Yol Tarifi Al
Mail Gönder
Ücretsiz Danış

Göbek Fıtığı (Umblikal Herni)

Göbek Fıtığı (Umblikal Herni) Nedir?

Göbek Fıtığı, göbek deliğinin yanındaki karın duvarının zayıflamasına bağlı bir açıklık oluşturduğu tıbbi durumdur. Bu durum bağırsak veya yağ dokusunun bir kısmının karın duvarındaki göbeğe yakın bir açıklıktan dışarı çıkmasıyla oluşur. Göbek deliği çevresinde dışarıya doğru  bir yumru, çıkıntı şeklinde kendini gösterir. Bu şişlik her zaman görülemeyebilir.

Göbek Fıtığı (Umblikal Herni)

 

Göbek Fıtığı (Umblikal Herni) Neden Oluşur?

Hem bebeklerde hem yetişkinlerde görülen bir durumdur. Anne ile bebek arasında kan alışverişini sağlayan göbek kordonu, doğumla kesilir. Böylelikle bebeğin karın iç duvarından sarkan parça zamanla kuruyup düşer.  Bu kapanma gecikince karın içi organlar çıkıntı yapar. Bu normal bir süreçtir ama göbek fıtığının bebeklerde daha sık görülmesinin nedenleri başkadır. Bebek prematüre doğmuşsa, göbek kordonu boşluğu tam birleşememişse ya da düşük doğum ağırlığı yaşanmışsa bu fıtık sık rastlanan bir durum haline gelir. Yetişkinlerde görülme nedenlerini ise şöyle sıralayabiliriz: Çoğul gebelik, çok doğum yapmak,  sık aralıklarla kilo alıp vermek, hareketsiz yaşam, ağır yük kaldırmak, karın bölgesinde cerrahi operasyon geçirmiş olmak, kronik kabızlığa bağlı hastalıklar, karında sıvı birikimi, şiddetli öksürük.

Göbek Fıtığı (Umblikal Herni Nasıl Belirti Verir?

Bebeklerde daha çok göbekte şişlik, ağlama, ıkınma gibi belirtiler verir. Ortalama 2 yaşına kadar karın kasları birleşir ve sorun kaybolur. Cerrahi müdahale bu nedenle gerekmez ama eğer 4 yaşına kadar durum düzelmezse müdahale gerekebilir. Yetişkinlerde ise durum farklıdır çünkü günlük yaşamı sıkıntıya sokacak belirtileri vardır. Fıtığa bağlı olarak göbek çevresinde sıkışma oluşması acil bir durumdur ve cerrahi müdahale gerektirir. Göbek deliği çevresinde baskı hissi, şişlik ve ağrı, dışkı yapamamaya bağlı ağrı hissi, mide bulantısı, kusma gibi belirtileri dikkate almak gerekir.

 

Göbek Fıtığı (Umblikal Herni) Nasıl Oluşur?

Bebeğin doktor muayenesi sırasında fıtık tespit edilirse bunun karın boşluğu içine itilip itilemediğine bakar. Eğer itilemiyorsa boşluk içerisinde organ sıkışması oluşabilir. Bu tehlikeli bir durumdur ve acil operasyon gerekir.

Yetişkinlerde de belirtiler dikkatle takip edilip bir uzman doktora başvurulması gerekir. Eğer göbek fıtığına bağlı iç organlarda bir sıkışma olasılığı gözlemlenirse hemen görüntüleme teknikleriyle durum değerlendirmesi yapılır. Kan dolaşımını da engelleyen durum ateş, kusma, mide bulantısı gibi belirtiler de verdiği için tedavi planlanır.

 

Göbek Fıtığı (Umblikal Herni) Tedavisi Nasıl Olur?

Bebeklerde ortalama 2 yaşına kadar düzelen süreç yetişkinlerde ön teşhis için fiziksel muayene yeterli olur. Teşhis konulmuşsa mutlaka ardından tedavi süreci başlar çünkü yetişkinlerde kendiliğinden iyileşmesi söz konusu değildir. Göbek fıtığı sıkışmasına neden olmamak ve başka organlarda da sorun oluşmasının önüne geçmek için müdahale edilir. Tedavide karın duvarının zayıflamış bölgesini onarmak hedeflenir.

 

Göbek Fıtığı (Umblikal Herni) Tedavisinde Yama Tekniği Nasıl Yapılır?

Tedavisinde uygulanan yama tekniğinde bölge gerdirmeden ve  içeriden basınçla desteklenerek güçlendirilir. Göbek deliğinin birkaç santimetre altına açılan küçük bir kesiden gerçekleştirilen işlemde sentetik yama malzemeleri kullanılır. Fıtığın durumuna göre  açık ya da kapalı cerrahi teknik kullanılır. Karın ön duvarındaki defekt kapatılır ve defekt boyutu 3 cm ve üzerinde ise üzeri bir yama ile desteklenir.

 

Göbek Fıtığı (Umblikal Herni) Kimlerde Oluşur?

Göbek fıtığı hem bebekleri hem de yetişkinleri etkileyen yaygın bir durumdur. Bebeklerde bu açıklık genellikle 2 yaşına kadar kendiliğinden kapanır. 4 yaşına kadar sorun devam ederse doktor gereken tedaviyi uygular. Yetişkinlerde ise mutlaka cerrahi operasyon gerektirir. Kendiliğinden iyileşme sağlanmaz. Göbek fıtığı tedavi edilmezse bağırsak tıkanıklığı veya bağırsakta boğulma gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

INSTAGRAM

TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN