Yol Tarifi Al
Mail Gönder
Randevu Oluşturun

Pelvik Taban Disfonksiyonu Nedir?

Pelvik Taban Disfonksiyonu

Pelvik taban disfonksiyonu, pelvik taban kaslarınızı bağırsak hareketi için doğru şekilde gevşetememe ve koordine edememe durumudur.

Semptomları arasında kabızlık, dışkılamada zorlanma, idrar veya dışkı sızıntısı ve sık sık işeme ihtiyacı yaşanması yer alır.

İlk tedavileri biofeedback, pelvik taban fizik tedavisi ve ilaçları içerir.

 

Pelvik Taban Disfonksiyonu

 

Pelvik Taban Disfonksiyonu Nedir?

Pelvik taban disfonksiyonu, idrar yapmak veya bağırsak hareketi yapmak için pelvik tabanınızdaki kasları doğru şekilde gevşetemediğiniz ve koordine edemediğiniz yaygın bir durumdur.

Kadınsanız veya doğumda kadın olarak belirlenmişseniz (AFAB), seks sırasında da ağrı hissedebilirsiniz.

Erkekseniz veya doğumda erkek olarak belirlenmişseniz (AMAB), ereksiyon olma veya bunu sürdürmede sorun yaşayabilirsiniz (ereksiyon ) işlev bozukluğu veya ED).

Pelvik tabanınız, pelvisinizin (gövdenizin alt kısmı) tabanında (tabanında) bulunan bir grup kastır.

Pelvisin mesane, rahim veya prostat ve rektum gibi organların evi olduğunu düşünüyorsanız, pelvik taban kasları evin temelidir. Bu kaslar vücudunuzdaki her şeyi yerinde tutan destek yapısı görevi görür. Pelvik taban kaslarınız pelvik kemiğinizin etrafını sararak birçok organınıza destek sağlar. Bu kaslardan bazıları rektumunuzun etrafında bir askı oluşturarak daha fazla stabilite sağlar.

 

Pelvik Taban Fonksiyon Bozukluğuna Ne Sebep Olur?

Pelvik taban fonksiyon bozukluğunun tam nedenleri hala bilinmemektedir. Ancak bilinen faktörlerden birkaçı şunları içerir:

  • Pelvik bölgenizdeki travmatik yaralanmalar (araba kazası gibi).
  • Gebelik.
  • Pelvik kaslarınızı aşırı kullanmak (tuvalete çok sık gitmek veya çok fazla zorlamak gibi) sonuçta zayıf kas koordinasyonuna yol açar.
  • Pelvik ameliyatı.
  • Aşırı kilolu olmak.
  • İlerleyen yaş.

 

Pelvik Taban Fonksiyon Bozukluğu

 

Hamilelik Pelvik Taban Disfonksiyonuna Neden Olur Mu?

Hamilelik pelvik taban fonksiyon bozukluğunun yaygın bir nedenidir. Çoğu zaman kadınlar veya AFAB’lı kişiler doğum yaptıktan sonra pelvik taban disfonksiyonu yaşarlar. Pelvik taban kaslarınız ve dokularınız hamilelik sırasında, özellikle doğumun uzun veya zor olması durumunda gerginleşebilir.

 

Pelvik Taban Disfonksiyonu Kalıtsal Mıdır?

Pelvik taban disfonksiyonu ailenizde de görülebilir. Buna kalıtsal bir durum denir. Araştırmacılar pelvik taban fonksiyon bozukluğunun potansiyel genetik nedenini araştırıyorlar.

 

Pelvik Taban Disfonksiyonu Olanlar Nasıl Hisseder?

Çeşitli semptomlar pelvik taban fonksiyon bozukluğunuzun işareti olabilir. Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz sağlık uzmanınıza şunları söylemelisiniz:

Sık sık tuvaleti kullanma ihtiyacı duymak. Ayrıca gitmek için “zorlamanız” gerektiğini hissedebilirsiniz veya birçok kez durup yeniden başlayabilirsiniz.

Kabızlık veya bağırsak hareketleriniz sırasında zorlayıcı bir ağrı. Uzun süreli kabızlık yaşayan kişilerin yarısından fazlasında pelvik taban fonksiyon bozukluğunun da olduğu düşünülmektedir.

Bağırsak hareketini gerçekleştirmek için çok fazla ıkınmak veya itmek veya tuvaletteki pozisyonları değiştirmek zorunda kalmak veya dışkıyı gidermek için elinizi kullanmak zorunda kalmak.

Dışkı veya idrar sızdırma (idrar kaçırma).

Ağrılı idrara çıkma.

Başka bir neden olmadan belinizin alt kısmında ağrı hissetmek.

Pelvik bölgenizde, cinsel organlarınızda veya rektumunuzda bağırsak hareketi olsun veya olmasın devam eden ağrı hissetmek.

 

Pelvik Taban Disfonksiyonu Erkekler ve Kadınlar İçin Farklı Mıdır?

Erkeklere (AMAB) ve kadınlara (AFAB) özgü farklı pelvik durumlar vardır.

 

Erkeklerde Pelvik Taban Disfonksiyonu:

Her yıl dünya çapında milyonlarca erkek pelvik taban disfonksiyonu yaşamaktadır. Pelvik taban kasları, idrara çıkma ve seks sırasında atıkların (boşaltım) ve üreme sistemlerinin bir parçası olarak çalıştığından, pelvik taban disfonksiyonu, erkekleri etkileyen aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer birçok durumla birlikte mevcut olabilir:

  1. Erkeklerde idrar fonksiyon bozukluğu : Bu durum, işedikten sonra idrar kaçırmayı, tuvalete koşmayı (idrar kaçırma) ve diğer mesane ve bağırsak sorunlarını içerebilir.
  2. Erektil disfonksiyon (ED) : ED, seks sırasında ereksiyon alamamanız veya sürdürememenizdir. Bazen neden pelvik kas gerginliği veya ağrı olabilir, ancak ED karmaşık bir durumdur, dolayısıyla durum böyle olmayabilir.
  3. Prostatit : Pelvik taban disfonksiyonu semptomları, prostatınızın (erkek üreme bezi) enfeksiyonu veya iltihabı olan prostatite çok benzer. Prostatitin bakteriler, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar veya sinir sisteminizde travma gibi birçok nedeni olabilir.

 

Kadınlarda Pelvik Taban Disfonksiyonu:

Pelvik taban disfonksiyonu, rahim ve vajinayı etkileyerek kadının üreme sağlığını etkileyebilir.

Pelvik taban fonksiyon bozukluğu yaşayan kadınlarda cinsel ilişki sırasında ağrı gibi başka belirtiler de görülebilir.

Pelvik taban disfonksiyonu pelvik organ prolapsusundan çok farklıdır. Pelvik organ sarkması, pelvik organlarınızı (rahim, rektum ve mesane) yerinde tutan kaslar gevşeyip aşırı gerildiğinde meydana gelir.

Pelvik organ sarkması, organlarınızın vajinanızdan veya rektumunuzdan dışarı çıkmasına (dışarı çıkmasına) neden olabilir ve onları tekrar içeri itmenizi gerektirebilir.

 

Pelvik Taban Disfonksiyonu Nasıl Teşhis Edilir?

Bir sağlık uzmanı genellikle belirtilerinizi sorarak ve dikkatli bir tıbbi öykü alarak başlayacaktır. Sağlayıcınız size aşağıdaki soruları sorabilir:

  1. İdrar yolu enfeksiyonu geçmişiniz var mı ?
  2. Kadınsanız doğum yaptınız mı?
  3. Kadınsanız seks yaparken ağrınız oluyor mu?
  4. İnterstisyel sistit (mesane duvarınızın uzun süreli iltihabı) veya irritabl bağırsak sendromunuz (alt bağırsak sisteminizde bir bozukluk) var mı?
  5. Bağırsak hareketini yapmakta zorlanıyor musunuz?

Sağlayıcınız ayrıca pelvik taban kaslarınızı ne kadar iyi kontrol edebildiğinizi test etmek için fiziksel bir muayene de yapabilir. Sağlayıcınız ellerini kullanarak bu kaslarda spazm, düğüm veya zayıflık olup olmadığını kontrol edecektir. Ayrıca size intrarektal (rektumunuzun içi) muayene veya vajinal muayene yapmaları da gerekebilir.

 

Pelvik Taban Disfonksiyonunu Nasıl Tedavi Edersiniz?

Neyse ki pelvik taban disfonksiyonu birçok vakada nispeten kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Fizik tedaviye ihtiyacınız varsa kendinizi daha iyi hissetmeniz muhtemeldir, ancak birkaç aylık seanslar gerekebilir.

Pelvik taban disfonksiyonu ameliyatsız tedavi edilir. Cerrahi olmayan tedaviler şunları içerir:

Biofeedback : Bu, bir fizyoterapistin yardımıyla yapılan en yaygın tedavi yöntemidir. Biofeedback ağrılı değildir ve pelvik taban disfonksiyonu olan kişilerin %75’inden fazlasına yardımcı olur. Fizyoterapistiniz kaslarınızı yeniden eğitmek için biofeedback’i farklı şekillerde kullanabilir. Örneğin, siz onları gevşetmeye veya sıkmaya çalışırken pelvik taban kaslarınızı izlemek için özel sensörler ve video kullanabilirler. Terapistiniz daha sonra size geri bildirimde bulunur ve kas koordinasyonunuzu geliştirmek için sizinle birlikte çalışır.

Pelvik taban fizik tedavisi : Fizik tedavi genellikle biofeedback tedavisi ile aynı anda yapılır. Terapistiniz belinizin alt kısmındaki, leğen kemiğinizdeki ve pelvik tabanınızdaki hangi kasların gerçekten gergin olduğunu belirleyecek ve size bu kasları esnetmeye yönelik egzersizler öğreterek koordinasyonlarını geliştirecektir.

İlaçlar : Bağırsak hareketlerinizi yumuşak ve düzenli tutmaya yardımcı olan günlük ilaçlar, pelvik taban fonksiyon bozukluklarının tedavisinin çok önemli bir parçasıdır. Bu ilaçların bazıları eczanelerde reçetesiz satılmaktadır ve MiraLAX®, Colace®, sinameki veya jenerik dışkı yumuşatıcıları gibi dışkı yumuşatıcıları içerir. Birinci basamak doktorunuz veya bir gastroenterolog, dışkılarınızı yumuşak tutmada hangi ilaçların en yararlı olduğu konusunda size tavsiyede bulunabilir.

Gevşeme teknikleri : Sağlayıcınız veya fizyoterapistiniz ayrıca meditasyon , sıcak banyolar, yoga ve egzersizler veya akupunktur gibi rahatlama tekniklerini denemenizi önerebilir.

 

Pelvik Taban Fonksiyon Bozukluğunu Tedavi Etmek İçin Ameliyata İhtiyacım Olacak Mı?

Pelvik taban fonksiyon bozukluğunu tedavi edecek bir ameliyat yoktur çünkü bu kaslarınızla ilgili bir sorundur.

Nadir durumlarda, fizik tedavi ve biyolojik geri bildirimin işe yaramadığı durumlarda, doktorunuz bir ağrı enjeksiyon uzmanına görünmenizi tavsiye edebilir. Bu doktorlar çok gergin veya ağrıya neden olan belirli kasların lokalizasyonu konusunda uzmanlaşmıştır. Uyuşturucu ilaçları ve rahatlatıcı ilaçları kaslara enjekte etmek için küçük bir iğne kullanabilirler. Buna tetik nokta enjeksiyonu denir.

 

Pelvik Taban Fonksiyon Bozukluğu Tedavisi

 

Pelvik Taban Fonksiyon Bozukluğunu Kötüleştiren Şeyler Nelerdir?

Pelvik taban fonksiyon bozukluğu semptomlarının iyileşmeye başlaması birkaç ay boyunca rutin bağırsak veya idrar ilaçları ve pelvik taban fizik tedavisi gerektirebilir. Tedavinin en önemli kısmı pes etmemektir.

İlaçlarınızı her gün almayı unutmanız belirtilerinizin devam etmesine ve muhtemelen daha da kötüleşmesine neden olacaktır.

Ayrıca fizik tedavi randevularını atlamak veya egzersiz yapmamak iyileşmeyi yavaşlatabilir.

Pelvik taban kaslarınızdaki gerginliği veya ağrıyı artıran herhangi bir aktivite semptomlarınızın daha da kötüleşmesine neden olabilir. Örneğin, ağır ağırlık kaldırma veya tekrarlayan atlama, pelvik taban gerginliğinizi artırabilir ve aslında semptomları kötüleştirebilir.

Sert dışkılama veya karın şişkinliği ve gaz ağrısı nedeniyle kabızlık sorunu yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza danışmalı ve beslenmenize dikkat etmelisiniz.

Günlük bol su içmek (>sekiz bardak) ve sağlıklı beslenmek önemlidir. Lif oranı yüksek gıdalar veya lif takviyeleri şişkinlik semptomlarınızı ve gaz ağrılarınızı kötüleştirebilir. Belirtileriniz kötüleşirse bu yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

 

Pelvik Taban Fonksiyon Bozukluğunu Kim Tedavi Eder?

Belirtilerinize ve ne kadar ağrı hissettiğinize bağlı olarak düzenli doktorunuz, fizyoterapistiniz, jinekologunuz, gastroenterologunuz, pelvik ağrı anestezi uzmanınız veya pelvik taban cerrahınız tarafından tedavi edilebilirsiniz.

 

Pelvik Taban Disfonksiyonu Kendi Kendine Geçer Mi?

Pelvik tabanın disfonksiyon semptomları (aşırı aktif mesane gibi) genellikle tedavi edilmezse kalır veya daha da kötüleşir. Ağrı ve rahatsızlıkla yaşamak yerine, genellikle doktorunuzu ziyaret ettikten sonra günlük yaşamınızı iyileştirebilirsiniz.

 

Pelvik Taban Disfonksiyonu Tedavi Edilebilir Mi?

Neyse ki, çoğu pelvik tabanın disfonksiyonu genellikle biyolojik geri bildirim, fizik tedavi ve ilaçlar yoluyla tedavi edilebilir.

Pelvik taban fonksiyon bozukluğu semptomlarından herhangi birini yaşamaya başlarsanız bir sağlık uzmanına başvurun.

Erken tedavi, yaşam kalitenizi artırmanıza ve uygunsuz ve rahatsız edici semptomların giderilmesine yardımcı olabilir.

3.5 2 Oy
Puan Ver
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

INSTAGRAM

TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN