HPV Virüsü
HPV Virüsü, humman papilloma virüsün baş harflerinin birleştirilmesi ile HPV diye adlandırılır.
HPV Nedir ?
HPV veya insan papilloma virüsü, yaşamın ilerleyen dönemlerinde kansere neden olabilen cinsel yolla bulaşan yaygın bir virüstür.
HPV Virüsü Belirtileri Nelerdir?
HPV genellikle bir belirti göstermez. rahim ağzına yerleşip sessiz bir şekilde kalırlar ve kadınlarda 40 yaş sonrası rahim ağzı kanserine sebep olurlar. HPV genellikle kondilom ve siğil şeklinde belirti verirler. Cinsel ilişki çeşitliliğine göre hpv virüsüleri ağız, yutak, ve anogenital bölgelerde siğil ve kondilom oluşumuna neden olur. Siğil ve kondilomlar genital bölgede çok sayıda karnıbahar şeklinde 1 mm’den 3-4 cm’e kadar ulaşabilen kahveringi yapılardır.
HPV Virüsü Nasıl Bulaşır?
HPV virüsüleri, genellikle vajinal, anal veya oral seks gibi cinsel aktiviteler sırasında ten tene temas yoluyla yayılır. Enfekte bir kişi hiçbir belirti veya semptom göstermeyebilir fakat bulaştırıcılığı devam ettirir. Cinsel ilişki çeşitliliğine göre HPV virüsleri ağız, yutak, ve anogenital bölgelerde siğil oluşumuna neden olur ve bu siğiller tedavi edilmezse ilereyen zamanda kanser dönüşebilir.
HPV Virüsü Türleri Nelerdir?
100’den fazla farklı HPV türü vardır. Çoğu aslında zararsızdır Bazıları genital siğiller gibi sorunlara neden olabildiği gibi bazı tipler kadınlarda rahim ağzı kanserine yola açar. Rahim ağzı kanseri olan kişilerin %90 nında hpv virüsü saptanmış olup. HPV’ye maruz kalan kadınların %5-10 nunda rahim ağzı kanseri gelişmektedir.
HPV Virüsü Aşısı
Doktorunuz sizi her iki HPV tipinden (genital siğil ve kansere neden olan) korumak için aşı yapabilir. Tüm erkek ve kız çocukları 12 yaşından 26 yaşına kadar aşılanabilir. Gençler aşılarla daha iyi korunur ve 14 yaşına kadar sadece 2 doz ve daha büyük gençler için 3 doz gerekir. 11-12 yaşlarında HPV aşısı ile çocuğunuzu bu kanserlerden koruyabilirsiniz.
HPV Nasıl Tedavi Edilir?
Şuan yaşadığımız zaman diliminde HPV ye etkili bir ilaç bulunmamaktadır. HPV’nin oluşturduğu siğiller yakılarak, dondurularak ya da çeşitli kremler ile tedavi edilebilirler. Rahim ağzı kanseri olana kadar HPV virüsüleri bulgu vermeyebilir bu yüzden kadınların mutlaka yıllık jinokolojik muaynesini yaptırması gerekir.
Siğil Kondilom Nedir?
Hpv genellikle kondilom ve siğil şeklinde belirtiler verir. Cinsel ilişki çeşitliliğine göre hpv virüsüleri ağız, yutak, ve anogenital bölgelerde siğil ve kondilom oluşumuna neden olur. Siğil ve kondilomlar genital bölgede çok sayıda karnıbahar şeklinde 1mmden 3-4 cm’e kadar ulaşabilen kahveringi yapılardır.
Siğil Kondilom Tedavisi Nedir?
Siğil yada kondilomlar lokal anestezi altında muaynahane koşullarında 5 dakikalık işlem ile yakılabilir yada dondurulabilir. Oluşan bu siğiller mutlaka tedavi edilmeli. Tedavi edilmezlerse zamanla daha büyük hale gelip bazı bölgelerde kanser oluşumuna sebep olabilirler.