Basur Kanaması Neden Olur?
Basur kanaması, rektal kanama yoluyla belirti verir. Rektal kanama, anüste şişlik ve ağrı gibi durumlar basur kanaması neden olabilir. Basur kanaması vakalarının çoğu hafif olsa da ve evde bakımla tedavi edilebilse de, güvenli tarafta olmak ve bu durumdan kurtulmak için en iyi tavsiyeyi almak için doktorunuza danışmalısınız.
Basur (hemoroid) semptomları ne kadar uzun sürerse, sizin için o kadar fazla sorun yaratabilir ve rahatlamadan önce cerrahi tedavi gerektirebilir. Semptomlarınız için bir doktora görünmeniz en iyisidir. çünkü erken tedavi çok fazla acı ve rahatsızlıktan tasarruf sağlayabilir ve invaziv tedaviye olan ihtiyacı önleyebilir. Hemoroid tanısını doğrulamak ve basur kanamasından kaynaklanan diğer olası komplikasyonları ortadan kaldırmak için deneyimli bir ekipten yardım almak hasta açısından çok daha sağlıklı olacaktır.
Basur olarak da bilinen hemoroidler, rektum ve anüsteki genişlemiş damarlardır. Vücudun normal bir parçasıdırlar ancak herhangi bir nedenle tahriş olduklarında veya şiştiklerinde ağrılı hale gelebilirler. Tıpkı bacaklarda görülen varisli damarlar gibidirler.
Basur Kanaması Nasıl Geçer?
Basur kanaması endişe verici olabilir, ancak her zaman tıbbi müdahale gerektirmez. Yüksek lifli yiyecekler eklemek ve bol su içmek basur ve kanama riskini azaltabilir. Basur kanaması şiddetli veya sürekliyse, koyu kırmızı kan fark ederseniz veya şiddetli ağrı hissederseniz, deneyimli bir doktora başvurmak en iyi seçenek olabilir. Doktor tedavi seçeneklerini tartışacak ve diğer rahatsızlıkları elemek için gerekli testleri yapacaktır.
Hemoroid iki tiptir:
- İç hemoroidler, rektumda gelişir.
- Dış hemoroidler, anal açıklığın etrafında, cildin altında gelişir.
Hem iç hem de dış hemoroidler tromboze hemoroidlere dönüşebilir. Bu, damarın içinde bir kan pıhtısı oluşması anlamına gelir. Tromboze hemoroidler tehlikeli değildir ancak normal aktivitelerinizi etkileyebilecek şiddetli ağrı ve iltihaplanmaya neden olabilir.
Basur (Hemoroid) Neden Kanar?
Hemoroidler, defekasyon (büyük tuvalet) sırasında ülserasyon, derinin nekrozu veya hücre ölümü nedeniyle şiddetli rektal kanamaya neden olabilir. Sert ve kuru dışkılama veya ıkınma, hemoroidlerin yüzeyine zarar vererek kanamalarına neden olabilir. Hemoroidlerden gelen kan, bir tuvalet kağıdı parçası üzerinde parlak kırmızı görünür.
İç hemoroidler ağrı olmadan, dış hemoroidler ağrı eşliğinde kanayabilir. Bazı durumlarda, tromboze olmuş hemoroidler çok fazla dolarlarsa patlayabilir. Hemoroidlerin neden kanadığını ve neden olabilecekleri ağrı, rahatsızlık ve kanamadan kurtulmak için neler yapabileceğinizi öğrenmek önemlidir.
Bazı insanlarda hemoroidler herhangi bir semptom veya ağrıya neden olmaz, ancak bazılarında kaşıntı, kanama ve oldukça rahatsız edici olabilen yanma hissine neden olabilir. Kanayan bir hemoroid genellikle hemoroid duvarında tahriş veya hasar belirtisidir. Zamanla kendi kendine çözülmelidir, ancak iyileşme sürecini hızlandırmak, rahatsızlığı yatıştırmak ve geri dönmesini önlemek için kendi kendinize bakım ve tedaviye ihtiyacınız vardır.
Basur Kanaması Nasıl Olur?
Basur kanaması genel olarak büyük tuvalet sonrası birkaç damla parlak kırmızı kan ile hafif hemoroidal rahatsızlık olarak ilk bulgularını verir. Kanı tuvalette, dışkıda çizgi halinde veya sildiğinizde tuvalet kağıdında görebilirsiniz.
Basur Kanaması İle İlişkili Ağrı ve Rahatsızlıklar
Basur kanaması eğer içerden kanarsa, içeride bir kan pıhtısı oluşabilir ve mavimsi renkli bir yumru oluşturabilir. Bu durum tromboze hemoroid olarak bilinir ve tıbbi müdahale gerektirir.
Tromboze hemoroidler önemli düzeyde ağrıya neden olabilir. Bazı durumlarda, tromboze hemoroidler yırtılabilir, pıhtı serbest kalır ve yoğun kanama olur. Bu durum ciddileşebilir ve tromboze hemoroidiniz varsa aşırı kanamayı ve komplikasyonları önlemek için bir doktora danışmalısınız. Tromboze hemoroidle başa çıkmak için en iyi zaman, pıhtı oluşumundan sonraki 72 saattir. Eğer çıkarılmazsa, tromboze hemoroidin basıncı çevredeki dokulara zarar verebilir.
Basur Kanaması İçin Ne Zaman Doktora Görünmeliyim?
Küçük kanamalar veya bağırsak hareketinden sonra birkaç damla kan endişe verici değildir ve bunlar ev ilaçları ve diyet değişiklikleriyle yönetilebilir. Ancak, hemoroidleriniz bağırsak hareketleri sırasında düzenli olarak kanıyorsa ve iç çamaşırınızda sık sık kan veya tuvalette büyük miktarda kan fark ederseniz proktoloji uzmanına başvurunuz.
Aşağıdaki durumlardan herhangi birini yaşarsanız derhal tıbbi yardım almalısınız:
- Şiddetli ağrı
- Sürekli kanama
- Anüste tromboze olmuş hemoroidi düşündüren mavimsi bir yumru
- Yürüme, oturma veya ayakta durmada zorluk
- Tezgah üstü hemoroid ilaçları ve ev ilaçları kullanılmasına rağmen ağrı ve rahatsızlık yaşanması
- Kanamayı gösteren siyah veya katran benzeri dışkı
Tromboze hemoroidler hafife alınmamalıdır çünkü acil tedavi gerektirir. Uygun tedavi olmadan tromboze hemoroidler çevredeki sağlıklı dokulardaki kan damarlarını sıkıştırabilir ve hasar verebilir. Hemoroid semptomlarınız yedi gün sonra düzelmezse bir proktoloji uzmanına görünün.
Kanama İle Birlikte Olabilecek Diğer Durumlar
Basur kanaması ile birlikte aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuza bildirin:
- Dışkının kıvamında veya renginde değişiklikler
- Anal ağrı
- Bağırsak hareket alışkanlıklarında değişiklikler
- Kilo kaybı
- Ateş
- Karın ağrısı
- Baş dönmesi
- Mide bulantısı veya kusma
Şişmiş damarları hissetmek için eldivenli bir parmağın rektuma sokarak semptomlarınıza ve rektal muayeneye dayanarak durumunuzu değerlendirir. Gerekirse, doktor ayrıca hemoroidlerinizin daha fazla analizi için küçük, sert, tüp şeklinde bir alet olan anoskopla anal kanalı inceleyebilir.
Basur Kanaması Tedavileri
Basur kanaması evde tedavi ve kişisel bakımla düzelmezse tıbbi tedavi gerekli hale gelir. Doktorunuz semptomlarınızın şiddetine göre durumunuz için en uygun tedavi seçeneğini önerecektir. Basur (hemoroid) tedavilerinin iyi tarafı, birçoğunun klinikte yapılabilmesi ve genel anestezi gerektirmemesidir.
Basur Kanaması Tedavileri şunları içerir:
Lastik Bant Ligasyonu: Bu invaziv olmayan klinik prosedür, iç hemoroidin tabanına küçük bir lastik bant uygulanmasını içerir. Kan akışını kısıtlayarak hemoroidlerin 3 ila 10 gün içinde sönüp düşmesine neden olur.
Skleroterapi: Bu prosedür sırasında doktor hemoroide ilaçlı bir solüsyon enjekte eder. Sonuçlar neredeyse lastik bant tedavisine benzerdir ve hemoroidler birkaç gün içinde ölür ve düşer. Bu tedavi, sahip olduğunuz hemoroid türüne bağlı olarak birkaç hafta sonra uygulanan birden fazla enjeksiyon gerektirir.
Bipolar, Lazer veya Kızılötesi Koagülasyon: Bu yöntem, iç hemoroidin kan akışını kaybetmesine neden olan ısı veya lazer ışığı kullanır, böylece 1 ila 2 hafta sonra yok olur.
Elektrokoagülasyon: Kontrollü bir elektrik akımı hemoroidleri kurutur, yara dokusu oluşturur ve sonunda düşer.
Doktor ayrıca anal bölgedeki şişlik ve tahrişi azaltmak ve bağırsak hareketlerinin daha kolay olmasını sağlamak için ilaçlar da yazabilir.
Hemoroidleriniz daha büyük ve daha şiddetliyse ve bu tedaviler istenen rahatlamayı sağlamazsa, doktorunuz bunlarla başa çıkmak ve kanamayı durdurmak için daha kapsamlı bir ameliyat önerebilir. Ayrıca, anüsten dışarı sarkmaya başlayan ve önemli bir rahatsızlığa neden olan sarkmış veya iç hemoroidleriniz varsa ameliyat gerekli hale gelir. Doktor, hemoroidlerinizin şiddetini göz önünde bulundurarak hangi prosedürün en iyi işe yarayacağını belirleyecektir.
Basur kanaması çok yaygındır ve birçok kişi bu hastalıktan muzdariptir, ancak bu kadar yaygın görülüyor olması ciddiyetlerini veya tedavi ihtiyacını azaltmaz. Ciddi olmasalar bile, kendi kendinize bakım ve ev ilaçları ile tedavi etmeye çalışıp olumlu veya olumsuz sonuçlar alabilirsiniz. Eğer olumsuz sonuçlanır basur kanamanız yani hemoroid geçmez ise geç olmadan zamanında tıbbi müdahale yapılması için en kısa sürede proktoloji alanında uzman bir doktora görünmeniz gerekir.
Merhabalar, hocam rektal kanama yaşadım hemoroidten şüphelendim kendimce evde tedavi seçeneklerini uyguladım kanamam durdu ağrılarım azaldı ancak aradan 2-3 hafta geçtikten sonra tekrar başladı kanama ve ağrılarım ne yapmam gerekiyor eğer hemoroid isem cerrahi işlem olmadan ameliyatsız tedavi olabilir miyim?
öncelikle geçmiş olsun. makat kanaması ağrılı ise dış hemoroid kaynaklı yada anal fissür kaynaklı olabilir. ağrısız kanamalar daha çok iç hemoroitten ve makata yakın rektum kanserlerinde görülebilir. kabızlık durumları yaşanınca tekrarlayan kanamalar olabilir fakat kanamanın nedeni bir fizik muayne ile tespit edilmeli ve nedeni hangi hastalığa bağlı ise ona göre bir tedavi planlanmalı. eğer kanama hemoroid ve anal fissür nedenine bağlıysa ki en sık kanama nedeni bu hastalıklardır, iki durumdada ameliyatsız tedavi seçenekleri bulunmaktadır