Genital Siğil Nedir?
Genital siğil (HPV siğil), cinsel yolla bulaşan ve genital bölgede yayılan sakınılması gereken viral bir hastalık çeşididir. Latince ismiyle human papilloma virüsü olarak bilinirler.
Siğiller ailesinin üyesi gruplarında tip HPV 6 ve tip HPV 11 genital siğile en çok yol açan virüslerdir. Bu durum genital bölgede yaşanan HPV enfeksiyonunun ispatıdır. Anal ve genital bölgeye yerleşen siğiller, Kondiloma Aküminata olarak da bilinir.
Genital Siğil Neden Olur?
Genital siğil cinsel yolla bulaşan bir hastalık olması sebebiyle, çok eşli ve korunmasız cinsel yaşamlar genital bölgede bu hastalığa yakalanma riskini arttıran en önemli nedenler arasındadır.
Çok küçük yaşta ve korunmasız olarak yaşanmış cinsel ilişkide, cinsel yolla bulaşmış başka bir genital enfeksiyonun varlığına da neden olabilir.
Başka hastalıklar nedeniyle kişinin kullandığı ilaçlar eğer bağışıklık sistemini baskılayacak özellikteyse bu durum da genital siğillerin oluşma riskini arttıran bir başka neden olarak karşımıza çıkmaktadır.
Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?
Herkesin vücut bağışıklık sistemi farklı olduğu için genital siğillerin sebep olacağı belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bu nedenle genital siğilleri bulaştıran cinsel partnerin yani taşıyıcının vücudunda bazen uzun yıllar belirti vermeyebilir. Ancak virüsün yeni bulaştığı kişinin vücudu bu duruma kısa sürede tepki verebilir.
Oluşabilecek belirti durumları birkaç ay ile birkaç yıl arasında ortaya çıkabilir. Eğer taşıyıcının vücut savunma sistemi güçlüyse sistem virüsü etkisiz hale getirebilir.
Genital siğillerin kimden kime bulaştığının ve kimin virüsü ne kadar zamandır taşıyor olduğunun cevabını bilmek mümkün değildir. Önemli olan durum fark edildiğinde genital bölgede siğiller çoğalmadan ve boyutları da büyümeden tedavi sürecine başlanılmasıdır. Genital bölgede oluşan toplu iğne başı büyüklüğünde, kabarık ve lekeli yapıda olan ve zamanla büyüyebilen bu siğiller bir veya birden çok olabilirler.
Genital siğil belirtileri şunlar olabilir; mesela karnabahar görünümlü kabartılar, cinsel ilişki sırasında kanama belirtileri, kaşıntı var ise ve deri rengi açık kahverengi veya gri tonlarında ise dikkat edilmelidir.
Genital siğilin erkeklerde görülen belirtisi idrarının çatallanarak çıkmasıdır.
Kadınların ise aynı anda birçok farklı özellikteki genital siğilleri taşıma ihtimali vardır.
Genital Siğil Bulaşıcı Mı?
Genital siğil, hem kadınlarda hem erkeklerde görülür. Hiç belirti vermeden de bulaştırma veya bulaşma ihtimali vardır.
Genital siğil, kadınlarda vulva yani dış genital bölgede, vajinanın içi ya da çevresinde, anüsün içi ve çevresinde, rahim ağzında ve kasıklarda görülebilir.
Erkeklerde ise anüs, penis, penis ucu, testisler ve kasık gibi yerlerde görülebilir.
Genital siğilin oral cinsel ilişkiye bağlı olarak ağız, dudaklar, dudak içleri, dil ve boğazda da ortaya çıkabildiği görülmüştür.
Genital Siğil Nasıl Bulaşır?
Genital siğil, cinsel temasın yanı sıra vajinal ve anal ilişkide de yeterli önlem alınmadığı takdirde bulaşabilen bir virüs çeşididir. Oral ilişkiyle de bulaşabilmektedir.
Cinsel ilişki sırasında sadece prezervatif (kondom) kullanımı genital siğilden korunmak için yeterli olmayabilir. Virüsle enfekte olan kişinin derisinin cinsel partnerinin deri yüzeyi ile teması virüsü bulaştırmak için yeterlidir.
Genital siğilin bulaşmasında dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan biri ise, genital siğil bazen görünür olmadığından kişi virüsü taşıdığını bilmeden cinsel partnerine bulaştırabilir.
Genital Siğiller Öpüşme ile Bulaşır Mı?
Genital siğil öpüşmekle, bir başkasının çatal, kaşık, bıçak ve bardağını kullanmakla ya da kişisel temizlik eşyası olan havlusunu kullanmakla veya aynı tuvaleti kullanmakla bulaşmaz.
Ancak oral ilişki sırasında ağız yoluyla vücuda girebilir. Eğer cinsel partnerlerden birinde HPV virüsü varsa ağızdan ağza, makata ve genital bölgeye bulaş olabilmektedir.
Genital Siğil İçin Hangi Doktora Gidilir?
Hangi doktora gidileceği genital siğilin bulunduğu alana ve bölgeye göre değişir. Eğer genital siğiliniz ağız içindeyse kulak burun boğaz doktoruna, anal bölgede ise genel cerrahi doktoruna gidilir.
Kadın hastalıkları uzmanı, doğum uzmanı, deri hastalıkları uzmanı ve üroloji uzmanı doktorlar tarafından da tanı konulabilir.
Genital Siğil Testi Nasıl Yapılır?
Genital siğillerin teşhisini netleştirmek için birçok yöntem mevcuttur. Kadınlar için en yaygın bilineni HPV ve smear testiyken erkekler için henüz HPV testi mevcut değildir. Bunları tanımakta fayda vardır. Kısaca göz atalım:
- HPV ve Pap Smear Testi: Küçük bir fırça yardımıyla rahim ağzından sürüntü alınması işlemidir.
- HPV DNA Testi: Smear testinin sonucuna göre HPV’nin kansere neden olma olasılığını araştırır.
- Servikal Biyopsi : Smear testinin sonucunda şüpheli bir durum gözlemlenirse hücre değişimi araştırılır.
- Kolposkopi: Vulva, vajina ve rahim ağzının çevresindeki siğillerin ışıklı büyüteçle incelenmesidir.
Genital siğillerin anlaşılması için yapılan testler bunlardır.
Genital Siğil Tedavisi Nasıl Olur?
Kadınlar ve erkeklerde tedavi şekli aynıdır. Genital siğil bulunduğu alana ve siğilin büyüklüğüne göre farklı tedavi işlemleri uygulanır. Amaç dokunun siğilden tamamen temizlenmesini sağlamaktır.
- Genital siğil Kremleriyle Tedavi
- Kriyoterapi (Dondurulması) Tedavi
- Koterizasyon (Yakılması) Tedavi
- Cerrahi Tedavi
Genital siğillerin tedavi yöntemleri bunlardır.
Genital Siğil Yakıldıktan Sonra Ne Zaman İyileşir?
Genital siğiller, siğilin bölgesine ve büyüklüğüne göre yakılarak tedavi edilebilir. Bir elektrik ve ısı akımı kullanılarak hasarlı dokuyu yok etmek amaçlanır.
Genital siğil yakılma işlemi sonrası birkaç gün içinde yakılan alan iyileşir.
Genital Siğillerin Tedavisi Sonrası Cinsel Yaşam Nasıl Olmalıdır?
Genital siğile sahip olduğunuzu ve sorun yaşadığınızı anladığınızda cinsel perhiz denilen sürece geçmeniz partnerinizin sağlığı açısından önemlidir.
Tedavi tamamlanıp siğillerden kurtulana kadar bulaştırma riskine karşı cinsel ilişkiden uzak durmanız gerekir. Ayrıca tedavi sürecini cinsel partnerinizle dürüstçe paylaşıp konu hakkında ona bilgi vermeniz de önemlidir.
Genital Siğillerden Korunma Yolları Nelerdir?
Genital siğiller (HPV Siğilleri), cinsel ilişki şekliniz ve tercihiniz ne olursa olsun korunmayan cilt bölgelerinden temas yoluyla bulaştığı için dikkatli olmanız gereken viral bir hastalıktır.
Genital bölgede oluşabilecek virüslerden korunmak için cinsel ilişkide prezervatif (kondom) kullanımı ve genital bölgede hijyen çok önemlidir. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlü olması genital siğillerden korunmada oldukça etkilidir.
Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek besinler tüketip sağlıklı yaşamanız vücudun siğillerden korunmasında etkili olacaktır.
Vajinal, Anal veya Oral Seks Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Korunma Yolları Nelerdir?
Genital siğilin bulaşmasındaki en önemli faktör sekstir. Bu yüzden genital bölgede oluşabilecek siğillerden korunmak için yapılması gerekenler şunlardır:
- Cinsel birleşme sırasında prezarvatif (kondom) kullanın ama virüsün korunmayan alanlardan da bulaşabilme ihtimalini aklınızda tutunuz.
- HPV Genital Siğillerle ilgili tanı-teşhis ve tedavi sürecindeyseniz cinsel perhiz yapmalısınız.
- Tedavi sürecinde cinsel ilişkiye girmediğiniz gibi bu durumu cinsel partnerinize dürüstçe anlatınız.
- HPV aşısı en etkin korunma yöntemidir. Cinsiyet fark etmeksizin çocuk, genç, yetişkin yaş gruplarına göre farklı dozda önerilmektedir.
Bunlar genital siğillerden ve benzeri genital bölge enfeksiyonlarından korunmamızı sağlar.
HPV Siğil Kendiliğinden Geçer Mi?
HPV siğil (genital siğiller), tedavi edilse yahut kendiliğinden geçse de yıllar içinde tekrarlama ihtimali olan bir durumdur. Yani HPV virüsü hala vücutta olabilir ve çok büyük kümeler halinde tekrar geri dönebilir. O yüzden kişinin kendini iyi takip etmesi, rutin kontrolleri ve tedavileri önemsemesi gerekir.
Genital Siğil Kanser Yapar Mı?
Genital siğiller cinsel ilişki sırasında vulva, vajina, rahim ağzında ya da ağız içi, dil ve boğazda oluşabilen deri lezyonlarıdır. Bu viral hastalığın üyesi olduğu HPV’nin 200’ü aşkın çeşidi bulunmaktadır. Bunların içinde genital siğile neden olanlar ise 30 ile 40 kadardır.
HPV 6 ve HPV 11 bu duruma en çok yol açan genital siğillerdir. Kansere neden olmazlar ama kadınlarda rahim ağzı kanserinin önemli risk faktörlerinden oldukları da bir gerçektir.