Pilonidal sinüs (Kıl dönmesi) nedir?
Bir Pilonidal sinüs (Kıl dönmesi), hava, sıvı ve kıl yumakları ile dolu yuvarlak bir doku kesesidir. Bu yaygın kist türü, kıvrımında bulunur ve genellikle bir deri enfeksiyonundan kaynaklanır. Pilonidal sinüsler ülkemizde her yıl bildirilen 15.000’den fazla vaka ile yaygın bir durumdur. Ancak birçok insan, dokturuna bile bahsetmekten çok utanıyor.
Pilonidal sinüsler ağrıya neden olabilir ve tedavi edilmesi gerekir. Pilonidal sinüsler tek seferlik (akut) bir sorun olabilir veya kronik (geri dönen) kistleriniz olabilir. Tedavi edilmezlerse, kronik pilonidal sinüsler ayrıca apselere (şişmiş enfeksiyon cepleri) ve sinüs boşluklarına (cildin altındaki boş alanlar) yol açabilir. Kıl dönmesi (pilonidal sinüs ,pilonidal kist hastalığı veya intergluteal pilonidal hastalık olarak da adlandırılır), kuyruk kemiğinden anüse kadar her yerde kalça kıvrımında meydana gelen bir cilt durumudur. Bir pilonidal sinüs, özellikle otururken aşırı derecede ağrılı olabilir. Bu kistlere genellikle bir deri enfeksiyona neden olur ve sıklıkla içlerinde batık tüyler bulunur. İkinci Dünya Savaşı sırasında pilonidal sinüsler genellikle “Jip sürücüsü hastalığı” adı verildi çünkü sık oturan insanlarda daha yaygındı.
Pilonidal sinüs (Kıl dönmesi ) kimlerde olur?
Herkes pilonidal sinüs olabilir, ancak bazı kişiler daha yüksek risk altındadır:
- Erkekler (erkeklere pilonidal sinüs teşhisi konma olasılığı kadınlara göre üç ila dört kat daha fazladır)
- Ergenlik ve 40 yaş arasındaki insanlar (ortalama yaş 20 ile 35 arasındadır).
- Bütün gün oturan işçiler (kamyon şoförleri ve ofis çalışanları gibi).
- Fazla kilolu/obezite sahibi kişiler.
- Kalın veya pürüzlü vücut kılları olan kişiler (bu, ailenizde olabilir).
- Dar giysiler giyen kişiler (bu cilt durumunu kötüleştirebilir).
Pilonidal sinüs kalıtsal mıdır?
Bazı durumlarda pilonidal sinüs kalıtsal olabilir (onu bir aile üyesinden miras alabilirsiniz). Aile geçmişiniz pilonidal sinüs alıp almadığınızı belirlemede rol oynayabilir, örneğin ailenizde sert vücut kılları varsa sizde de bu tarz kıl yapılarının olma ihtimali yüksektir.
Pilonidal sinüs (Kıl dönmesi) bulaşıcı mı?
Pilonidal sinüs bulaşıcı olmayan bir cilt rahatsızlığıdır – onu yayamazsınız (tıpkı sivilce gibi). Şu anda, birçok araştırmacı pilonidal sinüslerin batık kıllardan kaynaklandığına inanmaktadır.
Pilonidal sinüs (Kıl dönmesi) neden olur?
Tıp dünyası pilonidal sinüslerin tüm nedenlerini henüz bilmiyorlar. Bununla birlikte, kalça kıvrımında bulunan batık kılların pilonidal sinüsün oluşmasına neden olan bir deri enfeksiyonuna yol açtığını biliyorlar. Bu durumu, cildinize bir tahta parçasının sıkışması gibi düşünün. Tedavi edilmezse pilonidal sinüs muhtemelen apse veya sinüs boşluğuna yol açabilir. Bunların her ikisi de cilt enfeksiyonunun kötüleştiğinin işaretleridir.
Pilonidal sinüs (Kıl dönmesi) belirtileri nelerdir?
- Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz hemen tıbbi yardım almalısınız:
- Otururken sıklıkla kötüleşen ağrı.
- Kalçalarınız arasında küçük bir gamze veya büyük şişkin alan. Bu genellikle pilonidal sinüstür.
- Alanın kırmızı olduğunu ve hassas olduğunu fark edebilirsiniz.
- İrin veya kanın aktığı bir apse, bu sıvı kötü kokulu olabilir.
- Mide bulantısı , ateş ve aşırı yorgunluk.
Hamilelikte Pilonidal sinüs (Kıl dönmesi)
Pilonidal sinüsler erkeklerde çok daha yaygın olmasına rağmen, hamile kadınlar da bunlara yakalanabilir. Kalçanızda ağrı yaşıyorsanız, bu sadece hamileliğin normal bir rahatsızlığı değil, pilonidal sinüs bir işareti olabilir. Bu durumda doktorunuz ile iletişime geçip kontrol edilmeniz genellikle daha sağlıklı olacaktır.
Pilonidal sinüs (Kıl dönmesi) nasıl teşhis edilir?
Cerrahınız size tam bir fizik muayene yapar. Muayene sırasında pilonidal sinüs belirtileri için kalçanızın kıvrımını kontrol edilir.
Pilonidal sinüsünüz varsa, çıplak gözle muayne sırasında görülür ve anlaşılır. Sivilce veya sızan kist gibi görünen şeyler tespit edilebilir. Öyleyse, size aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç soru sorulmalıdır:
- Sinüs yani kist görünüşte değişti mi?
- Herhangi bir sıvı akıntısı oluyor mu ?
- Başka belirtiler var mı?
Çok nadiren, cildinizin yüzeyinin altında oluşmuş olabilecek sinüs boşluklarını (küçük delikler) tespit etmek için CT veya MRI gerekebilir.
Pilonidal sinüs (Kıl dönmesi) tedavisi nedir?
Size bir veya daha fazla pilonidal sinüs teşhisi konulursa, bireysel durumunuza en uygun tedavi planını belirlenmelidir. Bu tedavi, aşağıdakiler gibi birkaç sorunun yanıtlarına bağlı olacaktır:
- Daha önce pilonidal sinüs geçirdiniz mi?
- Aynı bölgede başka cilt sorunlarınız (apse veya sinüs gibi) oldu mu?
- Ne kadar çabuk iyileşiyorsun?
Semptomlarınızın ciddiyetine bağlı olarak, pilonidal sinüsünüzü çıkarmak için ameliyata ihtiyacınız olabilir veya olmayabilir. Ameliyat dışında başka tedavi yöntemleri de vardır:
Kistin boşaltılması: Bu prosedür, doktorunuz ofisinde gerçekleştirilebilir. Enfekte kistinizdeki sıvıyı açmak ve boşaltmak için küçük bir kesi (kesim) yapılacaktır.
Enjeksiyonlar: Enjeksiyonlar (fenol, asidik bir kimyasal bileşik) hafif ve orta derecede pilonidal sinüsleri tedavi edebilir ve önleyebilir.
Antibiyotikler: Antibiyotikler cilt iltihabını tedavi edebilir. Ancak antibiyotikler pilonidal sinüsleri kendi başlarına iyileştiremezler.
Lazer tedavisi: Lazer tedavisi, aksi takdirde batık hale gelebilecek ve daha fazla pilonidal sinüsün geri gelmesine neden olabilecek tüyleri alabilir. Tedavinizi beklerken, hissedebileceğiniz herhangi bir ağrıyı, cildinizi yatıştırmak için etkilenen bölgeye sıcak bir kompres uygulayarak yönetmeye çalışabilirsiniz. Şişirilebilir bir koltuk veya yatak kullanırken daha az ağrı hissedebilirsiniz.
Pilonidal sinüs (Kıl dönmesi) lazer tedavisi
Pilonidal sinüs (Kıl dönmesi) lazer ile tedavi başarı şansı cerrahın deneyimi ve kullanılan lazer cihazına bağlı olarak artmakta. Muaynahane koşullarında lokal anestezi altında öncelikle kistin temizlenmesi ve sonrasında lazer ile koagule edilmesi gerekir. Hastanın bu işlem sonrasında dinlenme ihtiyacı genellikle olmaz.
Lazerle her çeşit Pilonidal sinüs (Kıl dönmesi) tedavi edilebilir mi?
Hepsi tedavi edilmez isede büyük çoğunluğu lazer ile rahat bir şekilde tedavi edilebilmektedir. doktorunuz muayne sonrası bu durumu size açıklayacaktır. erken farkedilen kıl dönmelerinde lazer tedavi başarı oranı çok yüksek olup nüks vakalarda ve geç başvuru yapılmış durumlarda lazer tedavi etkinliği düşmektedir.
Pilonidal sinüs için ameliyata ihtiyacım olacak mı?
Kronik bir pilonidal sinüsünüz varsa veya daha da kötüye gittiyse ve cildinizin altında bir sinüs boşluğu oluşturduysa, bu ciddi bir durumdur ve kisti tamamen çıkarmak (çıkarmak) için ameliyat olmanız gerekebilir. Daha sonra, cerrah ya yarayı sarmak için açık bırakabilir (gazlı bez sokarak) ya da yarayı dikişlerle ya da deri flebi (vücudunuzun sağlıklı bir bölgesinden alınan deri) ile kapatabilir.
Ameliyat olduğunuzda, enfeksiyon kapmaması için yaranıza iyi bakmanız önemlidir. doktorunuz size yaranızı nasıl temiz tutacağınızı (bölgeyi tıraş etmek dahil) ve ne kadar süre kapalı tutmanız gerektiğini söyleyecektir. Ayrıca size enfeksiyonun uyarı işaretlerini ve doktorunuzu ne zaman aramanız gerektiğini söyleyeceklerdir.
Pilonidal sinüs (Kıl dönmesi) kendi kendine geçer mi?
Pilonidal sinüsler bazen kendiliğinden boşalır ve kaybolur. Kronik pilonidal kistleriniz varsa, belirtileriniz zamanla gelip gidebilir. Kendiliğinden tam bir iyileşme sağlanmaz ve mutlaka tedavi edilmelidir.
Pilonidal sinüs (Kıl dönmesi) tedavi edilebilir mi?
Pilonidal sinüsler birçok küçük cerrahi teknik ile tedavi edilebilir ve tamamen iyileşme sağlanabilir. Bununla birlikte, ameliyattan sonra bile pilonidal sinüs kronik, geri dönen bir durum olarak kalabilir. Bu, özellikle durum kötüleştiyse veya ailenizde pilonidal sinüs varsa geçerlidir.
Pilonidal sinüsler nasıl önlenebilir?
Pilonidal sinüslerin oluşmasını önlemek veya tekrarlamalarını önlemek için atabileceğiniz birkaç adım vardır. Bu adımlar şunları içerir:
- Kalçanızı düzenli olarak yıkayın ve kurulayın (bölgeyi temiz tutmak için).
- Riskinizi azaltmak için (şu anda aşırı kiloluysanız) kilo vermek.
- Bölgedeki baskıyı uzak tutmak için (işiniz izin veriyorsa) çok uzun süre oturmaktan kaçının.
- Kalçanızın etrafındaki kılları tıraş etmek (haftada bir veya daha fazla).
- Kıl dönmesini önlemek için tüy dökücü bir ürün kullanmayı da deneyebilirsiniz.
Pilonidal sinüs (Kıl dönmesi) tehlikeli mi?
Bir pilonidal sinüs tehlikeleri vardır ama kendi başına ölümcül bir hastalık değildir. Hissedebileceğiniz acının yanı sıra, bir kistin uzun vadeli birçok sağlık sorununa yol açma ihtimali her zaman vardır. Bu sağlık riskleri şunları içerebilir:
- Aynı bölgede (veya başka bir yerde, ancak tipik olarak kalçanızın kıvrımında) bir veya daha fazla geri dönen kist oluşabilir.
- Kistiniz geri gelirse, kronik pilondial hastalığınız var demektir.
- Sistemik enfeksiyon (bir enfeksiyon vücudunuza yayıldığında). Vücut çapında enfeksiyon hızla yaşamı tehdit edici hale gelebilir.
- Kanser (özellikle skuamöz hücreli karsinom veya SCC). SCC’ye nadiren pilonidal sinüs neden olur. Ancak pilonidal sinüs tedavi edilmez ise bir tür cilt kanseri bazen olabilir.
- Bir pilonidal sinüs belirtileri yaşarsanız doktorunuza mutlaka muayne olun.
Pilonidal sinüsüm varsa işten ayrılmam gerekir mi?
Pilonidal sinüsünüz varsa, belirtilerinize bağlı olarak işten biraz izin almanız gerekebilir. Bu durum, özellikle uzun süre oturuyorsanız çok fazla rahatsızlığa neden olabilir. İş yerinde daha rahat olmanın yolları ve pilonidal sinüsün neden olduğu ağrıyı gidermek için tedavi seçenekleri hakkında doktorunuzla konuşun.