Yol Tarifi Al
Randevu Talep
Bizi Ara
Whatsapp

HPV Tedavisi Var Mı? Nasıl Tedavi Edilir?

HPV Tedavisi Var Mı?

 

HPV Tedavisi Var Mı

 

HPV tedavisi yoktur ancak HPV semptomları tedavi edilebilir. Semptomların yarattığı sorunları doktorunuzun yardımıyla aşabilirsiniz.

Doktorunuz görünebilecek siğilleri kaldırabilir. Ön kanseröz hücreler varsa, etkilenen dokunun çıkarılması kanser geliştirme riskinizi azaltabilir. HPV ile ilişkili kanserler, boğaz veya servikal kanser gibi, erken teşhis edildiğinde daha iyi tedavi edilebilir.

 

HPV Nedir?

HPV Nedir

 

İnsan papillomavirüsü (HPV) cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Vücudunuz genellikle virüsü kendi başına 1 ila 2 yıl içinde temizleyebilir. Ancak, HPV türüne bağlı olarak vücudunuzda yıllarca kalabilir.

HPV ayrıca, mukozal zarlar (ağız veya genital bölgeler) ve ciltte (örneğin, ellerde veya ayaklarda) bulunan epitel hücrelerini enfekte eder. Bu nedenle, bu bölgelerin enfeksiyona sahip bir kişiyle teması virüsün bulaşmasına neden olabilir.

HPV tedavisi ve koruması için aşı olunması halinde, cinsel olarak aktif çoğu kişi HPV kapma riski azaltabilir. HPV’nin 150’den fazla farklı türü vardır.

 

HPV Geçer Mi?

Sahip olduğunuz HPV türüne bağlı olarak, virüs vücudunuzda yıllarca kalabilir. Çoğu durumda, vücudunuz virüse karşı antikor üretebilir ve virüsü 1-2 yıl içinde temizleyebilir. Çoğu HPV türü tedaviye gerek kalmadan kalıcı olarak kaybolur.

Bu nedenle, HPV’yi kapıp bir süre sonrada tamamen temizlenmek ve bunun farkında olmamak sık görülen bir durumdur.

HPV her zaman belirti vermez, bu nedenle durumunuzdan emin olmanın tek yolu düzenli test yaptırmaktır.

Erkeklerde HPV taraması mevcut değildir. Kadınlarda HPV tarama yönergeleri için doktor ile konuşulmalıdır, çünkü bunlar kadının yaşı ve pap smear geçmişine göre değişiklik gösterir.

 

HPV Belirtileri Nelerdir?

İlk enfeksiyon hiç belirti vermeyebilir.

Bazen siğiller haftalar, aylar veya hatta yıllar sonra görülebilir. Görünen siğiller genellikle sahip olduğunuz HPV türüne bağlıdır.

Genital Siğiller: Genital siğiller, küçük, saplı çıkıntılar veya düz lezyonlar olarak görünebilir. Ayrıca karnabahar görünümünde de olabilirler. Genelde acı vermezler, ama kaşınabilirler.

Yaygın Siğiller: Yaygın siğiller, genellikle ellerde, parmaklarda veya dirseklerde görülen pürüzlü, kabarık çıkıntılardır.

Plantar Siğiller: Plantar siğiller, genellikle ayak tabanında veya topuklarda meydana gelen sert, tanecikli çıkıntılardır.

Düz Siğiller: Düz siğiller, vücudun herhangi bir yerinde görülebilen, düz, hafif kabarık ve pürüzsüz lezyonlardır. Genellikle çevredeki ciltten daha koyudurlar.

Kadınlar ayrıca, pap smear veya biyopsi ile servikste anormallikler tespit edilirse HPV taşıdıklarını keşfedebilirler.

 

HPV Kimlerde Görülür?

HPV, cinsellik açısından aktif erkekler ve kadınlar arasında neredeyse evrenseldir.

Kadınlar, düzenli kontroller yaptırarak HPV ile ilişkili hastalıklara karşı kendilerini koruyabilirler.

Erkekler ve kadınlar, 26 yaşına kadar HPV tedavisi ve koruması için aşı olma hakkına sahiptir. Aşı mevcut HPV enfeksiyonunu tedavi edemez, ancak diğer HPV türlerine yakalanma riskinizi azaltabilir.

 

HPV Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?

HPV enfeksiyonunu, korunmalı cinsel ilişkiler ve HPV aşısıyla önleyebilirsiniz.

 

Korunmalı Cinsellik

Korunmalı cinsellik uygulamaları, HPV’nin yayılmasını önleyebilir. Birden fazla türü kapmak mümkündür, bu nedenle daha fazla enfeksiyondan korunmak önemlidir.

 

Kondom HPV’den Korur Mu?

kondom korur mu

Evet kondom HPV bulaşmasından sizi korur ancak %100 etkili değillerdir çünkü HPV ciltten temas yolu ile bulaşır yani prezervatifi taktıktan sonra açık kalan her hangi bir bölgenin teması söz konusu olabilir.

Cinsel olarak aktif olan genç kadınlar üzerinde yakın zamanda yapılan bir araştırma, partnerleri seks yaparken prezervatif kullananların HPV enfeksiyonuna yakalanma olasılığının, daha az prezervatif kullananlara kadınlara göre HPV’ye yakalanma oranları %70 daha az olduğunu gösterdi.

Cinsel ilişki sırasında her zaman bir bariyer yöntemi kullanmalısınız.

 

HPV Tedavisi ve Koruması İçin HPV Aşısı

HPV Aşısı

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), HPV tedavisi ve koruması için Gardasil 9 aşısını onayladı. Bu aşı, en yaygın dört HPV türü olan 6, 11, 16 ve 18’e karşı etkilidir. Ayrıca tür 31, 33, 45, 52 ve 58’e karşı da koruma sağlar.

Gardasil aşısı olarak da bilinen Gardasil 4, 2017 yılına kadar Amerika Birleşik Devletleri ve diğer avrupa ülkelerinde mevcuttu. Bu HPV aşısı en yaygın dört türden korur.

Cervarix adlı üçüncü bir aşı, 2016 yılında ABD pazarından ayrıldı, ancak diğer ülkelerde hâlâ mevcuttur. Tür 16 ve 18’e karşı koruma sağlar.

Doktorlar, aşıyı altı ayda üç doz halinde verebilir. En iyi etki için her üç dozu da almak gereklidir. 15 yaşına girmeden aşı serisine başlayan çocuklar, 6 ila 12 ay boyunca sadece iki doz alacaklardır.

Erkeklerin ve kızların 11 yaş civarında aşı olmaları önerilse de, 45 yaşına kadar aşı olma imkanı bulunmaktadır.

Aşılama ile ilgileniyorsanız doktorunuza danışın. Bu seçeneğin sizin için en iyi olup olmadığını belirleyebilirler.

HPV tedavisi olmayabilir ama HPV aşısı ile rahatsız duyduğunuz semptomlardan kurtulabilirsiniz. Ayrıca HPV bulaşmadan önce çok yüksek bir koruma sağlar.

 

HPV’nin Yayılması Nasıl Önlenir?

Yoksunluk, HPV bulaşmasını önlemenin tek kesin yoludur. Bir kişinin yalnızca enfekte olmayan ve aynı zamanda tek eşli olan bir kişiyle cinsel ilişkiye girmesi durumunda bulaşma riski azaltılabilir.

HPV bulaşma riskini azaltmak için erkekler ayrıca seks partnerlerinin sayısını sınırlayabilir ve geçmişte çok az partneri olan veya hiç partneri olmayan partnerleri seçebilirler.

Prezervatifler HPV bulaşmasına karşı bir miktar koruma sağlayabilir. Ne yazık ki %100 etkili değiller çünkü HPV öncelikle ciltten cilde temas yoluyla bulaşıyor. Virüs prezervatifin açıkta kalan derisine hâlâ bulaşabilir.

 

Erkeklerde HPV Enfeksiyonu

HPV virüsü (insan papilloma virüsü) hakkındaki bilgilerin çoğu kadınlara odaklanıyor çünkü virüse sahip olmak rahim ağzı kanserine yakalanma riskini artırıyor. Ancak erkeklerdeki HPV virüsü de sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Erkeklerin HPV enfeksiyonu risklerini nasıl azaltacaklarını anlamaları önemlidir. HPV enfeksiyonu, bir erkeğin genital kanserlere yakalanma riskini artırabilir, ancak bu kanserler yaygın değildir.

HPV, kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de genital siğillere neden olabilir. Dünya’nın her yerinde cinsel açıdan aktif olan erkeklerin yarısından fazlası hayatlarının bir döneminde HPV’ye yakalanacaktır. Çoğu zaman erkekler hiçbir sağlık sorunu yaşamadan virüsü kendi başlarına temizlerler.

 

Erkeklerde HPV Enfeksiyonunun Riskleri

Genital kanserlerle ilişkili HPV türlerinden bazıları erkeklerde anüs veya penis kanserine yol açabilir. Bu kanser türlerinin her ikisi de özellikle sağlıklı bağışıklık sistemine sahip erkeklerde nadir görülür.

Anal kanser riski, cinsel açıdan aktif eşcinsel ve biseksüel erkeklerde, yalnızca kadınlarla seks yapan erkeklere göre yaklaşık 17 kat daha fazladır.

HIV (insan bağışıklık yetersizliği virüsü) taşıyan erkeklerin de bu kansere yakalanma riski daha yüksektir. Dil kökü ve bademcikler de dahil olmak üzere boğazın arka kısmında bulunan kanserlerin çoğu HPV ile ilişkilidir. Aslında bunlar erkeklerde en sık görülen HPV ile ilişkili kanserlerdir.

Erkeklerde her yıl 13.000’den fazla yeni vaka teşhis edilmektedir. Diğer HPV virüsü türleri erkeklerde nadiren kansere neden olur, ancak genital siğillere neden olurlar. Herhangi bir zamanda, Dünya’daki cinsel açıdan aktif erkeklerin yaklaşık %1’inde genital siğiller olacaktır.

 

Erkeklerde HPV Belirtileri

Kansere neden olabilen yüksek riskli HPV türleri, erkeklerde veya kadınlarda nadiren herhangi bir belirti gösterir. Genital siğiller, siğillere neden olan ancak kansere neden olmayan düşük riskli HPV türlerinde görebileceğiniz ilk semptomdur.

 

Erkeklerde HPV Enfeksiyonu Testleri

Erkeklerde genital siğilleri teşhis etmek için doktor, siğillerin mevcut olup olmadığını görmek için erkeğin genital bölgesini görsel olarak kontrol edecektir. Bazı doktorlar, ortaya çıkmayan ve görünmeyen siğilleri tespit etmeye yardımcı olmak için sirke solüsyonu uygulayacaktır. Ancak test kusursuz değildir. Bazen normal cilt yanlışlıkla siğil olarak tanımlanır.

Erkeklerde kansere neden olabilecek yüksek riskli HPV türlerini kontrol edecek rutin bir test yoktur. Ancak bazı doktorlar, HPV’nin neden olduğu anal kanser riski daha yüksek olan gey ve biseksüel erkekler için anal Pap testi yapılmasını önermektedir. Anal Pap testinde doktor anüsten hücreleri toplar ve daha sonra laboratuarda anormallik olup olmadığını kontrol ettirir.

 

Erkeklerde HPV Tedavisi

Hiçbir semptom olmadığında erkeklerde HPV enfeksiyonunun tedavisi yoktur. Bunun yerine doktorlar HPV virüsünün neden olduğu sağlık sorunlarını tedavi ederler.

Genital siğiller ortaya çıktığında çeşitli tedaviler kullanılabilir. Hasta reçeteli kremleri evinde uygulayabilir. Veya bir doktor siğilleri cerrahi olarak çıkarabilir veya dondurabilir.

Siğillerin erken tedavisi bazı doktorlar tarafından önerilmez çünkü genital siğiller kendi kendine kaybolabilir. Ayrıca tüm siğillerin ortaya çıkması da zaman alabilir. Bu nedenle siğilleri ortaya çıktığı anda tedavi eden bir kişinin daha sonra başka bir tedaviye ihtiyacı olabilir.

Anal kanser radyasyon, kemoterapi ve ameliyatla tedavi edilebilir. Spesifik tedaviler kanserin evresine (tümörün büyüklüğüne ve kanserin ne kadar yayılmış olduğuna) bağlıdır.

 

Erkeklere HPV Tedavisi İçin Aşı Yapılır mı?

HPV tedavisi için ABD’de Gardasil 9 aşısı, HPV enfeksiyonunu, rahim ağzı kanseri ve anal kanseri önlemek için mevcuttur. 9 yaşından 45 yaşına kadar kadın ve erkeklere verilebilir.

 

Bir İlişkide HPV Nasıl Yönetilir?

Bir erkeğin uzun süreli cinsel partnerinde HPV varsa, HPV bulaşmasının zaten gerçekleşmiş olması ve onda da bulaşma ihtimali yüksektir. Erkeklerde HPV vücuttan kadınlara göre daha kolay temizlenebilir. Kadınlar genellikle virüsü iki yıl veya daha kısa sürede temizler.

Rahim ağzı kanseri ile ilişkili HPV tipleri, HPV ile enfekte bir kadınla seks yapan heteroseksüel bir erkek için genellikle sağlık sorunlarına neden olmaz.

 

Kadınlarda HPV Enfeksiyonu

Kadınlarda HPV, kanser riski ve aşıların önemi hakkında bilinmesi gereken 5 şey:

 

1) Kadınlar HPV Konusunda Utanmamalıdır

HPV hastalığı genellikle cinsel ilişkiler ile yayılıp bulaştığı için HPV’ye sahip olan kadınlarımız bu konuda utanabiliyorlar anca şunu bilmelisinizki her HPV olan bireyin seks yaptığı anlamına gelmez. HPV cinsel ilişkiye girmedende bulaşabilir veya gözle görülür belirtilere sebep olmadan yıllarca vücutta durabilir ve siz fark edemeyebilirsiniz taki aktifleşip semptomlar yani belirtiler gösterene kadar. Ayrıca seks yapmış olan herkes HPV’ye maruz kalmış olabilir.

HPV hastalığı ile ilgili gereksiz damgalanmalardan ve psikolojik baskılardan kendinizi arındırın. Unutmayınki farkındalığı artırmak size seçenekler sunabilir ve seçeneklerinizin olduğunu bilmek güç verir.

 

2) Bazı HPV Türleri Rahim Ağzı Hastalıklarıyla Bağlantılıdır

HPV’nin 100’den fazla türü mevcut olmasına rağmen bunların yalnızca bir düzine kadarı rahim ağzı hastalığıyla ilişkilidir. HPV 16 ve HPV 18 birlikte tüm rahim ağzı hastalıklarının yüzde 70’ini oluşturuyor. Genital siğiller düşük riskli HPV’nin bir formudur ve kansere neden olmazlar.

Doktorlar HPV’yi lezyon adı verilen anormal servikal hücreleri arayan Pap testleriyle izler. Değişikliklerin sadece hafif derecede anormal olduğu düşük dereceli lezyonlar sıklıkla kendi kendine düzelir. Bunlar kanser öncesi sayılmaz.

Tüm rahim ağzı kanserleri, kanser öncesi hücreler içeren, tedavi edilmemiş, yüksek dereceli lezyonlardan kaynaklanır. Bağışıklık sisteminiz sağlıklıysa, yüksek dereceli bir lezyondan rahim ağzı kanserinin gelişmesi genellikle yaklaşık 10 ila 15 yıl sürer. Ancak yüksek dereceli lezyonların tümü kansere dönüşmez; kişinin kendi bağışıklık sistemi bunları ortadan kaldırabilir.

 

3) HPV Çok Nadiren Rahim Ağzı Kanserine Dönüşür

HPV rahim ağzı kanserine neden olsa da virüsten dolayı rahim ağzı kanserine yakalanma riski hala oldukça düşüktür.

HPV’li kadınların yüzde 90’ında bu durum iki yıl içinde kendiliğinden düzelecektir. Rahim ağzı kanserine neden olan HPV suşlarından birine sahip olan kadınların yalnızca az bir kısmı aslında hastalığa yakalanacaktır.

Rahim ağzında rahim ağzında hücre değişikliklerinin meydana geldiği rahim ağzı displazisi, HPV enfeksiyonunun daha yaygın bir sonucudur.

Bir çok doktor, inatçı HPV enfeksiyonu olan ve tedaviye ihtiyaç duymak için hiçbir nedeni olmayan çok sayıda hastası olduğunu söylüyor. Yani eğer HPV’niz varsa, evet bu bir sorundur görüntüsü hoşunuza gitmeyebilir kendinizi hastalıklı hissedebilirsiniz ama içiniz ferah olsun endişelenecek bir durum yoktur.

 

4) HPV Baş ve Boyun Kanserlerine de Sebep Oluyor

HPV’nin en büyük sorunu olan ancak daha az bilinen tehlikelerinden biri, HPV’nin oral seks yoluyla boğaza yayılmasıyla baş ve boyun kanseri riskini içerir.

Boğazın arka kısmındaki kanserlerin oranı hızla artmaktadır. Uzmanlar bunu tanımlamak için salgın kelimesini kullanıyor. Hastalığın yayılımı rahim ağzı kanserini geride bırakma yolunda ilerliyor.

Kadınlar bu kanserlere yakalanabilirken, bu kansere yakalananların çoğu heteroseksüel erkeklerdir. Şu anda bunu taramanın bir yolu yok, bu da ebeveynlerin erkek çocukları da dahil olmak üzere çocuklarına aşı yaptırmasını daha da önemli kılıyor.

 

5) HPV Tedavisi Öncesi Aşılar Hayat Kurtarır

Büyük oranda güvenli olduğu kanıtlanmış ve HPV ile bağlantılı yıkıcı kanserleri önleyebilen HPV aşısı hakkında bu kadar çok tartışmanın olması üzücü bir durum.

Koruyucu aşılar sağlıklı insanlara enfeksiyonlardan korunmak için verilir; tedavi edici aşılar ise hali hazırda bir hastalığı olan kişilere yardım etmek için kullanılır.

Tedavi edici bir aşının kullanıldığı yakın tarihli bir çalışmada, enfeksiyona yakalanmış hastaların yarısı başarılı bir şekilde tedavi edildi. Yüksek dereceli lezyonlar var ve uzmanlar bu sayıyı artırmak için çalışıyorlar.

İnsan kanserlerinin en az yüzde 20’si belirli bir enfeksiyondan kaynaklanıyor. Bu, bağışıklık sisteminin enfeksiyonu tanımasına yardımcı olarak hastalığı önlemenin veya tedavi etmenin mümkün olabileceği anlamına geliyor.

HPV zayıf bir enfeksiyondur ve bu terapötik aşıların tetikleyebileceği devasa bağışıklık tepkilerinden cesaret aldığını söylüyor.

 

Evde HPV Tedavisi

HPV semptomlarını doğrudan tedavi edebilecek veya uygulayabileceğiniz hiç bir evde hpv tedavisi yöntemi yoktur. Ancak, 14 yüksek riskli HPV tipinden birine yakalanmışsanız, kanserden daha iyi korunmak için yapabileceğiniz şeyler vardır.

 

HPV ve Kanser Ne Kadar Yakından Bağlantılıdır?

Günümüzde rahim ağzı, vulva, penis, anüs, ağızbademcik veya boğaz kanserlerinin %60 ila %90’ı HPV’den kaynaklanmaktadır. Neredeyse tüm rahim ağzı kanserleri HPV ile ilişkilidir.

 

HPV Enfeksiyonu Olan Kişilerin Bilmesi Gerekenler !

HPV enfeksiyonu için bilinmesi gerekenler;

  • Anogenital HPV enfeksiyonu yaygındır. Genellikle anogenital bölgeyi enfekte eder ancak ağız ve boğaz dahil diğer bölgeleri de enfekte edebilir. Cinsel açıdan aktif kişilerin büyük çoğunluğu yaşamlarının bir döneminde HPV’ye yakalanır, ancak çoğu bunu bilmez.
  • Partnerler HPV’yi paylaşma eğilimindedir ve orijinal enfeksiyonu hangi partnerin aktardığını belirlemek mümkün değildir. HPV’ye sahip olmak, kişinin veya partnerinin ilişki dışında seks yaptığı anlamına gelmez.
  • HPV’ye yakalanan kişiler genellikle enfeksiyonu kendiliğinden temizler; bu, HPV’nin herhangi bir sağlık sorunu olmaksızın tespit edilemez hale geldiği anlamına gelir.
  • HPV enfeksiyonu devam ederse genital siğiller, öncü kanserler ve rahim ağzı, anüs, penis, vulva, vajina, baş veya boyun kanserleri gelişebilir.
  • Eğer sigara vb. tütün ürünleri kullanıyor ise bırakmayı mutlaka düşünmelidir, gerekirse bırakmak için yardım almalıdır. Çünkü tütün ürünleri kanserin oluşmasına ve kanserin ilerlemesine katkı sağar.
  • Genital siğillere neden olan HPV türleri, kansere neden olabilecek türlerden farklıdır.
  • Birçok HPV türü, özellikle vajinal ve anal seks sırasında anogenital temas yoluyla cinsel yolla bulaşır. HPV ayrıca oral seks ve penetrasyon olmadan genital-genital temas sırasında da bulaşabilir. Nadir durumlarda, hamile bir kadın doğum sırasında HPV’yi bebeğe aktarabilir.
  • HPV’nin neden olduğu durumlar yani semptomlar için HPV tedavisi mevcuttur ancak virüsün kendisi için mevcut değildir.
  • HPV’ye sahip olmak bir kadının hamile kalmasını veya hamileliği sonuna kadar sürdürmesini zorlaştırmaz. Bununla birlikte, HPV’nin neden olabileceği bazı öncül kanserler veya kanserler ve bunları tedavi etmek için gereken cerrahi prosedürler, bir kadının hamile kalma veya hamileliği sonuna kadar sürdürme yeteneğini etkileyebilir.
  • Hiçbir HPV testi, hangi HPV enfeksiyonunun tespit edilemez hale geleceğini, hangisinin devam edeceğini veya hastalığa ilerleyeceğini belirleyemez. Ancak bazı durumlarda HPV testleri bir kadının rahim ağzı kanserine yakalanma riskinin yüksek olup olmadığını belirleyebilir. Bu testler HPV ile ilgili diğer sorunları tespit etmeye yönelik değildir ve 25 yaşın altındaki kadınlar veya herhangi bir yaştaki erkekler için de yararlı değildir.

 

HPV ve HPV Tedavisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

 

HPV Olan Kişi Partnerini Aldatmış Mıdır?

Bir partnerde HPV varsa, bu onun yakın zamanda kesin olarak başka biriyle seks yaptığı anlamına gelmez. Çünkü hpv virüsü, gözle görülür semptomlara neden olmadan yıllarca vücutta hareketsiz kalabilir.

 

Sigara içmenin HPV’ye etkisi var mı?

 

HPV ve HPV Tedavisi Sağlığımı Etkiler Mi?

Neyse ki çoğu HPV enfeksiyonu, herhangi bir komplikasyona veya uzun vadeli zararlı etkilere neden olmadan iki yıl içinde kendi kendine iyileşir.

Kolposkopi kliniğinde rahim ağzınızda HPV’nin neden olduğu her türlü değişiklik izlenir ve gerekirse anormal hücreleri tedavi edilir. (HPV iki yıl veya daha uzun süre devam ederse veya anormal hücreler yüksek dereceli anormalliğe ilerlerse doktor kontrolünde takip edilir).

 

Oral Seks İle HPV Bulaşır Mı?

Oral seks sonucunda HPV bulaşabilir ve HPV’nin en tehlikeli türü olan olan baş ve boyun kanserlerine sebep olur.

 

HPV Tedavisi Mümkün Mü?

HPV tedavisi yoktur. HPV, genellikle vücudunuzun bağışıklık sistemi tarafından ele alınan ve iyileşebilen viral bir enfeksiyondur. HPV tedavisi ve koruması için aşı yaptırmak virüsün bulaşmasını önlemeye yardımcı olur.

 

HPV Hamileliği Veya Bebeği Etkiler Mi?

Düzenli Pap testleri erken tanıyı sağlar; Erken tanı, doktorunuzun doğurganlığı koruyabilecek rahim ağzı tedavilerini kullanmasına olanak tanır.

Hamilelik sırasında siğiller ve lezyonlar daha hızlı büyüyebilir.

Siğiller kanıyorsa veya doğum kanalını tıkıyorsa alınması gerekebilir.

HPV nadiren anneden çocuğa aktarılır; Nadir durumlarda HPV tip 6 ve 11 boğazda siğil benzeri oluşumlara neden olabilir; bu duruma juvenil başlangıçlı tekrarlayan solunum papillomatozu denir.

 

Kadınlarda HPV Hamile Kalma Şansını Etkiler Mi?

HPV’nin varlığı hamile kalma şansınızı etkilemez.

 

HPV Tedavisi Hamile Kadınlarda Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hamile kaldıktan sonra semptomlar için uygulanacak olan HPV tedavisi veya içeceğiniz ilaçlar hamileliğinizde bebeğiniz için sorun teşkil edebilir.

Doktorunuz bu konudu sizi mutlakada bilgilendirip HPV türünüze göre olumlu veya olmsuz cevaplar verip sizi yönledirecektir.

 

En İyi HPV Tedavisi Nedir?

-İnsan papilloma virüsünün kendisi asla tedavi edilmez; ancak HPV’nin neden olduğu lezyonlar (siğiller) tedavi edilebilir.

-Bazı durumlarda siğiller birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolsa da. Siğiller rahatsız ediciyse ve hastalar bunları tedavi etmeyi seçerse, sağlayıcılar bunu siğilleri dondurarak, yakarak veya keserek ya da kendi kendine uygulanan kremler reçete ederek yapabilirler.

-Sağlayıcılar genellikle küçük Pap smear anormalliklerini tedavi etmezler çünkü çoğu küçük anormallik kendi kendine gider.

-HPV’nin neden olduğu servikal lezyonlar için en yaygın tedaviler kriyoterapi (anormal hücrelerin dondurulması) veya LEEP’tir (anormal hücrelerin eksizyonu).

-Hastalar tek bir tedaviye karar vermeden önce tüm tedavi seçeneklerini sağlayıcılarıyla tartışmalıdır.

 

5 1 Oy
Puan Ver
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

INSTAGRAM

TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN