Yol Tarifi Al
Randevu Talep
Bizi Ara
Whatsapp

Anorektal Manometri

Anorektal Manometri

Anorektal Manometri, rektum ve anal sfinkterin ne kadar iyi çalıştığını ölçen bir testtir.

Anorektal manometri testi genellikle yetişkinlerde büyük tuvaletini tutamayan kişilerde kullanılan bir testtir. Bu testin amacı büyük tuvaleti sağlayan kasların yani sfinkter kaslarının tuvalet sırasında ne derece uyumlu çalıştığını ve normal basınçlarını ölçmektir.

Hemoroid, perianal fistül ve makat çatlağı nedeniyle yapılan yanlış cerrahi müdahale sonrası bu kaslarda kayıplar olur ve bu kayıpların sonucunda hastada tuvaletini tutamama şikayetleri oluşabilmektedir. Bu testin sonucunda kas kaybı mevcut ise hastaya anal kas terapisi uygulanarak bu kasların daha iyi çalışması sağlanır.

 

Anorektal Manometri Nedir?

Anorektal manometri, dışkıyı (dışkı) ortadan kaldırmak için rektum ve anal sfinkterlerin birlikte ne kadar iyi çalıştığını ölçen bir testtir.

Anal sfinkter, dışkı kontinansını (tuvalet tutamama) kontrol etmeye yardımcı olan bir iç ve dış sfinktere veya valfe sahiptir. Bu kapakçıklar, anüsün açılıp kapanmasını kontrol eden kaslardan yapılmıştır. Anorektal manometri testi, bu kapakçıkların ne kadar iyi çalıştığını görmek için yapılır.

Manometri testi sonucu doğrultusunda, rektal prolapsus (makat sarkması) ve kabızlık gibi durumlarda anüs ve rektumun kaslarında veya sinirlerinde oluşan ilgili problemlerin belirlenmesine yardımcı olur ve böylece hastaya özel bir tedavi planı geliştirilmesini sağlar.

 

Anorektal Manometri

 

Anorektal Manometri Testini Hangi Bölüm Yapar?

Anal kanalda yer alan kasların ve sinirlerin fonksiyonel kontrollerinin yapılmasını mümkün kılan anorektal manometri testi, kolorektal cerrahlar tarafından uygulanan bir işlemdir. Manometri testi sonucunda tedaviyi uygulayan bölüm kolorektal cerrahidir.

 

Anorektal Manometri Testi Kimlere Uygulanır?

Manometri testi şunlara uygulanır:

  • Dışkı yapımı zor geçenlere.
  • Fekal inkontinans (büyük tuvaleti tutamama ve kaçırma).
  • Kabızlık (haftada üçten az bağırsak hareketi).
  • Makat bölgesi ( Hemoroid, anal fissür, perianal fistül ) cerrahileri sonrası eski tuvalet alışkanlıklarını kaybeden kişilere.

 

Anorektal Manometri Testi Nasıl Yapılır?

Anorektal manometri kolorektal cerrah tarafından bir muayenehanede yapılır.

Anorektal manometri testi için ilk olarak hasta kanepeye sırtüstü yatırılır ve dinlenmesi istenir.

Daha sonra anestezik etkiye sahip bir kayganlaştırıcı uygulanır, ardından ucunda bir balon bulunan küçük esnek bir tüp ile ( bu tüpe kateter adı verilir),  tüp rektuma geçmeden önce anal sfinkter adı verilen bir kas halkasını geçirilerek anal açıklıktan sokulur.

Kateterin ucundaki küçük balon kademeli olarak şişirilir. Bu, rektum ve anüsteki sinirlerin ve kasların sıkışmaya başlamasına neden olur. Tüpün ucu anüsün dışında kalır. Bu tüp rektum ve anal sfinkterin kasılmasını ve gevşemesini kaydeden bir makineye bağlıdır.

Gerekli pozisyona girildikten sonra, hastadan çeşitli uyaranlara yanıt olarak sfinkterlerini kasması ve gevşetmesi istenir; ayrıca anal basıncı belirlemek için nefeslerini tutmaları veya öksürmeleri istenir.

Sensörler tarafından toplanan veriler daha sonra sfinkter kaslarının gücünü ve koordinasyonunu değerlendirmek için analiz edilir.

Yaklaşık 10 ila 20 dakika arasında süren testten sonra hastalar herhangi bir kısıtlama olmadan normal aktivitelerine devam edebilirler.

 

Anorektal Manometri nasıl yapılır

 

Anorektal Manometri Testi Öncesi Nasıl Hazırlık Yapılmalı?

Anorektal manometrinin testi öncesi hazırlık yapmanız gereklidir. Bu hazırlık çalışması, test sırasında rektumda dışkı olmaması için gereklidir.

Testten önceki gece yarısından sonra hiçbir şey yemeyin veya içmeyin.

Muayeneden önce bağırsaklarınızın boş olması gerekir. Randevunuzdan 2 ila 3 saat öncesinde kendinize bir fleet lavmanı uygulamanız gerekecektir. Fleet lavmanlarını yerel eczanenizden alabilirsiniz.

Çoğu durumda, manometri testi alıyor olabileceğiniz herhangi bir ilacı etkilemeyecektir ancak yine de muayene sabahı reçeteli ilaçlarınızı almanın uygun olup olmadığını doktorunuza sorun.

Anorektal manometri testi, tıbbi müdahalenin sonuçlarını, kronik bağırsak psödo-obstrüksiyon tipinin ayırıcı tanısını, alt karın bölgesinde lokalizasyonlu ağrıyı ve ilaç tedavisine uygun olmayan kronik kabızlığı değerlendirmek için yapılır.

 

Anorektal Manometrinin Testi Sırasında Ne Olur?

  1. Manometri testi sırasında anestezi ihtiyacı olmaz.
  2. Poliklinik koşullarında uygulanır.
  3. Ağrı duyulan bir işlem değildir.
  4. Küçük (yaklaşık 1⁄4 inç çapında) esnek bir tüp, anal sfinkterinizden ve rektumunuza yavaşça sokulacaktır.
  5. Tüp takılırken biraz rahatsızlık hissedebilirsiniz, ancak herhangi bir ağrı hissetmezsiniz.
  6. Tüp yerine yerleştirildikten sonra, açıkta kalan uç, rektumunuzdaki ve anal sfinkterinizdeki basınç değişikliklerini (kas kasılmaları ve gevşemeleri) kaydedecek bir makineye bağlanacaktır.
  7. Ölçümler alındıktan sonra tüp yavaşça geri çekilecektir. Gastroenterolog, manometri testi sırasında yapılan kayıtları yorumlayacaktır.
  8. Manometri testi 10 ile 20 dakika arasında sürmektedir.

 

Anorektal Manometrinin Testinden Sonra Neler Yapılmalı?

Eve gideceksiniz ve normal diyetinize ve faaliyetlerinize devam edebilirsiniz.

Alışılmadık semptomlar veya yan etkiler görülmez.

Manometri testi sonuçları için bekleme ihtiyacınız olmayacaktır.

Test sonucu hemen değerlendirilip hasta bilgilendirilir.

 

Anorektal Manometrinin Testi Sonrası Tedavi Nasıl olmalı?

Tedavi anorektal manometrinin sonucuna göre, makat bölgesinde kaslardaki sorunun ne kadar şiddetli olduğuna ve neyin sebep olduğuna bağlıdır.

Genel olarak anorektal manometri sonrası tedavi seçenekleri şunları içerir:

  • Diyetinizde değişiklikler.
  • İlaçların kullanımı.
  • Kas güçlendirme egzersizleri.
  • Cerrahi onarım.

INSTAGRAM

TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN