Ülseratif Kolit Diyeti
Ülseratif kolit diyeti kişiye özeldir. Laboratuvar testlerinden sonra hastalığın durumuna, vücut büyüklüğüne ve yaşa göre farklılık gösterir.
Genel olarak ülseratif kolit diyeti önerilerimiz şunlardır:
- Karın ağrısı ve ishali hafifletmek için düşük kalıntılı bir ülseratif kolit diyeti uygulayın.
- Taze meyve ve sebzeler, kuru erik ve kafeinli içecekler gibi dışkı çıkışını artırabilecek yiyeceklerden kaçının.
- Bağırsaklarınıza çekilen ve sulu dışkıya katkıda bulunabilecek su miktarını azaltmaya yardımcı olmak için ülseratif kolit diyetinizde meyve suları, şeker ve soda gibi konsantre tatlıları azaltın.
- Alkol tüketimini azaltın.
- ülseratif kolit diyetinize daha fazla omega-3 yağ asidi eklemeyi deneyin. Bu yağlar antienflamatuar etkiye sahip olabilir. Somon, uskumru, ringa balığı ve sardalye gibi balıklarda bulunurlar.
- Hastalar genellikle daha küçük, daha sık öğünlerin daha iyi tolere edildiğini fark eder. Bu yeme düzeni, bir günde aldığınız beslenme miktarını artırmanıza yardımcı olabilir.
- İştah zayıfsa ve katı yiyecekler iyi tolere edilmiyorsa besin takviyeleri almayı düşünün (önerilen sıvı takviyeleri bölümüne bakın).
Genel olarak önerilen ülseratif kolit diyeti bunlardır.
Ülseratif Kolit Atakları Ardından Diyet Önerileri
- Düşük kalıntılı bir ülseratif kolit diyetine devam edin ve yavaş yavaş çeşitli yiyecekleri geri ekleyin.
- İyi tolere edilen sıvılarla başlayın ve yumuşak katılara, ardından katılara ilerleyin (sıvı ve katı yiyecek önerileri için aşağıya bakın).
- Her birkaç günde bir veya iki öğeyi tanıtın ve semptomlara neden olan yiyeceklerden kaçının.
- Tolere edildiği gibi ülseratif kolit diyeti için listenize lif ekleyin. İyi tolere edilen lif kaynakları arasında yumuşak pişmiş sebzeler, konserve veya pişmiş meyveler ve pişmiş tahıllar ve tam buğday erişteleri ve tortillalar gibi nişastalar bulunur.
- İşaret fişekleri arasında, tolere edebileceğiniz şekilde çok çeşitli yiyecekler yiyin. Buna meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, yağsız protein ve az yağlı ve yağsız süt ürünleri dahildir.
- Alevlenmenin ardından kalori ve protein alımınızı artırın. Karın ağrısı, ishal ve iştah azalması yetersiz gıda alımına neden olmuş olabilir. İşaret fişeklerini tedavi etmek için kullanılan steroidler de protein ihtiyacını artırabilir.
Atak sonrası ülseratif kolit diyeti önerileri şunları içerir:
- Seyreltilmiş meyve suları.
- Elma püresi.
- Konserve meyve.
- Yulaf ezmesi.
- Sade tavuk, hindi veya balık.
- Pişmiş yumurta veya yumurta ikameleri.
- Patates püresi, pilav veya erişte.
- Ekmek – ekşi hamur veya beyaz.
Atak sonrası için ülseratif kolit diyeti önerilerine dikkatli bir şekilde uymalısınız.
Ülseratif Kolit Diyeti İçin Sıvı Takviyeler
Ülseratif koliti olan kişilerde malabsorpsiyon endişesi olmadığından, kısmen parçalanmış protein içeren bir takviyeye genellikle ihtiyaç duyulmaz.
Ülseratif kolit diyeti için standart takviyeler iyidir, ancak ishali önlemeye yardımcı olan izotonik veya düşük konsantrasyonlu olmaları halinde daha kolay tolere edilirler. Ülseratif kolit diyeti için yararlı olabilecek bazı formüller arasında Modulen IBD bulunur.
Ülseratif Kolit Diyetinde Beslenme İhtiyaçları
Ülseratif koliti olan kişilerin aşağıda belirtilen ülseratif kolit ilaçlarının oluşturabileceği riskler bölümünde belirtilen besinlere olan ihtiyaçları artmış olabilir.
Bu besin eksiklikleri kullanılan ilaçlara ve kan kaybı ve ishalin boyutuna bağlıdır.
Besin eksiklikleri ile ilgili endişeleriniz varsa doktorunuza veya beslenme uzmanınıza danışın. Takviyelerle ve ülseratif kolit diyeti ile besin açısından zengin gıdalarla düzeltin.
Ülseratif Kolit İlaçlarının Oluşturabileceği Riskler
- Folat Sülfasalazin kullanımı ile artan risk.
- Magnezyum Kronik ishal ile artan risk.
- Kalsiyum Prednizon kullanımı ile artan risk.
- Demir Kolon ülserasyonundan kaynaklanan kan kaybı ve/veya eksikliğin klinik belirtileri ve semptomları (anemi) ile artan risk.
- Potasyum Kronik kusma ve ishal, prednizon kullanımı ve/veya düşük kan potasyum seviyeleri ile artan risk.
Ülseratif Koliti Olan Kişiler İçin Özel Beslenme İhtiyaçları Nelerdir?
Bir beslenme uzmanı, bireysel ihtiyaçlarınızı tahmin etmenize yardımcı olmak için size ülseratif kolit diyeti hazırlar.
Kalori ve protein ihtiyaçları Crohn hastalığı ve ülseratif kolit için benzerdir. Her iki hastalıkta da inflamasyon sırasında ve hemen sonrasında kayıpları geri kazanma ihtiyacı artar. Ülseratif kolit diyeti ile bu kayıpların geri kazanılması sağlanır.
Aşağıdakiler, sizin için geçerli olabilecek vücudun beslenme gereksinimleri ve ülseratif kolit diyeti ile ilgili genel ifadelerdir.
Kalori ihtiyacı, kilo alımı istenmedikçe sadece biraz artar. İltihap atakları, iştahsızlık ve alımın azalması nedeniyle kilo kaybı meydana gelebilir.
Protein Alevlenmeler arasında hastalar için protein ihtiyacı, kilogram cinsinden ağırlığınıza eşit olan gram protein sayısıdır (1 kilogram, 2,2 libre vücut ağırlığına eşittir). Örneğin, 120 lb. dişi 54,5 kg’dır. Bu nedenle her gün yaklaşık 55 gram protein yenmelidir. Akut alevlenmeden sonra kilo alımı ve kayıpların geri kazanılması için ihtiyaçlar yüzde 50 oranında artırılabilir. Kortikosteroid (prednizon) alıyorsanız, ihtiyaçlar da artar.
Sıvılar ve Elektrolitler Yeterli miktarda sıvı içmek önemlidir. Hidrasyon için iyi bir kılavuz, vücut ağırlığınızın yarısını ons su içmektir (örneğin, 120 lb. kişi 60 ons su içmelidir). Sıvı gereksinimleri, ishal atakları sırasında veya sonrasında ve egzersizle artar. İshalden kaynaklanan elektrolit kayıplarını doldurduğunuzdan emin olun. Sodyum, klorür ve potasyum, Gatorade ve Powerade gibi spor içecekleri içilerek yenilenebilir.
Vitaminler ve Mineraller Her gün mineralli standart bir multivitamin alınabilir. Spesifik besinlerin eksiklikleri için artan risk, bu besinlerin ek bir miktarı ile tedavi edilmelidir. Beslenme uzmanınız veya doktorunuzla vitamin ve mineral ihtiyaçlarını tartışın.
Crohn hastalığı olan kişiler, sindirim sisteminin büyük bölümlerinin aşırı iltihaplanması veya çıkarılması nedeniyle çeşitli vitamin ve mineral eksiklikleri açısından daha büyük risk altındadır.
Ülseratif koliti olan kişilerde vitamin ve mineral eksiklikleri için daha az risk vardır, ancak kanama, ishal veya kalın bağırsağın çıkarılması ile demir, sıvı ve elektrolit kaybına daha yatkındırlar.
Beslenme ve Ülseratif Kolit
Ülseratif Kolit (UC) hastaları için özel bir diyet yoktur. Bu, araştırmaların hastalık aktivitesine yardımcı veya kötüleştiren herhangi bir gıda göstermediği anlamına gelir.
Ancak burada ülseratif kolit diyeti amacı iyi beslenmek ise, bu UC (ülseratif kolit) yönetiminin önemli bir parçasıdır.
Ülseratif kolitli kişiler yetersiz beslenme ve besin eksiklikleri geliştirme riski altındadır. Yetersiz beslenme, vücudunuzun enfeksiyonla savaşmasını ve iyileşmesini zorlaştırır. Yetersiz beslenme de kendinizi yorgun hissetmenize neden olabilir.
Ülseratif kolitli kişilerin yetersiz beslenme riski altında olmasının birkaç nedeni vardır, bunlar şunlardır:
- İştah kaybı, ağrı, ishal veya diğer semptomlar veya bu semptomlardan korkma nedeniyle gıda alımının azalması.
- Kalori, protein ve bazı vitamin ve minerallere artan ihtiyaç.
- İshal nedeniyle dehidrasyon.
- Gerekli olabilecek veya olmayabilecek önceden var olan diyet kısıtlamaları.
Bu nedenle, ülseratif kolitli kişiler dengeli bir diyet izlemeli ve yeterli kalori, protein, vitamin, mineral ve sıvı aldığından emin olmalıdır.
Belirli yiyeceklerden kaçınılması gerekmez, ancak bazı kişiler belirli yiyeceklerin rahatsızlığa neden olduğunu fark edebilir. Eğer size rahatsızlık yaratan yiyecekler var ise, o yiyeceklerden kaçının.
Beslenme ihtiyaçları kişiden kişiye değişir, bu nedenle ülseratif kolit diyetinizi kişiselleştirmenize yardımcı olabilecek kayıtlı bir diyetisyenle görüşmek en iyisidir.
Diyet İçin Kalori ve Protein Önemi
Sağlıklı bir kiloda kalmak için her gün yeterince kalori yemeli veya içmelisiniz. Ülseratif kolit diyeti amacı bu durumu sağlamaktır.
İnsanlar, hastalığın alevlendiği ve akut olarak hasta oldukları durumda genellikle daha fazla kaloriye ihtiyaç duyarlar. Hızlı kilo kaybı, yetersiz beslenmenin bir işaretidir.
Ülseratif kolitin neden olduğu iltihaplanma, vücudunuzun protein ihtiyacını artırır. Çok az protein alımı vücudunuzun iyileşme kabiliyetine zarar verebilir ve ayrıca kas kaybına neden olabilir. Bu yüzden ülseratif kolit diyeti yapmak önemlidir.
Yüksek proteinli gıdalar et, balık, yumurta, süt, peynir, yoğurt, tofu, soya sütü veya soya fasulyesinden yapılan diğer ürünler ülseratif kolit diyeti için çok önemlidir.
Ülseratif Kolit Diyeti İçin Vitaminler ve Mineraller
Sağlıklı kemikler için kalsiyum ve D vitamini gereklidir. Bu yüzden ülseratif kolit diyeti için bu kalsiyum ve vitaminlerin olduğu besinleri tüketmek önemlidir.
Birçok yetişkin bu besinlerden yeterince almaz, ancak ülseratif kolitli kişiler, birincil kalsiyum ve D vitamini kaynakları oldukları için süt ürünlerinden kaçınmamalıdırlar aksi takdirde daha yüksek risk altında olurlar.
Daha fazla bilgi için aşağıdaki Ülseratif Kolit Diyeti Laktoz İntoleransı bölümüne bakın.
Özel öneme sahip diğer vitaminler ve mineraller şunları içerir:
- Folik asit, özellikle sülfasalazin veya metotreksat kullanıyorsanız.
- Magnezyum ve çinko, özellikle inatçı ishaliniz varsa.
- Demir, özellikle bağırsaktan kan kaybı meydana gelirse.
Doktorunuz veya diyetisyeniniz, laboratuvar değerlerine veya klinik duruma göre ülseratif kolit diyeti için ek vitamin veya mineral takviyeleri önerebilir.
Ülseratif Kolitiniz varsa, diyet lifi alımınızı sınırlamanıza gerek yoktur. Genel nüfus için önerilen miktardan daha fazlasını yemeniz de gerekmez. Önerilen günlük lif alımı kadınlar için 21-24 gram, erkekler için 30-38 gramdır. Deneme yanılma, ülseratif kolit diyetinizde tolere edebileceğiniz lif miktarını bulmanın en iyi yoludur. Farklı insanlar farklı miktarlarda kendilerini iyi hissederler ve sizin için en iyi hissettiren miktar da bir Ülseratif Kolit atakları sırasında değişebilir.
Birkaç farklı diyet programı, özel bir yeme modelini izlemenin Ülseratif Kolit hastalığı semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini iddia etti. Şu anda, hiçbir kaliteli araştırma çalışması, ülseratif koliti tedavi etmek için herhangi bir özel diyeti desteklememektedir.
Bazı ülseratif kolit diyetleri, sindirilmesi zor karbonhidratları kısıtladıkları için GI semptomlarını geçici olarak iyileştirebilir, ancak bu diyetler bağırsak iltihabını değiştirmez.
Vücudun glütene alerjisi olduğu çölyak hastalığının aksine, Ülseratif Kolit bir gıda alerjisi değildir, bu nedenle gıdaları ortadan kaldırmak sizi iyileştirmeyecektir.
Farklı yeme kalıplarını deneyebilirsiniz, ancak ülseratif kolit diyeti sırasında istemeden de olsa aşırı kilo verecek kadar kendinizi kısıtlamamaya dikkat edin.
Dengeli bir ülseratif kolit diyeti sürdürdüğünüzden emin olmak için herhangi bir özel diyet uyguluyorsanız kayıtlı bir diyetisyenle çalışın.
Laktoz İntoleransı Nasıl Ayarlanır?
Ülseratif kolit diyeti için laktoz intoleransını ayarlamak önemlidir. Laktoz, sütte ve diğer bazı süt ürünlerinde bulunan bir şekerdir.
Pek çok sağlıklı yetişkin, laktozu parçalamak için gereken enzim olan laktazın düşük seviyeleri nedeniyle laktozu ve süt ürünlerini (özellikle büyük miktarlarda) sindirmekte zorluk çekebilir. Ülseratif kolitli hastalar, popülasyonun geri kalanından daha yüksek bir laktoz intoleransı insidansına sahip değildir.
Laktoz intoleransının semptomları, süt ürünleri tükettikten sonra kramp, şişkinlik, gaz veya ishali içerir.
Ülseratif Kolitli tüm insanlar laktoz intoleransı yaşamaz ve süt ürünlerinden rutin olarak kaçınılmasına gerek yoktur. Süt ürünleri iyi bir kalori, protein, vitamin ve mineral kaynağıdır.
Süt ürünleri rahatsızlığa neden oluyorsa bunlardan kaçınılmalı veya tolere edildiği ölçüde küçük miktarlarda tüketilmelidir. Kalsiyum ve D vitamini alımınızı diyetisyeninizle konuşunuz.
Darlıklar, kısmi tıkanıklıklar veya daralmış bağırsak alanları:
Doktorunuz size bağırsak darlıklarınız, kısmi bağırsak tıkanıklığınız veya bağırsaklarınızda daralmış alanlar olduğunu bildirdiyse, düşük lifli veya düşük kalıntılı bir ülseratif kolit diyeti önerilebilir.
Düşük lifli bir ülseratif kolit diyeti için, aşağıdaki yiyeceklerden kaçınılmalıdır: Çiğ meyve ve sebzeler (özellikle posalı, yenilebilir kabukları veya tohumları olanlar), mısır, fasulye, fındık, tohumlar, patlamış mısır, kuru üzüm, tam tahıllı ürünler, kepek ürünleri ve lif takviyeler. Yiyecekleri her zaman iyi çiğnemek de önemlidir.
Ülseratif kolit hakkında daha fazla bilgi almak için ülseratif kolit sayfamıza bakabilirsiniz.