Yol Tarifi Al
Mail Gönder
Ücretsiz Danış

Bağırsak Fıtığı (Rektosel)

Bağırsak Fıtığı (Rektosel)

Bağırsak Fıtığı (Rektosel), pelvisteki zayıflamış dokuların rektumun vajinal duvarınıa sarkmasına neden olduğu bir durumdur. Bu bir pelvik organ prolapsusu şeklidir. Çıkıntı (prolapsus) küçükse, belirtileri fark edilmeyebilir. Daha belirgin bir sarkma ile rektumun vajinadan dışarı çıkabilir. Şiddetli vakalarda, rektoseli onarmak için ameliyat gerekebilir. Bir rektosel sırasında sarkan bir rektum vajinal duvara doğru şişer. Bir rektosel, rektumunuzun vajina duvarınıza doğru şişmesine neden olarak vajinanızda basınç veya dolgunluk hissine neden olabilir.

 

Bağırsak Fıtığı (Rektosel) arka vajinal duvar sarkması nedir?

Bağırsak Fıtığı (Rektosel), rektumunuzla vajinanız arasındaki dokunun zayıflayarak rektumunuzun vajinanızın arka duvarına doğru çıkıntı yapmasına neden olan bir durumdur. Rektumunuz kolonunuzun ( kalın bağırsak) alt kısmıdır. Hem rektumunuz hem de vajinanız aynı pozisyonda kalır çünkü pelvisinizdeki pelvik taban denilen kaslar ve bağlar onları yerinde tutar. Pelvik tabanınız zayıfladığında, bu organlar yer değiştirebilir ve hatta birbirlerinin üzerine düşebilir.

Rektosel, zayıf bir pelvik taban nedeniyle organların sarktığı bir durum olan pelvik organ sarkmasının (POP) bir şeklidir. Çoğu zaman rektosel, rahminiz veya mesaneniz gibi organların da yerlerinden kaydığı diğer pelvik organ prolapsusu formlarıyla birlikte olur . Rektosel ayrıca arka vajinal duvar sarkması olarak da adlandırılır.

 

 

Bağırsak Fıtığı (Rektosel)

 

Bağırsak Fıtığı (Rektosel) kimleri etkiler?

Rektosel en yaygın olarak 60 yaşın üzerinde doğumda kadın olarak atanan kişilerde teşhis edilir. Yine de, yaşınız veya cinsiyetiniz ne olursa olsun rektosel alabilirsiniz.

 

Rektoseller ne kadar yaygındır?

Rektoseller yaygındır, muhtemelen bildiğimizden daha fazla. Küçük rektoseller genellikle semptomlara neden olmaz, bu da birçok kişinin muhtemelen bu şikayet için sağlayıcılarını asla ziyaret etmemesi veya bir teşhis almaması anlamına gelir.

 

Bağırsak Fıtığı (Rektosel) belirtileri

Rektoseller her zaman semptomlara neden olmaz. Yaptıklarında, genellikle acı vermekten çok nahoş veya rahatsız olurlar.

Rektosel belirtileri şunları içerir:

Rektum veya vajinanızda bir basınç veya dolgunluk hissi.

Vajinanızdan içeri girip girmeyebilecek yumuşak bir doku çıkıntısı.

Kaka yaptıktan sonra rektumunuzun tamamen boşalmadığını hissetmek.

Günde birkaç kez kaka yapma dürtüsüne sahip olmak.

İlişki sırasında rahatsızlık yaşamak ( disparoni ).

Vajinanızda gevşeklik hissi veya kas tonusu kaybı hissetmek.

Bağırsak hareketi sırasında dışkıyı dışarı itmek için parmaklarınızı vajinanızdaki şişkinliğe bastırmak zorunda kalmanız (“kıyma”).

Mesanenizin sarktığı başka bir prolapsus şekliyle birlikte bir rektoseliniz varsa, idrar kaçırma da yaşayabilirsiniz . Sık sık işeme dürtüsü hissedebilirsiniz veya damlayabilirsiniz.

 

Bağırsak Fıtığı (Rektosel) neden olur?

Pelvik tabanınız zayıfladığında rektosel oluşur. Birkaç faktör katkıda bulunabilir:

Hamilelik ve doğum: Vajinal doğum, özellikle birden fazla doğum , pelvik tabanınıza zarar verebilir veya zayıflatabilir. Uzun süreli doğum ve iri yenidoğanlar pelvik taban kaslarınızı esneterek vajinanız için desteğin zayıflamasına neden olabilir.

Yaşlanma: Pelvik tabanınız zamanla zayıflayabilir. Menopoz vücudunuzda pek çok değişikliğe neden olur ve bu da pelvik bölgenizdeki kas tonusunun azalmasına yol açabilir.

Kronik öksürük veya bronşit : Astım , sigara ve solunum yolu hastalığı ile ilişkili uzun süreli öksürükde pelvik tabanınızı zamanla zorlayarak sizi rektosele karşı daha duyarlı hale getirebilir.

Kronik kabızlık : Eğilmek veya kaka yapmak için çok fazla ıkınmak zamanla pelvik kaslarınızı zayıflatabilir. Tekrarlanan ağır kaldırma. Sık sık ağır kaldırma gerektiren bir işe sahip olmak, pelvik taban kaslarınıza çok fazla baskı uygulayarak gerilmelerine ve zayıflamalarına neden olabilir.

Daha ağır bir vücuda sahip olmak: Obeziteye sahip olmak rektosel riskinizi artırabilir.

Önceki ameliyat: Pelvik organlarınızı içeren ameliyatlar ( histerektomi gibi ) pelvik tabanınızdaki dokuya zarar verebilir.

 

Bağırsak Fıtığı (Rektosel) nasıl teşhis edilir?

Kolorektal cerrahlar sıklıkla kapsamlı bir tıbbi öykü ve fizik muayene ile bir rektosel teşhis edebilirler.

Pelvik muayene : Vajinal kanalınızı sarkma belirtileri açısından incelemeye ek olarak, doktorunuz muayene sırasında pelvik tabanınızın gücünü test edebilir. Sanki çiş akıntısını durduruyormuş gibi pelvik taban kaslarınızı sıkıp gevşetmenizi isteyebilirler. Ayrıca, sanki kaka yapıyormuşsunuz gibi bağırsağınıza baskı uygulamanızı veya zorlamanızı isteyebilirler. Bunu yapmak sarkmanızı daha görünür hale getirir.

Görüntüleme: Görüntüleme genellikle rektosel teşhisi için kullanılmaz. Nadir durumlarda, sağlayıcınız ince bağırsağınızın prolapsusu ( enterosel ) olup olmadığını kontrol etmek için bir transvajinal ultrason isteyebilir . Defekografi adı verilen özel bir röntgen filmi sipariş edebilirler. Defekografi, kaka yaptığınızda rektumunuzdaki değişiklikleri gösterir. Bir rektoselin ne kadar şiddetli olduğunu gösterebilir.

 

Bağırsak Fıtığı (Rektosel) nasıl tedavi edilir?

Hafif rektoseller, pelvik taban kaslarınızı güçlendirmek için pelvik taban egzersizleri ile yönetilebilir. Sağlık uzmanınız ayrıca bir peser önerebilir. Vajinal peser, sarkan organları desteklemek için vajinanıza yerleştirilen çıkarılabilir bir cihazdır.

Orta ila daha şiddetli sarkmalarda, rektoselin onarımı için ameliyat önerebiliriz. Doğru prosedürü belirlemek için aşağıdakileri doktorunuz ile paylaşmalısınız.

Yaşınız ve genel sağlığınız.

Sarkmanızın derecesi.

Gelecekteki hamilelik arzunuz.

İlişkiye devam etme isteğiniz (kolpokleisis adı verilen bir POP ameliyatı vajinal açıklığınızı kapatır).

Rektoselleri onarmak için genellikle posterior kolporafi adı verilen cerrahi bir prosedür kullanılır. Prosedür sırasında, sağlayıcınız artık pelvik organlarınızı desteklemeyen hasarlı dokuyu çıkarır ve ek destek için sağlıklı dokuyu birbirine diker. Çoğu zaman, sağlayıcınız vajinanız yoluyla rektosel ameliyatları gerçekleştirir, bu da iz bırakmayan bir yaklaşımdır.

 

Rektosel önlenebilir mi?

Bir rektosel veya pelvik organ sarkmasını önleyemezsiniz. Yine de, pelvik tabanınızı güçlendirebilecek iyi uygulamaları hayata geçirebilirsiniz. Hafif rektosel vakalarını yönetmek için kullanılan stratejilerin birçoğu sarkma riskinizi azaltmak için kullanılabilir. Düzenli olarak Kegel egzersizleri yapın . Kegel, özellikle doğumdan sonra önemli olan pelvik taban kaslarınızı güçlendirebilir. Bebeğinizi doğurduktan sonra Kegel’i yapmanın ne zaman güvenli olduğunu sağlık uzmanınıza sorun. Kabızlığı tedavi edin ve önleyin. Bol miktarda sıvı tüketin ve meyveler, sebzeler, fasulye ve tam tahıllı tahıllar gibi yüksek lifli yiyecekler yiyin. Günde 25 ila 35 gram lif ve sekiz bardak su hedefleyin. Gerekirse dışkı yumuşatıcı kullanın. Ağır kaldırmaktan kaçının ve doğru şekilde kaldırın. Kaldırırken, beliniz veya sırtınız yerine bacaklarınızı kullanın. Daha ağır nesneleri kaldırırken yardım alın. Bir öksürüğü yönetin. Kronik öksürük veya bronşit tedavisi alın ve sigara içmeyin. Sağlıklı kilonuzu koruyun. İdeal kilonuzu belirlemek için doktorunuzla konuşun ve ihtiyacınız varsa kilo verme stratejileri hakkında tavsiye alın.

 

Rektocel hastalığına sahipsem ne bekleyebilirim?

Görünümünüz belirtilerinize ve sarkmanızın ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır. Rektosel için ameliyat olan çoğu kişi, prosedürlerinden sonra semptomlarda rahatlama yaşar. Sizin için önerdikleri tedavilere dayanarak rektoselinizin görünümü hakkında doktorunuzla konuşun.

 

Rektosel kendi kendine geçebilir mi?

Hayır. Rektosel, pelvik tabanınızın yaralanması veya uzun süreli zayıflaması nedeniyle oluşur. Tedavi olmadan kendi kendine iyileşmez.

 

Bir rektosel tedavi edilmezse ne olur?

Rektosel tedavi olmaksızın kötüleşebilir. Her rektosel ameliyat gerektirmez. Yine de, rektoselinizin ciddiyetine bağlı olarak lif alımınızı artırmanız, günlük Kegel egzersizleri yapmanız, peser kullanmanız vb.

 

Bir Rektosel ile nasıl kaka yaparsınız?

Şiddetli sarkma ile, kaka yapabilmek için vajinal duvarınızı yukarıda tutmak için parmaklarınızı kullanmanız gerekebilir. Bu işleme “splintleme” denir. Kakayı dürtmek için parmağınızı kullanmanız gerekebilir. Parmağınızı vajinanıza yerleştirmeden önce temiz (bakterisiz) olduğundan emin olun. Hafif sabun ve su ile yıkayınız. Sarkma bu kadar şiddetli olduğunda, sağlayıcınızla tedavi seçenekleri hakkında doktorunuzla konuşmanız iyi bir fikirdir.

 

Doktoruma hangi soruları sormalıyım?

Hangi yaşam tarzı değişiklikleri semptomlarımı hafifletebilir?

Rektoselimin kötüleşmesini nasıl önleyebilirim?

Pelvik organ sarkmasının diğer biçimlerini nasıl önleyebilirim?

Ameliyat önerir misiniz? Eğer öyleyse, riskler nelerdir?

Önereceğiniz ameliyat türü için başarı oranları nedir?

Tedavi cinsel yaşamımı herhangi bir şekilde olumsuz etkiler mi? Hamilelik şansım?

 

Kaka Rektoselde sıkışabilir mi?

Evet. Şiddetli sarkma ile dışkı, rektosel tarafından oluşturulan cebe sıkışabilir ve dışkının kolayca geçmesini engeller. Bu durumda, bir tabureyi geçmek için splintlemeyi denemeniz gerekebilir. Bağırsak hareketi için parmaklarınızı kullanmanız gerekiyorsa, sağlayıcınızla tedavi seçenekleri hakkında konuşun.

 

Bir Rektosel dokunmak nasıl bir duygu?

Rektoseliniz hissedemeyeceğiniz kadar hafif olabilir. Sarkma daha belirginse, vajinanızın arka duvarında bir çıkıntı veya yumru gibi hissedilebilir. Bir rektosel hissetmek için (temiz) bir veya iki parmak sokabilirsiniz. Rektumunuza en yakın dokuya baskı yapmak için vajinal duvarınızın arka kısmına baskı uygulayın. Bu bölgedeki şişkin doku rektosel belirtisidir.

 

Rektosel ve sistosel arasındaki fark nedir?

Hem rektosel hem de sistosel, zayıflamış bir pelvik taban nedeniyle pelvik organların yerlerinden kaymasını içeren durumlardır. Bir rektosel ile pelvik tabandaki zayıflıklar rektumun arka vajinal duvarınıza doğru çıkıntı yapmasına neden olur. Bir sistosel ile, zayıflıklar mesanenizin ön vajina duvarına doğru şişmesine neden olur. Bu tür sarkmalar bazen diğer pelvik organ sarkmaları ile birlikte ortaya çıkar.

INSTAGRAM

TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN