Aşırı Gaz Çıkarma Nedenleri
Aşırı gaz çıkarma nedeni, bakterilerin ince bağırsağınızda sindirilmeyen karbonhidratları fermente etmesinden kaynaklanır. Bakteriler karbonhidratları (lif, bazı nişastalar ve bazı şekerleri) fermente ettiğinde büyük bağırsağınızda gaz oluşur. Bakteriler bu gazın bir kısmını tüketir, ancak kalan gaz anüsünüzden gaz çıkardığınızda serbest kalır.
Sindirim sisteminizdeki gaz, normal sindirim sürecinin bir parçasıdır. Geğirme veya gaz çıkarma (flatus) yoluyla fazla gazdan kurtulmak da normaldir. Gaz sıkışırsa veya sindirim sisteminizde iyi hareket etmezse gaz ağrısı meydana gelebilir.
Gaz üretme olasılığı daha yüksek yiyecekler yemek, gaz veya gaz ağrısında artışa neden olabilir. Genellikle, yeme alışkanlıklarında nispeten basit değişiklikler rahatsız edici gazı azaltabilir.
Huzursuz bağırsak sendromu veya çölyak hastalığı gibi bazı sindirim sistemi bozuklukları, diğer belirti ve semptomların yanı sıra, gaz artışına veya gaz sancısına neden olabilir.
Aşırı gaz çıkarma ve gaz sancılarının belirtileri şunlardır:
- Geğirme
- Gaz çıkarmak
- Karnınızda ağrı, kramplar veya düğümlenme hissi
- Karnınızda dolgunluk veya basınç hissi (şişkinlik)
- Karnınızın boyutunda gözle görülür bir artış (gerginlik)
Geğirme normaldir, özellikle yemek sırasında veya hemen sonrasında. Çoğu insan günde 20 defaya kadar gaz çıkarır. Bu nedenle, gaz çıkarmak rahatsız edici veya utanç verici olabilirken, geğirme ve gaz çıkarma nadiren tek başına tıbbi bir sorunun işaretidir.
Çok Fazla Gaz Çıkartıyorum Doktora Görünmeli Miyim?
Gazınız veya gaz ağrılarınız günlük yaşamda iyi işlev görme yeteneğinizi etkileyecek kadar kalıcı veya şiddetliyse bir doktora görünmekte fayda vardır. Gaz veya gaz ağrıları diğer belirti veya semptomlarla birlikte daha ciddi rahatsızlıklara işaret ediyor olabilir.
Aşağıdaki ek belirti veya semptomlardan herhangi birini yaşarsanız doktora görünmelisiniz:
- Kanlı dışk
- Dışkının kıvamında değişiklik
- Bağırsak hareketlerinin sıklığında değişiklik
- Kilo kaybı
- Kabızlık veya ishal
- Kalıcı veya tekrarlayan mide bulantısı veya kusma
- Uzun süreli karın ağrısı
- Göğüs ağrısı
Aşırı Geğirme İsteği Neden Olur?
Aşırı geğirme isteği, öncelikle yemek yediğinizde veya içtiğinizde hava yutmanızdan kaynaklanır. Midede biriken gazın çoğu geğirdiğinizde dışarı çıkar.
Aşırı Gaz Oluşumuna Neden Olan Yiyecekler Nelerdir?
Bazı yüksek lifli gıdalar gaz oluşumuna neden olabilir, bunlar arasında şunlar yer alır:
- Fasulye ve bezelye (baklagiller)
- Meyveler
- Sebze
- Tam tahıllar
Lif içeriği yüksek besinler gaz üretimini artırırken, lif sindirim sisteminizin iyi çalışması ve kan şekeri ile kolesterol seviyelerinin düzenlenmesi için olmazsa olmazdır.
Aşırı Gaz Oluşumana Neden Olan Diyet Faktörleri
Sindirim sisteminde aşırı gaz çıkarma artışına katkıda bulunabilecek beslenme faktörleri şunlardır:
- Gazlı içecekler ( meşrubat, bira gibi) mide gazını artırır.
- Çok hızlı yemek yeme, pipetle içme, sakız çiğneme, şeker emme veya çiğnerken konuşma gibi yeme alışkanlıkları daha fazla hava yutulmasına neden olur.
- Metamucil gibi psyllium içeren lif takviyeleri kolon gazını artırabilir.
- Bazı şekersiz yiyecek ve içeceklerde bulunan sorbitol, mannitol ve ksilitol gibi şeker ikameleri veya yapay tatlandırıcılar aşırı kolon gazına neden olabilir.
Tıbbi durumlar
Bağırsak gazını, şişkinliği veya gaz ağrısını artırabilecek tıbbi durumlar şunlardır:
Kronik bağırsak hastalığı: Aşırı gaz genellikle divertikülit, ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi kronik bağırsak rahatsızlıklarının bir belirtisidir.
İnce bağırsakta aşırı bakteri üremesi: İnce bağırsaktaki bakterilerde artış veya değişiklik aşırı gaz, ishal ve kilo kaybına neden olabilir.
Gıda intoleransları: Sindirim sisteminiz süt ürünlerindeki şeker (laktoz) veya buğday ve diğer tahıllardaki glüten gibi proteinler gibi belirli gıdaları parçalayıp ememiyorsa gaz veya şişkinlik oluşabilir.
Kabızlık: Kabızlık gaz çıkarmayı zorlaştırabilir.
Çok Fazla Gaz Çıkartmanın Çözümü ve Tedavisi Nedir?
Gaz sancılarınız başka bir sağlık sorunundan kaynaklanıyorsa, altta yatan rahatsızlığı tedavi etmek rahatlatma sağlayabilir. Aksi takdirde, aşırı gaz çıkarma ve rahatsız edici geğirme isteği genellikle diyet önlemleri, yaşam tarzı değişiklikleri veya reçetesiz satılan ilaçlarla tedavi edilir. Çözüm herkes için aynı olmasa da, biraz deneme yanılmayla çoğu insan biraz rahatlama bulabilir.
Diyet
Diyet değişiklikleri vücudunuzun ürettiği gaz miktarını azaltmaya veya gazın sisteminizde daha hızlı hareket etmesine yardımcı olabilir. Diyetinizin ve gaz semptomlarınızın bir günlüğünü tutmak, doktorunuzun ve sizin diyetinizde değişiklikler için en iyi seçenekleri belirlemenize yardımcı olacaktır. Bazı öğeleri ortadan kaldırmanız veya diğerlerini daha küçük porsiyonlarda yemeniz gerekebilir.
Aşağıdaki beslenme faktörlerinin azaltılması veya ortadan kaldırılması gaz semptomlarını iyileştirebilir:
Yüksek lifli yiyecekler: Gaza neden olabilen yüksek lifli yiyecekler arasında fasulye, soğan, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, enginar, kuşkonmaz, armut, elma, şeftali, kuru erik, tam buğday ve kepek bulunur. Hangi yiyeceklerin sizi en çok etkilediğini deneyebilirsiniz. Birkaç hafta boyunca yüksek lifli yiyeceklerden uzak durabilir ve bunları kademeli olarak tekrar ekleyebilirsiniz. Sağlıklı bir diyet lifi alımınızı sürdürdüğünüzden emin olmak için doktorunuzla görüşün.
Süt ürünleri: Süt ürünlerini diyetinizden çıkarmak semptomları azaltabilir. Ayrıca laktozsuz süt ürünlerini deneyebilir veya sindirime yardımcı olması için laktazla takviye edilmiş süt ürünleri alabilirsiniz.
Şeker ikameleri: Şeker ikamelerini ortadan kaldırın veya azaltın ya da farklı bir ikame deneyin.
Kızarmış veya yağlı yiyecekler: Diyet yağı bağırsaklardan gazın temizlenmesini geciktirir. Kızarmış veya yağlı yiyecekleri azaltmak semptomları azaltabilir.
Gazlı içecekler: Gazlı içeceklerden kaçının veya tüketiminizi azaltın.
Lif takviyeleri: Lif takviyesi kullanıyorsanız, sizin için en iyi olan takviyenin miktarı ve türü hakkında doktorunuzla görüşün.
Su: Kabızlığı önlemeye yardımcı olmak için, yemeklerinizde, gün boyunca ve lif takviyeleriyle birlikte su için.
Tezgah üstü ilaçlar
Aşağıdaki ürünler bazı kişilerde gaz semptomlarını azaltabilir:
Alfa-galaktosidaz (Beano, BeanAssist, vb.) takviyeler fasulye ve diğer sebzelerdeki karbonhidratların parçalanmasına yardımcı olur. Takviyeyi yemek yemeden hemen önce alırsınız.
Laktaz takviyeleri (Lactaid, Digest Dairy Plus, diğerleri) süt ürünlerindeki şekeri (laktoz) sindirmenize yardımcı olur. Laktoz intoleransınız varsa gaz semptomlarını azaltır. Hamileyseniz veya emziriyorsanız laktaz takviyeleri kullanmadan önce doktorunuzla görüşün.
Simetikon (Gas-X, Mylanta Gas Minis, vb.) takviyeler gazdaki kabarcıkları parçalamaya yardımcı olur ve gazın sindirim sisteminizden geçmesine yardımcı olabilir. Gaz semptomlarını hafifletmede etkili olduğuna dair çok az klinik kanıt vardır.
Yemekten önce ve sonra alınan aktif kömür (Actidose-Aqua, CharcoCaps, diğerleri) semptomları azaltabilir, ancak araştırmalar net bir fayda göstermemiştir. Ayrıca, vücudunuzun ilaçları emme yeteneğini etkileyebilir. Kömür ağzınızın içini ve giysilerinizi lekeleyebilir.