Kronik Anal Fissür Nedir?
Kronik anal fissür, kenarları sert ve kalın bir çatlaktır. Bu tür çatlaklar dışta kırmızı, şiş ve ağrılı şişliklerin oluşmasına neden olur. Çok sık görülen iyi huylu bir anorektal durumdur.
Kronik anal fissürün semptomları öncelikle dışkılama sırasında ağrı ve kanamadan oluşur.
Anal fissürlerin kronikleşmesinin, özellikle arka komissürde zayıf anodermal perfüzyonun sonucu olduğu genel olarak kabul edilmektedir.
Anal fissürde anal kanaldaki mukoza uzunlamasına yırtılır. Etkilenen bölge rektumun anüsle birleştiği yerdir. Hastalık son derece ağrılıdır ve yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltabilir.
Anal fissürün sıklığına ilişkin kesin rakamlar bulunmamaktadır. Bunun nedeni, neredeyse hiç kimsenin mahrem alandaki sorunlar hakkında konuşmayı sevmemesidir. Hastaların çoğu hastalıktan rahatsız oluyor ve bu nedenle uzun süre doktora gitmekten çekiniyor.
Tıp uzmanları bu çatlakların o kadar da nadir olmadığına inanıyor. Anal fissür çoğunlukla 30 ila 50 yaş arasındaki kişilerde oluşur. Ancak prensip olarak genç ve yaşlı yetişkinlerde de ortaya çıkabilir. Kadınlar ve erkekler yaklaşık olarak eşit sıklıkla etkilenir. Ancak çocuklarda anal fissür çok nadir görülür.
Utançtan dolayı, hastalar genellikle aylarca acıya katlanırlar ya da kremler ya da merhemlerle kendilerini tedavi etmeye çalışırlar. Bu nedenle, bir doktorun fissürü profesyonelce tedavi etmesine kadar genellikle çok zaman geçer. Fakat erken tedavi sadece semptomları etkili bir şekilde önlemekle kalmaz, aynı zamanda anal fissürün tamamen iyileşme şansını da artırır.
Fissürler, akut veya kronik anal fissürler olabilir.
Akut ve Kronik Anal Fissür
Akut anal fissür vakaları genellikle birkaç hafta sonra kendiliğinden veya doktor eşliğinde tedaviyle iyileşir.
Kronik anal fissürler ise akut anal fissürün kronik bir forma dönüşmesidir; daha sonra daha uzun süre kalır ve ameliyat gerektirebilir. Bu kronik formun tipik özelliği, akut rahatsızlık ve ağrının ilk önce azalması, ancak çatlağın devam etmesidir. Bununla birlikte, etkilenen bireylerde daha sonra sıklıkla derin bir ülser, yaranın kenarlarında yara izi ve anal fissür bölgesinde karakteristik bir cilt kalınlaşması gelişir.
Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?
Kronik anal fissürler geleneksel olarak lateral internal sfinkterotomi veya anal dilatasyon ile tedavi edilir. Bbu tedaviler sonucunda %35 oranında idrar kaçırma durumlarının yaşanması muhtemeldir. Ancak kronik anal fissürler, sfinkterotomiye bağlı idrar kaçırma riski olmadan, tıbbi olarak basit ve etkili bir şekilde tedavi edilebilir.
Topikal nifedipin ve botulinum toksin enjeksiyonları, düşük nüks oranı ve minimal yan etkileri nedeniyle iyi bir tedavi kombinasyondur.
Akut ve Kronik Anal Fissür Arasındaki Farklar
Klinik açıdan anal fissür iki tipe ayrılabilir: akut anal fissür ve kronik anal fissür.
Akut anal fissür, genellikle anal kanalın arka kısmında yer alan, yüzeysel, kızarık ve kolayca kanayan bir yırtık olarak ortaya çıkar. Derhal tedavi edilirse akut fissür genellikle 4 ila 6 hafta içinde iyileşir. Aksi takdirde fissürün 6 haftadan uzun süredir mevcut olması halinde kronik anal fissürden söz ederiz.
Kronik anal fissür, kenarları sert ve kalınlaşmış olup, alt kısmı beyazımsı ve iç anal sfinkterin kas liflerine ulaşacak kadar derindir.
Akut anal fissür ve kronik anal fissür arasındaki en belirgin fark akut anal fissürün yüzeysel olması, kronik anal fissürün ise iç kısımlarda ve derinlerde olması.
Anal fissür (makat çatlağı) sayfamızı ziyaret ederek anal fissür ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.