Vajinada Kıl Dönmesi Nedir?
Vajinada kıl dönmesi, vajina kenarındaki labiumlarda yoğun kıl köklerinin olduğu bu bölgelerde çok sık görülmektedir. Aslında vajinada kıl dönmesi diye bir şey yoktur çünkü vajinada kıl kökleri yoktur. Fakat vajina kenarındaki labiumlarda kıl kökleri yoğun olduğu için bu bölgelerde çok sık kıl dönmesi görülmektedir. Hastalar bu durumu vajinada kıl dönmesi şeklinde yorumlar.
Genital bölgede kıl dönmesi yada hastaların isimlendirdiği şekilde vajinada kıl dönmesi durumu kıl köklerinin içe doğru büyümesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum genellikle apse ile sonuçlanır ve ağrı, şişlik ve enfeksiyon gibi belirtilerle kendini gösterir.
Vajinada kıl dönmesi yaşayan kişilerin tedavi süreci ve önlemler alması önemlidir. Vajinada kıl dönmesi, sıkı iç çamaşırı giyinen kişilerde özellikle kılların sık olduğu bölgelerde ve sürtünmenin fazla olduğu alanlarda daha sık görülür.
Genital Bölge Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?
Vajinada kıl dönmesi ilk başta fark edilmeyen ve iç çamaşırı ıslatan bir akıntı ile kendini belli eder.
Eğer vajinadaki kıl dönmesi enfekte olursa aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:
- Ağrı
- Hassasiyet
- Şişlik
- Kızarıklık
- Akıntı
- Kötü koku
- Cilt altında hissedilen sert bir oluşum
Vajinada kıl dönmesi denilen alanlarda bartolin kist apsesi görülebilir ve çok sık karıştırılsada tedavi seçenekleri benzerdir.
Vajinada Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Neden Olur?
Genital bölge kıl dönmesi oluşumu kesin nedeni belirsizdir, ancak gevşek saçların cildi delmesi nedeniyle oluştuğu düşünülmektedir. Obez olmak, çok miktarda vücut kılına sahip olmak (özellikle kalın, sert vücut kılları) ve çok fazla oturma veya araba kullanmayı gerektiren bir işte çalışmak gibi bazı şeyler kıl dönmesi geliştirme şansınızı artırabilir. Durum, özellikle kötü hijyenin varlığında, bölgede tekrarlayan travma varsa daha yaygındır. İkinci dünya bölgesinde, özellikle cip sürücüleri arasında çok yaygındı. Kötü yollarda ve çukurlarda sürüş sırasında sert metal koltuklarda zıplamanın, “Jeep koltuk hastalığı” olarak bilinen durumun gelişimine katkıda bulunduğu düşünülüyordu.
Pilonidal sinüs ergenlik ile 40 yaş arasında daha sık gelişir. Vücut şekli ve kalçalar arasında derin bir yarık olması sinüs oluşumunda önemli olabilir. Ailede bu hastalığın geçmişi olması da pilonidal sinüs oluşumuna etki eder ve maalesef genel olarak insanların üçte birinden fazlasının bu hastalığa sahip bir aile üyesi vardır.
Vajinada Kıl dönmesi Tedavisi
Vajinada kıl dönmesi tedavisi hastalığın şekline bağlıdır. Akut bir apse, bir kesi ile yönetilir ve irin boşaltılarak, iltihap ve ağrı azaltılır. Bu prosedür genellikle lokal anestezi altında yapılabilir. Kronik bir sinüs genellikle eksize edilmeli veya cerrahi olarak açılmalıdır. Karmaşık veya tekrarlayan hastalığın ameliyat olmadan çözülmesi pek olası değildir, ancak vajinada kıl dönmesi tedavisi için ameliyat kararı devam eden semptomların şiddetine de bağlı olacaktır. Prosedürler eksizyondan ve yaranın düzenli pansumanla iyileşmesi için açık bırakılmasından değişir. Bazen yarayı doğrudan kapatmak mümkündür. Karmaşık, tekrarlayan veya çok büyük ilk sinüsler kalçadan deri flepleri kullanılarak kapatılabilir.
Vajinada kıl dönmesinde en uygun tedavi seçenekleri için öncelikle kistiniz incelenmelidir. Birçok geleneksel yöntem mevcuttur, ancak teknolojinin gelişmesi ile birlikte eski cerrahi tedavilerin yerini artık lazer tedavisi güvenli bir şekilde yapılmaktadır.
Genellikle, vajinada kıl dönmesinin durumuna bağlı olarak aşağıdaki tedavi seçenekleri sağlanır:
1) Vajinada Kıl Dönmesi Kist Drenajı Tedavisi
Bu prosedür daha az zaman gerektirir ve muayenehane koşullarında işlem gerçekleştirilebilir. Cerrah küçük bir kesi (kesik) yapar ve enfekte sinüsünüzdeki sıvıyı boşaltır.
2) Vajinada Kıl Dönmesi Antibiyotik Tedavisi
Eğer vajende kıl dönmesinde herhangi bir ciddi semptom yaşamıyorsanız, doktorumuz size antibiyotik reçete eder. Bunlar sadece cilt iltihabını tedavi edebilir. Ancak, antibiyotikler pilonidal kistleri tamamen tedavi edemez.
3) Vajinada Kıl Dönmesi Lazer Tedavisi
En gelişmiş, güvenli ve kolay proktolojik cerrahi yöntemlerinden biri. Bu yöntemde cerrah batık kılları temizler ve daha sonra kılların temizlendiği sinüs yolları lazer ile yakılır. kistin tekrar oluşmasını engellenir. İşlem lokal anestezi altında 10-15 dakikalık bir işlem ile yapılır.
Muayenehane Koşullarında Genital Bölge Kıl Dönmesi Lazer Tedavisi
Genital bölge kıl dönmesi için cerrahi yöntem yerine lazer mikroinvazive tedavi yöntemlerini tercih etmemizin sebebi hastada bir kesi olmuyor ve cerrahi sonrası görülen yara yeri enfeksiyonu, keloid oluşması gibi sorunlar lazer tedavisinde görülmemektedir. Ayrıca ağrısız ve zahmetsiz bir deneyim sunuyor. Tekrarlayan vajinada kıl dönmesinde yani pilonidal sinüste birden fazla sinüs yolu olan hastalar için cerrahi bir prosedür denenebilmektedir.
Genital bölge kıl dönmesi lazer işlemi sırasında cerrah lokal anestezi uygular. Pilonidal sinüs için lazer tedavisinde, sinüsün iç duvarlarını yakmak için kontrollü lazer enerjisi kullanılır. Bu işlem yara izi oluşmasına neden olmaz, sinüs duvarlarının çökmesine ve yolların kapanmasına neden olur. Sinüs içindeki tüm kıl kökleri cerrah tarafından bir gazlı bez parçası kullanılarak temizlenir. Ayrıca biriken tüm kir ve irin de temizlenir.
Genital bölge kıl dönmesi lazer işlemi tamamlandıktan sonra pansuman yapılır ve doğal olarak iyileşmesine izin verilir. Ameliyatın başarı oranını artırmak, güvenliği geliştirmek ve tekrarlama olasılığını azaltmak için lazer tekniklerini minimal invaziv prosedürlerle birleştirilir.
SSS
1) Genital bölge kıl dönmesi Neden Olur ?
Genital bölge kıl dönmesi, sık giyilen iç çamaşırı haraketli bölgelerdeki kıl köklerinin yanlış çıkması veya kırılması sonucu oluşabilir. Genital bölgedeki kızlların temizlenmemesi ile kılların sürtünmeye bağlı dönmesi ve kist oluşturması ile sonuçlanır.
2) Genital bölge kıl dönmesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Genital bölge kıl dönmesi bölgesinin küçük kesi ile çıkartılması yada lazer ile yakılması ile gerçekleşir.
3) Genital bölge kıl dönmesi Nasıl Geçer?
Genital bölge kıl dönmesi cerrahi tedavi yada lazer tedavisi ile geçer.
4) Genital bölge kıl dönmesi Nasıl Anlaşılır?
Genital bölge kıl dönmesi bie abse enfeksiyon olmadan anlaşılması zordur. Eğer ağrı, şişlik, kızarıklık ve enfeksiyon belirtileriyle kendini gösterirse kıl dönmesinin bir işareti olabilir.
5) Genital bölge kıl dönmesi Tekrarlar Mı?
Genital bölge kıl dönmesi, tedavi edilmezse veya uygun önlemler alınmazsa tekrarlayabilir.
6) Genital bölge kıl dönmesi İçin Lazer Epilasyon Faydalı Mı?
Genital bölge kıl dönmesi tedavi sonrasında bölgeye epilasyon yaptırmak kıl dönmesini tekrarlama riskini düşürür.
7) Genital bölge kıl dönmesi Ağrı Yapar Mı?
Genital bölge kıl dönmesi enfekte olmadığı sürece hiç bir bulgu vermez.
8) Genital bölge kıl dönmesi İltihabı ve Tedavisi
Genital bölge kıl dönmesi apsesi yani iltihabı drenaj yolu ile boşaltılmalı ve gerekirse antibiyotik tedavisi verilmelidir.
9) Genital bölge kıl dönmesi Oluşumunu Önleme Yolları Nelerdir?
Genital bölge kıl dönmesi oluşumunu önlemek için genital bölgenin temiz tutulması, lazer epilasyon yaptırmak, dar iç çamaşırından uzak durmak riski azaltır.