Yol Tarifi Al
Mail Gönder
Ücretsiz Danış

Rektal Prolapsus (Makat Sarkması)

Rektal Prolapsus (Makat Sarkması)

Rektal prolapsus, kalın bağırsağınızın bir parçası olan rektumunuz anüsünüzün içine doğru kaydığında meydana gelir. Onu yerinde tutan kasların zayıflamasından kaynaklanır. Rektal prolapsus hemoroid gibi görünebilir veya hissedilebilir, ancak hemoroidlerin aksine kendi kendine kaybolmaz. Sonunda düzeltmek için ameliyata ihtiyacınız olacak.

Sarkmış bir rektum anal kanala doğru kayar ve bazen diğer taraftan dışarı çıkar.

Rektumunuz, bağırsağınızın anüsünüze ulaşan son kısmıdır. Rektumunuz sarktığında, anüsünüze düşer.

 

Rektal Prolapsus (Makat Sarkması) Nedir?

Rektal Prolapsus Rektumunuz kalın bağırsağınızın anüsünüzden önceki son bölümüdür. Kakanın vücudunuzdan çıkmaya hazırlandığı yer burasıdır. Kaka rektumunuza geldiğinde, dışkılama (kaka) dürtüsünü tetikler ve bir kas ağı kakayı anüsünüzden dışarı doğru iter . Ancak rektal prolapsus meydana geldiğinde, rektumun kendisi de onunla birlikte hareket eder, teleskop tarzında anal kanala ve bazen de diğer taraftan dışarı kayar.

“Prolapsus”, vücudunuzdaki normal konumundan düşen herhangi bir vücut parçasını tanımlamak için kullandıkları terimdir. Genellikle parçayı destekleyen kasların zayıfladığı veya bozulduğu anlamına gelir. Yaşlanmayla birlikte bir miktar zayıflama veya bozulma normaldir, ancak kaslardaki fazla aşınma ve yıpranma süreci hızlandırabilir. Doğum, kronik kabızlık veya ishal rektal prolapsusu etkileyebilir.

 

Rektal Prolapsus (Makat Sarkması)

 

Rektal Prolapsus (Makat Sarkması) Kimleri Etkiler?

En yaygın olarak doğum yapan kadınlarda , özellikle 50 yaşın üzerindekileri etkiler. Daha az yaygın olarak, küçük çocuklarda kronik ishal veya kistik fibrozun bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.

 

Rektal Prolapsus (Makat Sarkması) Ne Kadar Yaygındır?

Her 1000 kişiden yaklaşık 2,5’inde meydana geldiği tahmin edilmektedir.

 

Rektal Prolapsus (Makat Sarkması) Ciddi Midir?

Acil olarak ciddi değildir, ancak bazı insanlar için rahatsızlığa neden olabilir ve ileride olası komplikasyonlara yol açabilir. En yaygın komplikasyonlar, fekal inkontinans gibi kaka yapma zorluklarıdır.

 

Rektal Prolapsus (Makat Sarkması) Neden Olur?

Rektumu yerinde tutan kasların çalışmaması rektal prolapsusa yol açar. Buna birçok şey katkıda bulunabilir. Bazı olasılıklar şunları içerir:

Yaşlanma.
Hamilelik ve doğum.
Pelvisinizde önceki yaralanma veya ameliyat.

Kronik kabızlık veya ishal.
Bağırsak parazit enfeksiyonları.
Kronik öksürme veya hapşırma.
Omurilik veya sinir hasarı.
Kistik fibrozis.

 

Rektal Prolapsus (Makat Sarkması) Nasıl Görünür?

Rektal prolapsus farklı insanlarda farklı görünebilir. İç sarkmanız varsa, rektumunuz yarı yolda anüsünüze düşmeye başlamıştır, ancak diğer ucundan henüz çıkmamıştır. Mukoza sarkmanız varsa,
rektumunuzun iç mukus astarı tersyüz olmuş ve anüsünüzden dışarı çıkmaya başlamıştır. Dış prolapsus, tüm rektumunuzun düştüğü zamandır. İlk başta, sarkma sadece kaka yaptığınızda meydana gelebilir, ancak sonunda sabittir.

 

Rektal Prolapsusun Belirtileri veya Semptomları Nelerdir?

Anüsünüzde bir baskı hissi veya şişkinlik.

Kaka yaptıktan sonra anüsünüzde bir şey kalmış gibi bir his.

Anüsünüzden sarkan kırmızı, etli bir kitle.

Anüsünüzden mukus, kaka veya kan sızıntısı.

Anal ağrı veya kaşıntı.

 

Rektal Prolapsus (Makat Sarkması) mu? Yoksa Hemoroid mi? Nasıl Anlarım?

Rektal prolapsus ve hemoroid benzer semptomlara sahip olabilir ve birini diğeriyle karıştırmak nadir değildir. Hemoroidler – anüs veya rektumdaki şişmiş kan damarları – ayrıca kaşıntı, ağrı veya kanamaya neden olabilir. Hemoroidler bile sarkabilir – anüsünüzden kayabilir – ve eğer yaparlarsa mukozal rektal sarkmaya benzer görünebilirler. Ne de olsa, aynı kırmızı, etli mukus astarında meydana gelirler.

Hemoroitler ve rektal prolapsus, hamilelik sırasında ve sonrasında veya kronik kabızlık veya ishal ile birlikte ortaya çıkabilir. Rektal prolapsusun birçok olası nedeni olsa da, hemoroidlerin başlıca nedeni aşırı ıkınmadır. Ayrıca geçicidirler ve bir hafta kadar sonra kendi başlarına geçerler. Rektal prolapsus kronik ve ilerleyicidir. Semptomlar değişebilir ama geçmez.

Rektal Prolapsus (Makat Sarkması) Nasıl Teşhis Edilir?

Tıbbi geçmişinizi gözden geçirecek ve ardından proktolojik muayne gereklidir. Kaka yapıyormuş gibi kaslarınızı çalıştırmanız sırasında teşhisi doğrulamak veya diğer olası sorunları ortadan kaldırmak için aşağıdaki testlerden birini veya birkaçını kullanabilirler:

Dijital Rektal Muayene. Bu, yağlanmış eldivenli parmakların kullanıldığı bir fizik muayenedir. Defekografi _ Bu, bir X-ışını veya MRI kullanarak, kaka yaptığınızda kaslarınızın bir görüntüleme
çalışmasıdır.

Anorektal Manometri: Bu test, anal sfinkterlerinizin gücünü ve sıkılığını ölçer.

Alt GI Serisi (baryum lavmanı): Alt gastrointestinal sisteminizin bir dizi video röntgeni.

Kolonoskopi: Bu test kalın bağırsağınızın içini esnek bir kapsamla inceler.

Elektromiyografi (EMG): Bu test, anal sfinkterlerin düzgün çalışmamasının nedeninin sinir hasarı olup olmadığını belirler. Aynı zamanda kas koordinasyonunu da inceler.

Zayıf pelvik taban kaslarınız varsa, rektal prolapsusa ek olarak bir veya birkaç başka durumunuz olabilir. Sağlık uzmanınız, hepsini birlikte ele alabilmek için bu diğer koşulları kontrol etmek isteyebilir. Olası ikincil koşullar şunları içerir:

Pelvik taban disfonksiyonu.

Rektosel.

İdrar kaçırma.

İnce bağırsak prolapsusu.

Vajinal prolapsus.

Mesane prolapsusu.

 

Rektum Sarkması Kendi Kendine Geçer mi?

Yetişkinlerde değil. Çocuğunuzda rektal prolapsus meydana gelirse, nedeni tedavi ettikten sonra geçebilir. Örneğin, çocuğunuzda sert dışkı, ishal veya parazit enfeksiyonu varsa, bu durumları tedavi etmek, pelvik taban kasları üzerindeki baskıyı azaltacaktır. Çocuğunuz büyümeye devam ettikçe kaslar kendilerini onaracaktır. Bununla birlikte, bir yetişkinseniz, rektal prolapsus ameliyat olmadan düzelmez.

 

Rektal Prolapsus (Makat Sarkması) Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Rahatsız edici semptomlara neden olmuyorsa, evde ilgilenerek bir süre rektal prolapsusla yaşayabilirsiniz. Bununla ilgilenmek, rektumunuzu manuel olarak içeri itmek anlamına gelir. Doktorlar,
dizleriniz göğsünüze gelecek şekilde yan yatmanızı ve rektumunuzu nazikçe yerine geri itmek için ıslak, ılık bir bez kullanmanızı önerir. Ancak prolapsus zamanla kötüleşmeye devam edecektir.

Tedavi edilmeyen rektal prolapsus, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli olası komplikasyonlara yol açabilir:

Fekal inkontinans: Anal kaslarınız esnemeye devam ettikçe, gazı ve kakayı tutmakta zorluk çekebilirsiniz. Rektal prolapsusu olanların %50 ila %75’i bu komplikasyonu bildirir.

Kabızlık: Rektumun demetlenmesi ve kas koordinasyon sorunları, dışkınızı boşaltmada zorluk
çekmenize neden olabilir. Bazı insanlar inkontinans ile değişen kabızlığa sahiptir.

Rektal ülserler: Rektumunuzun mukus tabakasının sürtünmesi ve açığa çıkması rektal ülserlere ve
kanamaya neden olabilen ağrılı yaralara neden olabilir. Kontrolsüz kanama anemiye neden olabilir.

Rektum: Anüsünüzden sarkarak sıkışır ve tekrar içeri itilemez. Bunun tehlikesi, kan akışının kesilmesi
(“boğulma”) olabilir. Bu, doku ölümüne ve rektumun çürümesine ( kangren ) yol açabilir.

 

Rektal Prolapsusu Nasıl Düzeltirsiniz?

Rektal prolapsusu düzeltmek için çeşitli cerrahi yaklaşımlar vardır. Hangi prosedüre sahip olduğunuz, durumunuzun özelliklerine bağlı olacaktır. Genel olarak sağlıklı yetişkinler için ilk seçenek genellikle rektumunuzu karnınızdan onarmak için bir prosedür olan rektopeksidir . Bununla birlikte, bazı insanlar karın ameliyatı için iyi aday olmayabilir. Bu durumlarda, rektal cerrahi başka bir seçenektir.

Karından Yaklaşım Cerrahisi (rektopeksi)

Bu prosedür, rektumunuzu pelvisinizdeki orijinal konumuna geri getirir. Cerrahınız rektumunuzu pelvisinizin arka duvarına (sakrumunuz) kalıcı dikişlerle bağlayacaktır. Ayrıca ağ ile takviye edebilirler. Bunlar, rektumunuzu yara dokusunun gelişmesi için yeterince uzun süre yerinde tutacak ve bu da onu bundan sonra yerinde tutacaktır. Rektopeksi, rektal sarkmayı düzeltmede %97 uzun vadeli başarı oranına sahiptir.

 

Laparoskopik Rektopeksi

Cerrahınızın yargısına ve deneyimine bağlı olarak, rektopeksi açık karın ameliyatı veya minimal invaziv (laparoskopik) cerrahi ile olabilir. Açık cerrahi, organlarınıza erişmek için karın boşluğunuzu açmak anlamına gelir. Laparoskopik cerrahi, küçük bir kamera kullanılarak küçük “anahtar deliği” kesilerinden yapılır ve bazen bir cerrahi robot kullanılarak yapılır. Her iki işlem de genel anestezi altında yapılır .

Kronik kabızlık öykünüz varsa ve bu, rektal prolapsunuza katkıda bulunan bir faktörse, cerrahınız rektopeksi sırasında kısmi bağırsak rezeksiyonu önerebilir. Bu, kolonunuzun bir bölümünü çıkarmak anlamına gelir. Cerrahınız, kolonunuzun kabızlıkla ilgili zorlukların ortaya çıkma eğiliminde olduğu kısmını belirleyebilir. Sorunlu bölümün çıkarılması genellikle daha sonra bağırsak işlevini iyileştirir.

 

Rektal Yaklaşım (perineal rektopeksi)

Karın ameliyatı sizin için ideal bir seçenek değilse, cerrahınız rektum sarkmanıza anüsünüzden yaklaşabilir. Rektal cerrahi, abdominal cerrahide olduğu gibi her zaman genel anestezi gerektirmez. Bazı kişilerde epidural anestezi ile olabilir . Rektal veya “perineal” yaklaşım, çok hafif bir sarkmanız varsa veya rektumunuz dışarıdan yapışıksa (hapsolmuşsa) daha iyi bir seçim olabilir. İki yaygın prosedür vardır:

Altemeier prosedürü: Bu prosedürde, cerrahınız sarkmış rektumu anüsünüzden dışarı çeker ve çıkarır. Prolaps ( proktosigmoidektomi ) ile ilgiliyse kolonun alt kısmını (sigmoid kolon) da çıkarabilirler . Sonra kalın bağırsağınızın iki ucunu (kalan kolonunuz ve anüsünüz) tekrar dikerler. Kolonunuzun yeni ucu artık yeni rektumunuz olur.

Bu prosedür, açık karın ameliyatından daha az invazivdir ve iyileşmesi daha kolaydır, ancak dezavantajı, sarkmanın daha sonra tekrarlayabilmesidir. Bunun bir nedeni, kolonunuzdan yapılan yeni rektumun orijinal rektumunuz kadar güçlü olmamasıdır. Bu nedenle, bazı cerrahlar altemeier prosedürünü bir “levatoroplasti” ile birleştirir – pelvik taban kaslarını birbirine dikerek sıkılaştırır.

Delorme prosedürü: Yalnızca mukozal bir sarkmanız veya küçük bir dış sarkmanız varsa, cerrahınız daha küçük bir prosedür seçebilir. Delorme prosedürü sadece rektumunuzun sarkmış mukozal astarını çıkarır. Cerrahınız daha sonra rektumun kas duvarını kendi üzerine katlar ve anal kanalınızın içinde birbirine diker. Çift kas duvarı rektumu güçlendirmeye yardımcı olur.

 

Rektal Prolapsus Cerrahisinin Olası Riskleri veya Komplikasyonları Nelerdir?

Tüm ameliyatlar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere düşük genel komplikasyon riski taşır:

Kanama.

Enfeksiyon.

Kan pıhtıları.

Yakındaki organlarda yaralanma.

Anestezi komplikasyonları.

Rektal Prolapsus Cerrahisi ile ilişkili ek riskler şunları içerir:

Anastomoz kaçağı Bağırsağınızın kopan ve yeniden bağlanan iki ucu düzgün bir şekilde iyileşmezse, bağırsaklarınızın sızdırmasına neden olabilir ve onarımı için başka bir ameliyat gerekebilir.
kabızlık _ Bazı insanlar için, kabızlık ameliyattan sonra kötüleşir ve bazen daha önce sahip olmasanız bile ortaya çıkar. Bağırsaklarınızdaki yara dokusu bunun bir nedeni olabilir. Cinsel işlev bozukluğu Rektopeksi, erkek cinsel işleviyle bağlantılı bir sinire küçük bir ihtimalle (%1 ila %2) zarar verir.

 

Rektal Prolapsusun Oluşmasını veya Tekrarlamasını Nasıl Önleyebilirim?

Kronik bağırsak bozukluklarını tedavi edin . Kronik kabızlık veya ishalin devam etmesine izin vermeyin. Yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlar dahil olmak üzere tedavi seçenekleri hakkında sağlık uzmanınıza danışın. Pelvik tabanınızı güçlendirin . Kegel egzersizleri, pelvik kaslarınızı zinde ve güçlü tutmanıza yardımcı olabilir. İdrar kaçırmayı ve olası pelvik organ sarkmasını önlediği gösterilmiştir.

 

Rektal Prolapsum Varsa Görünüm Nasıldır?

İlk başta büyük bir sorun olmayabilir, ancak zamanla daha da kötüleşmeye devam edecektir. Halihazırda bağırsak problemleriniz varsa, muhtemelen sağlık uzmanınızı daha sonra görmeniz gerekir. Çoğu zaman ameliyat rektal sarkmayı düzeltir, ancak az sayıda insanda geri dönebilir. Ameliyat ayrıca bağırsak komplikasyonları için karışık sonuçlara sahiptir. Bu sorunların çözülmesi için ek tedavi gerekebilir. Rektal prolapsus genellikle uzun, kademeli bir kas bozulması sürecinin sonucudur. Bu tıbbi bir acil durum değildir, ancak meydana gelddiğinde ve geç kalındığında ciddi komplikasyonlar dehşet verici olabilir. Bazı bozulmalar kaçınılmazdır, ancak kişisel bakım bir fark yaratabilir. Bağırsak sağlığınıza dikkat ederek ve pelvik taban kaslarınızı çalıştırarak, pelvik organlarınızı mümkün olan en iyi durumda tutmanıza yardımcı olabilirsiniz. Sarkma meydana gelirse, ameliyat bunu düzeltebilir.

INSTAGRAM

TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN