Yol Tarifi Al
Mail Gönder
Randevu Oluşturun

Anüste Şişlik (Makatta Şişlik)

Anüste şişlik

Anüste şişlik, anal bölgede kalın bağırsağın anüste biten son bölümünde yaşanır ve bir çok farklı tıbbi durumun belirtisi olabilir. Anüste şişlik halk arasında makatta şişlik olarak da bilinir.

Anüste şişlik yaşayan kişiler doktorlarına bu konu hakkında soru sormaktan utanabilirler, ancak bu şişlik farklı hastalıklardan kaynaklı bir durumun ortak bir belirtisi de olabilir ve genellikle kolayca tedavi edilir.

Anüste şişlik tuvalet sırasında ortaya çıkabildiği gibi sürekli olarak o bölgede hissedilen bir durum olarak da karşımıza çıkabilir. Şiddetli ağrı belirtisi yada hiç bir ağrı belirtisi olmadan da oluşabilirler.

Birçok farklı durum anal şişliğe neden olabilir. Erken fark edildiği takdirde basit tedaviler ile hızla ortadan kaldırılabilir.

Nadir olarak görülse de anal ağrı, anal şişlik ve anal kanser gibi daha ciddi bir durumun belirtisi de olabilir.

Anüste Şişlik

Anüste Şişlik Neden Olur?

Anüsteki şişliğe bir çok anal hastalıklar, enfeksiyonlar ve cilt hastalıkları neden olmuş olabilir. Anüsteki şişliğe neden olabilecek hastalıklar şunlardır:

Makat Apsesi (Anal Apse) : Anüsteki bezlerin tıkanmasından kaynaklanan enfekte bir boşluktur. Makat apsesi, ani bir şekilde ortaya çıkan anüsteki şişliğin yaygın nedenlerinden biridir ve acil bir şekilde direne edilmeleri gereklidir.

Perianal Fistül (Makat Fistülü) : Anüsteki enfekte bezi, anüs çevresindeki cilt de bir açıklığa bağlayan küçük bir tüneldir. Bu tünellerin tıkanması, makat bölgesinde yeni apselerin oluşumuna neden olur ve bunun sonucunda makatta şişlik yani anüsteki şişliğin nedeni olarak bilinir.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) : Anal fissür, anüs astarında kağıt kesiği gibi küçük yırtıktır. İç kasın çok fazla kasılmasına bağlı olarak tuvalet sırasında anüste şişlik hissi oluşturabilir.

Hemoroid (Basur) : Rektum veya anüsteki şişmiş damarlar, en sık karşılaşılan anüste şişliğin nedenleri arasındadır. İç hemoroidin ileri evrelerinde ve dış hemoroid durumunda, anüste şişlik ilk belirti olabilir.

Rektal Prolapsus (Makat Sarkması) : Kalın bağırsağın makattan dışarı doğru sarkmasına denir ve ileri yaştaki hastalarda daha sık görülür. Anüsteki şişliğin şikayeti dışında kanama ve bazen ağrıda eşlik edebilir.

Enfeksiyonlar : Mantar enfeksiyonları ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar dahil olmak üzere bakteri veya virüsler. HPV virüsüne bağlı siğil ve kondilomlar makatta şişlik oluşturabilirler.

Levator Ani Sendromu : Anüs çevresinde kas spazmları ve ağrı, anüsteki şişlik ile birlikte ortaya çıkabilir.

Cilt Koşulları : Sedef hastalığı ve siğiller gibi cilt bozukluklarıdır. Anüsteki şişlik fark edilince mutlaka ayırıcı tanısı yapılmalıdır.

Anüsteki şişliğin nedenleri arasında en sık görülen basur ve apse olsa da, nadir görülen makat kanserlerinin ayırıcı tanısının yapılması hayati önem taşımaktadır.

 

Anüste Şişlik Nasıl Geçer?

Anüsteki şişliğin tedavisi, şişliğe sebep olan durumun bulunması ve bu duruma yönelik uygulanacak tedavilerin belirlenmesiyle yapılır.

Anüste şişlik eğer ülseratif kolite, chron hastalığına, erken evre hemoroide, erken evre anal fissüre yada erken evre perianal fistüle bağlı olarak oluşuyor ise bu hastalara uygulanan tedavi yöntemi medikal tedavi olmalıdır.

Saydığımız bu hastalıklarda hasta, hastalığın ileri evrelerinde ise ve makat kanseri, rektum kanseri, makat apsesi, rektosel gibi hastalıklara sahip ise bu durumda tedavi yöntemi olarak cerrahi işlem uygulanır.

 

Anüsteki Şişlik Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Anüsteki şişliğin tanısı konulduğunda mutlaka neyin sebep olduğunun bulunması ve bu sebebe yönelik tedavinin uygulanması gereklidir.

Hastada iyi huylu makat hastalıklarından olan (hemoroid, makat apsesi, anal fissür, perianal fistül, makat siğilleri) gibi hastalıklara bağlı olarak makatta şişlik gelişmiş ise ve bu durum tedavi edilmemiş ise hastada bulunan bu hastalıklar sürekli olarak;

  • makat ağrısı
  • makatta yanma
  • makatta kanama

gibi semptomlara neden olur.

3.8 6 Oy
Puan Ver
Abone Ol
Bildir
guest
7 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
İlkbahar
İlkbahar
4 ay önce

Merhabalar.
İki gün üst üste acı biber yemem ve 3.gün yer sofrasında tüm gün oturarak ders çalışma esnasında bana rahatsızlık veren bir şey oldu ve makatta deri altında sınırları belli top şeklinde yeşil renkte sert küçük bir şişlik olduğunu farkettim. Doktorumdan daha önce sadece bir kez kullandığım ve faydasını gördüğüm hemeroid için kremi ve fitili alıp reçetedeki yazan süre kadar (bir hafta) kullandım fakat bu kez geçmedi. 21 Şubat’tan beri sertlik geçmedi, 3 hafta oldu. Hocam ne önerirsiniz?
İyi Çalışmalar.

OP. DR. MUSTAFA GÖZTOK
OP. DR. MUSTAFA GÖZTOK
4 ay önce
Reply to  İlkbahar

Öncelikle geçmiş olsun. ilk olarak acı biber herhangi bir makat hastalığına sebep olmaz. Ama proktolojik bir sorun varsa acı biber bu sorunu tetikleyebilir. sizin o bölgede bahsettiğiniz şişlik tromboze hemoroidde olabilir, anal fissürde gördüğümüz anal pilide olabilir. Bu ikisinin tedavisi tamamen farklıdır. Ayrıntılı bir fizik muayne ile degerlendirip gerçek tanınız konduktan sonra bir ilaç başlamanız çok daha sağlıklı olacaktır.

İlkbahar
İlkbahar
4 ay önce

Merhabalar.
İki gün üst üste acı biber yemem ve 3.gün yer sofrasında tüm gün oturarak ders çalışma esnasında bana rahatsızlık veren bir şey oldu ve makatta deri altında sınırları belli top şeklinde yeşil renkte sert küçük bir şişlik olduğunu farkettim. Doktorumdan daha önce sadece bir kez kullandığım ve faydasını gördüğüm hemeroid için kremi ve fitili alıp reçetedeki yazan süre kadar (bir hafta) kullandım fakat bu kez geçmedi. 21 Şubat’tan beri sertlik geçmedi, 3 hafta oldu. Hocam ne önerirsiniz?
İyi Çalışmalar.

anonim
anonim
4 ay önce

merhabalar ben yaklasik 2,3 haftadir demir ilaci kullaniyorum bastan ishal oldum ve şuan kabizlik oldu kabizlikta kendimi biraz zorladim ve biraz kanama oldu daha sonra aci agri kanama olmadi ama ishal ile karisik kabizlik var suanda ve hafif sislik ve cok afedersiniz delikte kuculme meydana geldi karnimda da agri var hala arada ve bazen anüsten gelen bir islaklik oluyo cok nadiren bunun sebebi nedir sizce yardimci olursaniz sevinirim

Eren
Eren
2 ay önce

İyi Günler Makkat Agzında Küçük Bi Şişlik Çıktı Bunun Nedeni Nedir Tedavisi Varmı Ve Hangi Doktora Görünmem Gerek

Anonim
Anonim
4 gün önce

Merhaba, benim zaman zaman gelisen, gelistiginde de 2-3 hafta gecmeyen makat agrilarim oluyor. Hemoroid oldugunu doktor soylemis olsada ne kasinti ne de kanama suana kadar olmadi. Fakat tuvalete cikmakta zorlaniyor ve sanki pinpon topu varmis gibi bir tikaniklik hissediyorum. dıskı da dolma kalem gibi ince cikiyor. Agri da cabasi. Diski yapsam da bir rahatlama olmuyor. Rektum duvarlarinin sistigini ve ıkınırken bu siskinligin arttigini goruyorum. Usg de ve tomografi de endometriosis vb cikmadi. (Endometriosisten muzdarip ve bu nedenle derin endometriosis teshisi ile kalin bagirsagimin 25 cm alindi.) Endometriosis degilse ne olabilir?

samet
samet
2 gün önce

hocam merhabalar böyle bir sorunla ilk defa karşılaşıyorum geçenlerde duş yaparken farkettim makatta küçük mercimek tanesi kadar mor bir şişlik var. ama ne ağrı ne kaşıntı hiçbir belirti görmüyorum muhtemelen ben farketmesem öyle devam edicektim. bunun için bir öneriniz varmı?

INSTAGRAM

TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN