Yol Tarifi Al
Randevu Talep Et

Anal Fistül Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Anal Fistül Ameliyatı

 

Anal Fistül Ameliyatı

 

Anal fistül ameliyatı, anal kanalın iç kısmındaki duvarı ile anüs yakınındaki deri arasında yol oluşması sonucu oluşan fistüller içindir. Çoğu anal fistül, anal kanalında gelişen bir apse (irin birikmesi) nedeniyle oluşur. İrin kendi kendine veya bir operasyonla cildinize akabilir. Fistül, irinin cildin yüzeyine doğru yaptığı yol açık kaldığında oluşur.

 

Anal Fistül Ameliyatı Faydaları Nelerdir?

Anal fistül ameliyatıyla apse ve fistüle bağlı enfeksiyonun ve ağrının tamamen ortadan kaldırılması hedeflenir. Anal fistül ameliyatı en büyük riski makat kaslarının zarar görmesi ve buna bağlı büyük tuvalet kaçakların görülmesidir. Bu yüzden son yıllarda kesi yapılmadan ve kaslara dokunmadan minimal invazive cerrahi yöntemleri ile anal fistül ameliyatı yapılabilmektedir.

 

Fistül Ameliyatı Alternatif  Var Mı?

Anal fistüller ameliyatsız iyileşmez. Fakat minimal invazive cerrahi yöntemler ile; lazer ve seton uygulama işlemleri ile tedavi başarı oranı oldukça yüksektir. Anal fistül ameliyatı için kullanılan bir çok cerrahi teknik bulunmaktadır. Her cerrahi tekniğin kendi içinde avantajları ve dezavantajları mevcut olup hastanın fistül yolunun cinsine göre tedavi şekli belirlenmelidir.

 

Anal Fistül Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyat genellikle spinal anestezi altında yapılır ancak çeşitli anestezi teknikleri mümkündür. Ameliyat genellikle 15 ila 30 dakika sürer. Bağırsak inkontinansı (istemeden dışkılama) riskini ortadan kaldırmak için tedavi iki aşamalı olup birkaç ay boyunca süren birkaç operasyonu içerebilir. Anal fistülde İhtiyacınız olan cerrahi müdahale türü, fistülün nerede olduğuna bağlı olacaktır. Fistül sfinkter kaslarının (bağırsaklarınızı ne zaman boşaltacağınızı kontrol eden anal kanalınızın etrafındaki kaslar) alt kısmının altındaysa veya bu kısım kas içermiyorsa, fistül cilde kadar kesilip çıkartılır ve yaranızı sağlıklı dokuyla iyileşebilmesi için açık bırakılır. Bu işleme fistülotomi denir.

Fistül, sfinkter kaslarının üst kısmından geçen dallara sahipse, makat kaslarını kesip fistülotomi yapmak yerine irinin kolayca akmasını sağlamak için fistüle özel bir dikiş (seton dikişi adı verilir) yerleştirebilir. Fistül sfinkter kaslarınızın üstüne ulaşırsa, geçici bir kolostomiye (büyük bağırsağınızın cildinize açılması) ihtiyacınız olabilir. Ancak bu yaygın değildir.

 

Lazerle Fistül Ameliyatı

Lazerle Anal Fistül Ameliyatı

 

Fistül Ameliyatı Kök Hücre Tedavisi

Fistül Ameliyatı Kök Hücre Tedavisi

 

Fistül Ameliyatı Seton Tedavisi

Fistül Ameliyatı Seton Tedavisi

 

Fistül Ameliyatı Fistülotomi

Fistülotomi

 

 

Anal Fistül Ameliyatına Nasıl Hazırlanabilirim?

Anal fistül ameliyatından önce eğer sigara içiyorsanız, sigarayı hemen bırakmak komplikasyon geliştirme riskinizi azaltabilir ve uzun vadeli sağlığınızı iyileştirebilir. Sağlıklı bir kiloyu korumaya çalışın. Fazla kiloluysanız komplikasyon geliştirme riskiniz daha yüksektir. Düzenli egzersiz, sizi operasyona hazırlamaya, iyileşmenize ve uzun vadeli sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olmalıdır. Egzersize başlamadan önce, sağlık ekibinden veya aile hekiminizden tavsiye isteyin.

İyileşirken ciddi hastalık riskinizi azaltmak için ihtiyaç duyabileceğiniz aşılar hakkında sağlık ekibiyle görüşün. Hastaneye geldiğinizde ellerinizi yıkayın ve istendiğinde yüzünüzü kapatın.

 

Anal Fistül Ameliyatı Sonrası Hangi Komplikasyonlar Yaşanabilir?

Genel olarak aşağıdaki komplikasyonlar yaşanır:

  • Kanama
  • Cerrahi bölgenin (yara) enfeksiyonu
  • Ekipmana, malzemelere veya ilaca karşı alerjik reaksiyon
  • Akciğer enfeksiyonu görülebilir.

 

Fistül Ameliyatına Özel Komplikasyonlar Nelerdir?

  • İdrar yapmada zorluk
  • İstemsiz gaz çıkarma veya gevşek dışkılama
  • Bağırsak inkontinansı
  • Ağrı
  • Yara izleri

 

Anal Fistül Ameliyatından Sonra Ne kadar Sürede İyileşirim?

Anal fistül ameliyatı sonrası aynı gün veya ertesi gün evinize gidebilmeniz gerekir.

Yaranızın iyileşmesine yardımcı olmak için birkaç gün dinlenin ve mümkün olduğunca az yürüyün. 2-3 gün içinde işinize dönebilirsiniz.

Rahatça hareket edebildiğiniz ve oturabildiğiniz anda işe dönebilmelisiniz.

Yaranın tamamen iyileşmesi genellikle birkaç hafta sürer ve o zamana kadar ped kullanmanız gerekebilir.

Düzenli egzersiz, mümkün olan en kısa sürede normal aktivitelerinize dönmenize yardımcı olacaktır.

Egzersize başlamadan önce, sağlık ekibine veya aile hekiminize danışın.

Çoğu kişi tamamen iyileşir ve normal aktivitelerine dönebilir. Az sayıda kişide fistül geri gelebilir.

 

Özet

Anal fistül, sürekli enfeksiyona ve ağrıya neden olabilir. Tedavi edilmediği taktirde tekrarlayan enfeksiyonlar, abseler ve kompleks fistüller görülebilir. Perianal fistülünüz varsa deneyimli bir cerrahtan görüş alıp tedavinizi ertelemeyin.

5 1 Oy
Puan Ver
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

INSTAGRAM

TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN