesi taşları, ömür boyu hiçbir şikayete yol açmayabilecekleri gibi özellikle karnın sağ üst tarafında ve sırta doğru yansıyan ağrıya da neden olabilirler. Karında şişkinlik ve hazımsızlık en önde gelen şikayetler arasındadır. Ayrıca milimetrik boyutta olan safra kesesi taşları ana safra kanalına düşerek hayati olarak oldukça önemli problemlere yol açabilen pankreas iltihabına ( Pankreatit ) yol açabilirler.

 

Safra Taşı (Kolelitiazis) Nasıl Düşürülür?

Safra kesesi taşları, böbrek taşları gibi vücuttan atılmazlar. Aksine safra kesesi taşları, safra kesesi içinden ana safra kanalına düşerlerse  koledokolitiazis, pankreatit ve kolanjit gibi çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilirler.

 

Safra Taşı (Kolelitiazis) Nasıl Tedavi Edilir?

Safra kesesi taşları, hasta da şikayetlere yol açıyorlar ise tedavisi cerrahidir. Kapalı olarak, vücutta açılan  5 ve 10 mm’lik küçük delikler yardımı ile safra kesesi vücut dışarısına alınabileceği gibi açık cerrahi ile de tedavisi gerçekleştirilebilir. Şikayete yol açmayan safra kesesi taşları hasta ile konuşularak takip edilebilir.

 

Ameliyatsız Safra Taşı (Kolelitiazis) Tedavisi Mümkün Mü?

Safra kesesi taşlarının ana tedavisi cerrahi olmak ile birlikte milimetrik safra kesesi taşlarını eritmek için ilaç tedavisi kullanılabilir. Fakat cerrahi tedavi daha başarılıdır.

 

Laparoskopik Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Safra kesesi taşlarının tedavisi cerrahidir ve karın bölgesinden yapılan birkaç adet milimetrik kesi ve bu kesilerden karın içerisine ilerletilen özel aletler ile gerçekleştirilen bir ameliyat yöntemidir. İşleme Laparoskopik kolesistektomi adı verilir. Safra kesesi ameliyatları açık yöntemle de yapılabilir. Fakat kapalı cerrahi safra kesesi ameliyatında altın standarttır. Hastanede kalış süresi 1 gecedir. Genel anestezi altında gerçekleştirilir. İyileşme süresi oldukça kısadır.

 

Laparoskopik Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı  Ne Kadar Sürer?

Hastanın yaşı, sağlık durumu, yan hastalıkları, kilosu gibi durumlar göz önünde bulundurulduğunda ortalama 45 dakika ile 1 saat arasında süren,  kapalı yöntem ile gerçekleştirilen ameliyatlardır. 

 

Laparoskopik Kapalı Safra Kesesi Ameliyatının  Avantajları Nelerdir?

  • Ameliyat açılan küçük delikler ya da göbek deliği içinden kamerayla girilerek yapılır. 
  • Açık ameliyat gibi büyük kesiler meydana gelmez.
  • Hastalar bir günlük istirahatın ardından normal yaşamlarına döner. 
  • 45 dakika ile 1 saat arasında süren bir ameliyat şeklidir.
  • Ameliyat sonrası yara izi kesilerde çok az kalır. Göbek deliğinden girilen işlemlerde ise yara izi kalmaz. 

INSTAGRAM

TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN