Divertikülit Diyeti
Divertikülit diyeti, doktorunuzun akut divertikülit için kısa süreli tedavi planının bir parçası olarak önerebileceği beslenme şeklidir.
Divertiküller, sindirim sisteminin astarında oluşabilen küçük, şişkin keselerdir. En sık kalın bağırsağın (sigmoid kolon) alt kısmında bulunurlar. Bu duruma divertiküloz denir.
Bazı durumlarda, bir veya daha fazla kese iltihaplanır veya enfekte olur. İşte bu durum divertikülit olarak bilinir.
Hafif divertikülit vakaları genellikle antibiyotiklerle ve düşük lifli divertikülit diyeti ile tedavi edilebilir veya tedavi, ağızdan hiçbir şey yemediğiniz bir dinlenme dönemi ile başlayabilir. Ardından berrak sıvılarla başlayabilir ve durumunuz düzelene kadar düşük lifli bir diyete geçebilirsiniz. Daha şiddetli divertikülit vakalarında ise tipik olarak hastane yatışı gerekir.
Divertikülit Diyeti Neden Yapılmalı?
Divertikülit diyeti, tedavi olarak sindirim sisteminize dinlenme şansı vermek için geçici bir önlemdir. Kanama ve ishal geçene kadar doktorunuzun önerdiği divertikülit diyetinizi uygulayın. Eğer durumunuzda olumlu anlamda gelişme olmaz ise doktorunuzla iletişime geçin.
Divertikülit Diyeti Detayları
Divertikülit diyetiniz birkaç gün boyunca sadece berrak sıvılarla başlar. Berrak bir sıvı diyetinde izin verilen maddelere örnekler şunları içerir:
- Et suyu
- Elma suyu gibi posasız meyve suları
- Buz cipsi
- Meyve parçaları veya meyve posası olmadan buz çıkar
- Jelatin
- su
- Çay veya kahve kremasız
Kendinizi daha iyi hissetmeye başladığınızda, doktorunuz yavaş yavaş düşük lifli yiyecekler eklemenizi önerecektir. Düşük lifli gıda örnekleri şunları içerir:
- Kabuğu veya çekirdeği olmayan konserve veya pişmiş meyveler
- Taze fasulye, havuç ve patates gibi konserve veya pişmiş sebzeler (kabuğu olmadan)
- Yumurta, balık ve kümes hayvanları
- Rafine beyaz ekmek
- Posa içermeyen meyve ve sebze suları
- Düşük lifli tahıllar
- Süt, yoğurt ve peynir
- Beyaz pirinç, makarna ve erişte
Divertikülit Diyetinin Sonuçları
Divertikülit diyetine ve antibiyotiklere başladıktan sonraki iki veya üç gün içinde kendinizi daha iyi hissetmelisiniz. O zamana kadar kendinizi daha iyi hissetmediyseniz, doktorunuzu arayın.
Aşağıdaki 3 durumu yaşadığınızda doktorunuza başvurunuz:
- Ateşinizin yükseldiği durumda.
- Karın ağrınız kötüleştiği durumda.
- Berrak sıvıları aşağıda tutamadığınız durumda.
Bu durumlar hastanede yatış gerektiren komplikasyonlara işaret olabilir o yüzden bu durumlarda doktorunuzla iletişime geçiniz.
Divertikülit Diyetinin Riskleri
Divertikülit diyeti sırasında birkaç risk oluşabilir. Örneğin, berrak sıvı bir diyete birkaç günden fazla devam etmek, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besin maddelerini yeterince sağlamadığından, halsizliğe ve diğer komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle doktorunuz, tolere edebildiğiniz anda lifli gıdalar içeren normal bir diyete geri dönmenizi isteyecektir.
Divertikülit hastalığı hakkında yeterli bilgiye sahip olmamakta yapacağınız divertikülit diyetinde olumsuz etkilere sebebiyet verebilir. Bu yüzden hastalığın nedenini ve gelişimini iyi kavramakta her zaman fayda vardır.
Hocam 5 yıldır sigmoid kolonumda divertiküller mevcut ve sürekli divertikül enfeksiyonu yaşıyorum. Ameliyat önerirmisiniz ? korktuğum için ameliyat olmadım.
divertüller hastalarda atklar halinde enfeksiyon yapıyorsa, o kalın bağırsak segmentinin çıkartılması gerek. tekrarlayan divertikülit atakları bağırsak delinmesi, fistül, perforasyon gibi ölümcül sonuçlanabilecek komplikasyonlara sebep olur.
hocam benim kalın bağırsakta divertiküllerim var ama hiç bir şikayetim yok herhangi bir tedavi olmalımıyım ?
divertiküller bir çok hastada tesadüfen saptanır. Bu divertiküller herhangi bir sorun oluşturmuyorsa bir cerrahi tedavi gerekliliği olmaz. lfli gıda ile beslenmek ve gün içinde bol su içmek sizin için yeterlidir.