Kanserden Korunma Yolları
Kanserden korunma yolları olarak en başta sağlıklı beslenme ve düzenli tarama testleri yaptırmaktır diyebiliriz.
Kanseri önleme konusunda endişeli misiniz?
İnsanlar kanser olma olasılığını nasıl düşürür?
Bu sorular ile ilgili çok sayıda tavsiye vardır. Ancak bazen bir çalışmadan alınan tavsiye, bir diğerinden alınan tavsiyeye ters düşüyor gibi görünüyor. Ve araştırmacılar kanserden korunmanın yeni yollarını araştırmaya devam ediyor. Ancak uzmanlar, belirli yaşam tarzı tercihlerinin kansere yakalanma şansını azaltabileceğini kanıtladı.
Kanserden korunma yolları ve kanseri önlemeye yardımcı olmak için aşağıda anlatacağım yaşam tarzı ipuçlarını deneyin.
Kanserden Korunma Yolları 7 Etkili Yöntem
1) Tütün ve Tütün Ürünleri Kullanmayın
Sigara içmenin birçok kanser türüyle bağlantısı olduğu görülmüştür. Bunlara akciğer, ağız, boğaz, ses kutusu, pankreas, mesane, serviks ve böbrek kanseri dahildir. Hatta pasif içicilik bile akciğer kanseri riskini artırabilir. Ancak zararlı olan sadece sigara içmek değildir. Tütün çiğnemenin ağız, boğaz ve pankreas kanserine yol açtığı bilinmektedir.
Kanserden korunmanın yolları için en etkili olanlarından birisi tütün kullanmamaktır. Tütünü bırakmak istiyorsanız, bir sağlık uzmanına sigarayı bırakmanıza yardımcı olabilecek ürünler ve bırakmanın diğer yolları hakkında danışın.
2) Sağlıklı Besinler Tüketin
Sağlıklı yiyecekler yemek kanseri önlemenin kesin bir yolu değildir. Ancak kanser riskini azaltabilir. Şunları deneyin:
- Bol miktarda meyve ve sebze yiyin. Meyvelere, sebzelere ve tam tahıllar ve fasulye gibi bitkisel kaynaklardan gelen diğer yiyeceklere odaklanın.
- Kalori, yağ ve ilave şeker oranı yüksek yiyecekleri sınırlayın. Kırmızı et, işlenmiş et, rafine tahıllar ve doymuş ve trans yağları sınırlayın.
- Alkolü yalnızca ölçülü tüketin, eğer tüketiyorsanız. Alkol, meme, kolon, akciğer, böbrek ve karaciğer kanseri de dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerinin riskini artırır. İçtiğiniz miktar arttıkça risk de artar.
- Akdeniz diyeti uygulayan kişilerde meme kanseri riski daha düşüktür. Akdeniz diyeti çoğunlukla meyve ve sebzeler, tam tahıllar, baklagiller ve kuruyemişler gibi bitki bazlı besinlere odaklanır. Akdeniz diyetini uygulayan kişiler tereyağı yerine zeytinyağı gibi sağlıklı yağları tercih eder. Ayrıca kırmızı et yerine balık yerler.
3) Sağlıklı Bir Kiloda Kalın ve Fiziksel Olarak Aktif Olun
Sağlıklı bir kiloda olmak bazı kanser türlerinin riskini azaltabilir. Bunlara meme, pankreas, karaciğer, kolon ve böbrek kanserleri dahildir.
Kanserden korunma yolları bakımından fiziksel aktivite önemlidir. Kilo kontrolüne yardımcı olmasının yanı sıra, fiziksel aktivite tek başına meme kanseri ve kolon kanseri riskini azaltabilir.
Herhangi bir miktarda fiziksel aktivite yapmak sağlığınız için iyidir. Ancak en fazla faydayı elde etmek için haftada en az 150 dakika orta düzeyde aerobik aktivite veya haftada 75 dakika sert aerobik aktivite yapın. Daha fazlası daha iyidir. Orta düzeyde ve sert aktiviteleri birleştirebilirsiniz.
4) Kendinizi Güneşten Koruyun
Cilt kanseri en yaygın kanser türlerinden biridir ve önlenmesi en kolay olanlardan biridir. Şu ipuçlarını deneyin:
- Güneşte geçirilen zamanı sınırlayın. Bu özellikle güneş ışınlarının en güçlü olduğu 10:00 ile 16:00 saatleri arasında geçerlidir.
- Gölgede kalın. Dışarıdayken, olabildiğince gölgede olun. Güneş gözlüğü ve geniş kenarlı bir şapka da yardımcı olur.
- Cildinizi örtün. Cildinizi mümkün olduğunca örten kıyafetler giyin. Baş örtüsü ve güneş gözlüğü takın.
- Bol miktarda güneş kremi kullanın. Bulutlu günlerde bile en az 30 SPF’li geniş spektrumlu bir güneş kremi kullanın. Bol miktarda güneş kremi sürün. Her iki saatte bir tekrar sürün. Yüzüyorsanız veya terliyorsanız daha sık kullanın.
- Bronzlaşma yatakları veya güneş lambaları kullanmayın. Bunlar güneş ışığı kadar zararlı olabilir.
5) Aşı Olun
Belirli viral enfeksiyonlara karşı korunmak kansere karşı korunmaya yardımcı olabilir. Aşağıdakileri önlemek için aşı yaptırmak hakkında bir sağlık uzmanıyla görüşün:
Hepatit B: Hepatit B karaciğer kanserine yakalanma riskini artırabilir. Yüksek risk altındaki kişiler, birden fazla partnerle seks yapanlar, başkalarıyla seks yapan bir cinsel partneri olan kişiler ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları olan kişilerdir.
Yüksek risk altında olan diğer kişiler ise uyuşturucu enjekte eden kişiler, erkeklerle seks yapan erkekler ve enfekte kan veya vücut sıvılarıyla teması olan sağlık veya kamu güvenliği çalışanlarıdır.
İnsan papilloma virüsü (HPV): HPV, rahim ağzı kanserine ve diğer genital kanserlere neden olabilen cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Ayrıca baş ve boyunda skuamöz hücreli kanserlere de yol açabilir. Aşı, 9 yaşındaki çocukları ve çocukluk döneminde aşılanmamış genç yetişkinleri koruyabilir.
6) Riskli Davranışlardan Uzak Durun
Bazı davranışlar, kansere yakalanma riskini artırabilecek yüksek enfeksiyon riski taşır. Kanseri önlemeye yardımcı olmak için:
Güvenli seks yapın. Cinsel partner sayınızı sınırlayın. Prezervatif kullanın. Ne kadar çok cinsel partneriniz varsa, HIV veya HPV gibi cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon kapma olasılığınız o kadar artar.
HIV veya AIDS’li kişilerde anüs, karaciğer ve akciğer kanseri riski daha yüksektir. HPV en sık rahim ağzı kanseriyle bağlantılıdır. Ancak aynı zamanda anüs, penis, boğaz, vulva ve vajina kanseri riskini de artırabilir.
İğneleri paylaşmayın. Paylaşılan iğnelerle uyuşturucu kullanmak HIV’e yol açabilir. Ayrıca hepatit B ve hepatit C’ye yol açabilir ve bu da karaciğer kanseri riskini artırabilir. Uyuşturucu kötüye kullanımı veya bağımlılığı konusunda yardıma ihtiyacınız varsa, bu alanlarda uzmanlaşmış bir profesyonele danışın.
7) Düzenli Tıbbi Bakım Yaptırın
Düzenli olarak kendi kendinize muayene yapın. Cilt, kolon, serviks ve meme kanseri gibi kanserler için taramalar yaptırın. Bu çabalar kanseri erken bulma şansını artırır. Tedavinin işe yarama olasılığı en yüksek olan zamandır. Bir sağlık uzmanına sizin için en iyi kanser taramaları hakkında danışın.
Kanserden Korunma Yolları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kanser riskinizi arttıran dikkat etmeniz gereken durumlar şunlardır.
- Sigara içmek
- Alkol almak
- Radyasyona maruz kalmak
- Enfeksiyonlar (HİV, HPV, HBV)
- Sağlıksız beslenme
- Egzersiz yapmamak
- Kilolu olmak
Kanserden Korunma Yolları Sık Sorulan Sorular (SSS)
1) Kanser Önlenebilir Mi?
Kolorektal kanserler gibi bazı kanser türleri tamamen önlenebilir. Diğer kanser türleri önlenemesede erken teşhis ile tam kür sağlanabilir. Bu yüzden düzenli tarama testlerini yaptırmak çok önemlidir.
2) Kanseri En Çok Ne Tetikler?
Sigara, alkol ve kötü beslenme kanseri en çok tetikleyenlerin başında yer almaktadır.
3) Kanserin Nüks Etmemesi İçin Ne Yapılmalı?
Düzenli kontroller ve tedaviye uyum sağlamak çok önemlidir. Beslenmeye dikkat ederek, ideal kilonun korunması, alkol-sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak, düzenli egzersiz yapmak kanserin tekrarlama riskini azaltmaktadır.
4) Kanserden Korunma Yolları Hangi Yiyecekler Kanseri Önler?
Kanserden korunmak için yeşil sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek kanser gelişme riskini azaltmaktadır.
5) Çok Üzülmek Kanser Yapar Mı?
Stres, dolaylı olarak kanseri tetikleyebilmektedir. Uzun süreli acı ve üzüntü stres hormonlarını arttırmakta ve kanser riskini arttırmaktadır.
6) Vücutta Kanser Varsa Nasıl Anlaşılır?
Bir çok kanser türü erken evrede hiç bir bulgu vermez. Bu yüzden düzenli tarama testlerini yaptırmak erken evrede kanser saptamanın en iyi yolu olarak görülmektedir.
7) Kanserden Korunma Yolları Olarak Aç Kalmak Kanserden Korur Mu?
Aç kalmak direkt olarak kanserden korunma yolları olarak görülemez. Fakat bazı diyetlerde açlık yaşanması istenir. Açlık hormonlarının bir çok çalışmada kanser hücrelerinin oluşumunu önlediği öne sürülmektedir.