Yol Tarifi Al
Mail Gönder
Ücretsiz Danış

Bağırsak Düğümlenmesi (Bağırsak Tıkanıklığı)

Bağırsak Düğümlenmesi (Bağırsak Tıkanıklığı) Nedir?

Bağırsak Düğümlenmesi (Bağırsak Tıkanıklığı), kalın ya da ince bağırsağın bir kısmında anormal şekilde geçişin engellenmesi durumudur. Bu durum yaşandığında ağızdan alınan besinlerin ve sıvıların bağırsaklardan geçişi kesintiye uğrar. Bağırsak içi iletim  engellendiği için bağırsakların rutin çalışması sekteye uğrar. Zamanında müdahale edilmediği takdirde çok ciddi sonuçlar doğurabilir; komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Acil tıbbi müdahale gerektiren hastalığı tıp literatüründeki ismi  volvulustur.

 

Bağırsak Düğümlenmesi (Bağırsak Tıkanıklığı)

 

Bağırsak Düğümlenmesi (Bağırsak Tıkanıklığı) Sebepleri Nelerdir?

Bağırsak Düğümlenmesinin neden ya da nedenleriyle ilgili yapılan çalışmalar devam etmekle birlikte farklı sebepleri olabilir. Tıbbı müdahale yapılıp sorun giderildikten sonra bu yüzden altta yatan sebebi bulmak önemlidir. Durum ince bağırsak ve kalın bağırsakta farklı sebeplere bağlı olabilir. İnce bağırsakta fıtık, tümör, inflamatuvar hastalıklar ve geçirilen karın içi cerrahi işlemler;  kalın bağırsakta ise kolonun bazı kısımlarındaki geçiş bölgelerinin dar olması, kronik kabızlık, gaz çıkaramama, gebelik, kanser, fıtık ve karın içi  yapışıklığa bağlı olarak süreç yaşanabilir. 

 

Bağırsak Düğümlenmesi (Bağırsak Tıkanıklığı) Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak düğümlenmesinde bağırsak dokusunun beslenmeye bağlı süreci sekteye uğradığından kan akışına da zarar görür. Üstelik bu durum hiç belirti vermeden ani ve yoğun ağrıyla ortaya çıkabileceği gibi öncesinde farklı işaretler de kendini belli edebilir. Şiddetli karın ağrısı, karın  bölgesinde şişkinlik, gerginlik, bulantı, kusma, kabızlık ve kanlı dışkılama gibi şikayetler  en belirgin belirtileri arasındadır. 

Yenidoğan dönemindeki bebekler ise tepkilerini karın bölgesinde yaşadıkları ağrı nedeniyle bacaklarını kendine çekerek, hızlı nefes alıp vererek gösterir. Ani şekilde yoğun ve yüksek tonda ağlarlar.  Kalp atış hızları da yükselir. Çocuk gaita yapamaz ya da cıvık kıvamda yapar. Kabızlık, ishal, kusma, ateş, halsizlik gibi belirtiler de verir.   

 

Bağırsak Düğümlenmesi Kimlerde Görülür?

Süreci yenidoğan bebekler ve yetişkinler olarak 2 gruba ayırmak gerekir.  Bebeklerdeki bağırsak düğümlenmesinin nedeni ince bağırsakla ilgili bir durumdur.  Bağırsak kendine farklı bir yol çizdiğinde bağırsakta dönme, tıkanma, düğümlenme meydana gelir. Bu durum,” anormal yönelim kusuru” olarak ifade edilir. Yetişkinlerde ise genellikle kalın bağırsak düğümlenmesi görülmektedir.

 

Bağırsak Düğümlenmesi (Bağırsak Tıkanıklığı)  Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ciddi  komplikasyonların ortaya çıkabileceği bir sağlık sorunudur. Bu yüzden zaman kaybetmeden  cerrahi  müdahale gerekir. Genellikle düğümlenmenin düzelmesi için karın duvarından girilerek düğümlenen kısım düzeltilir, kan akışı sağlanır. Karın röntgeni, tomografi ve  ultrasonografi işlem sonuçları incelenerek  Eğer bağırsağın düğümlenen bu bölümü canlılığını yitirmişse o bölgeyi çıkarmak ve sağlıklı bölümlerin uçlarını bağlamak için ameliyat kapsamında değerlendirilen cerrahi müdahaleler yapılmaktadır.  

 

Bağırsak Düğümlenmesi (Bağırsak Tıkanıklığı)  Ameliyatından Sonra Nasıl Beslenilmelidir?  

Bağırsak düğümlenmesi nedeniyle eğer canlılığını yitiren, hasar gören bağırsak varsa tamamı veya bir kısmı çıkarılır.  Ameliyatla bağırsaklara dıştan müdahale edildiği için de bağırsaklar ameliyat öncesi fonksiyonlarına bir süre sonra dönecektir. O süreç gelinceye kadar sıvı kaybı ve ishal gibi durumlar sık yaşanır. Bu sebeple sindirimi kolay, hafif gıdalar ; gaz yapmayan, sulu gıdalar tercih edilmelidir.  Yoğurt, peynir, fasulye, ıspanak, patates, haşlanmış pirinç, pancar gibi besinlerle; karpuz, kavun, muz, kayısı gibi meyveleri örnek verebiliriz. 

 

Bağırsak Düğümlenmesi (Bağırsak Tıkanıklığı) Ölüm Riski Var Mıdır?

Bağırsak düğümlenmesi, acil müdahale gerektiren bir durumdur. Tıkanıklığın süresi, düğümlenen bölgedeki dokunun durumu ve hasarın derecesine göre farklı tıbbi müdahaleler gerektirir. Riskte bu bilgilere göre değişecektir. Tıbbi müdahalede geç kalınması durumunda kanda enfeksiyon, karın bölgesi organlarını örten karın zarında enfeksiyon, besin emilim bozuklukları, bağırsak çürümesi, bağırsak delinmesi hatta ölümün yaşanma olasılığı ihtimal dahilindedir. 

 

Bağırsak Düğümlenmesi Kolorektal Kanserlerinin Belirtisi Olabilir mi?

Kalın bağırsakta yaşanan tıkanıklık  kolorektal kanserlerin komplikasyonları arasında olabilir. Bilgisayarlı tomografi çekilerek tanı ve teşhis kolaylıkla konulur ve tedavi süreci başlar.

INSTAGRAM

TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN