Yol Tarifi Al
Mail Gönder
Randevu Oluşturun

Makat Siğili (Anal Siğil) (Anal Kondilom)

 Makat Siğili (Anal Siğil) (Anal Kondilom)

Makat siğili (condyloma acuminata), cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalık olan (HPV) insan papilloma virüsünden kaynaklanır. Siğiller anüsün etrafındaki ve içindeki alanı etkiler ancak genital bölgenin derisinde de gelişebilir.

İlk başta genellikle toplu iğne başı kadar küçük noktalar veya çıkıntılar şeklinde görünürler. Oldukça büyüyebilirler ve tüm anal bölgeyi kaplayabilirler.

 

 Makat Siğili (Anal Siğil) (Anal Kondilom)

 

Makat Siğili Neden Çıkar?

Makat siğili bulaşması cinsel ilişki (HPV) ile enfekte olması görülen en yaygın durumdur. Ancak kişi cinsel ilişkiye girmeden de HPV virüsüne yakalanabilir.

Anal bölgeye herhangi bir doğrudan temas (örn. elle temas, enfekte bir cinsel partnerden gelen sıvılar) HPV’ye ve anal veya genital siğillere neden olabilir.

 

Makat Siğili Belirtileri Nelerdir?

Makat siğilleri genellikle ağrısızdır, dolayısıyla insanlar siğillerin varlığının farkına varmayabilir. Makat siğillerinin ana semptom anüsün yakınında veya içinde açık kahverengi veya ten renginde yumuşak, nemli şişliklerdir.

Makat siğili belirtileri şunları içerebilir:

  • Kaşıntı
  • Kanama
  • Mukus akıntısı
  • Anal bölgede bir şişlik varmış gibi hissetmek

 

Makat Siğili Nasıl Anlaşılır?

Makat siğilinin teşhis edilip anlaşılması için doktorunuz anüs çevresindeki derinin yanı sıra cinsel organlar da dahil olmak üzere tüm pelvik bölgeye bakacaktır.

Makatınızın (anal kanalın) içinde herhangi bir siğil (iç anal siğil) olup olmadığını görmek için küçük, ışıklı bir alet (anoskopi) ile anal kanalın muayenesini yapabilir.

 

Makat Siğili Nasıl Anlaşılır?

 

Makat Siğili Nasıl Geçer?

Makat siğili tedavi edilmezse büyüyüp çoğalabilirler. Tedavi edilmeyen makat siğilleri, etkilenen bölgede anal kanser riskinin artmasına neden olabilir. İç makat siğilleri topikal ilaçlara yanıt vermeyebilir, bu nedenle ameliyat gerekebilir.

Makat siğili tedavisi şunları içerir:

Topikal İlaçlar: Bu kremler genellikle makat siğilleri çok küçükse ve yalnızca anüs çevresindeki deride bulunuyorsa en iyi sonucu verir.

  • Makat siğillerini donduracak topikal ilaçlar (sıvı nitrojen)
  • Makat siğillerini yakacak topikal ilaçlar (Triklorosetik asit, podofilin)

 

Makat Siğili Nasıl Geçer

 

Cerrahi İşlem: Makat siğilleri yukarıda belirtilen tedaviler için çok büyükse ameliyat düşünülür. Ameliyat sırasında makat siğilleri cerrahi olarak çıkarılır.

  • Cerrahi işlem için hastaya anestezi uygulanacaktır.
  • Anestezi türü, çıkarılacak makat siğillerinin sayısına ve tam konumuna bağlıdır.
  • Çok sayıda siğil olduğunda cerrahınız ameliyatı aşamalı olarak gerçekleştirebilir.
  • İçerideki lezyonların da bulunabilmesi ve tedavi edilebilmesi için dahili bir muayene de yapılacaktır.

 

Makat Siğili Tedavisi Sonrası

Hafif ağrı ve rahatsızlık genellikle birkaç gün sürer. Ağrı kesici ilaç reçete edilebilir. Klinikte tedavi gören hastalar hemen işlerine dönebilmektedir. Ameliyat olanlar genellikle ertesi gün işe dönebilirken, daha kapsamlı bir ameliyat geçirenler birkaç gün ila haftalarca evde kalabilir.

Siğiller başarılı bir şekilde çıkarıldıktan sonra tekrar tekrar ortaya çıkabilir. Bunun nedeni, HPV virüsünün vücut dokularında bir süre etkisiz kalmasıdır. Siğiller tekrar ortaya çıktığında genellikle cerrahınızın muayenehanesinde tedavi edilebilir. Çok sayıda yeni siğil hızla gelişirse yeniden ameliyata ihtiyaç duyulabilir.

Takip ziyaretlerini ne sıklıkta planlayacağınızı cerrahınızla görüşmeniz önemlidir. Bu ziyaretler sırasında siğillerin tamamının gittiğinden ve yenilerinin oluşmadığından emin olmak için bir muayene yapılacaktır.

 

Siğiller Nasıl Önlenir?

Makat siğili alınacak tedbirler ile önlenebilir bir hastalıktır. Ancak HPV virüsü çoğunlukla herhangi bir belirti göstermeden vücutta kalabildiği için önlemlerimizi sürekli hale getirmekte fayda vardır.

Makat siğillerinin önlenebilmesi için atabileceğiniz adımlar şunlardır:

  • Makat siğili veya genital siğilleri olan kişilerle cinsel temasta bulunmayın.
  • Cinsel teması tek bir partnerle sınırlandırmaya özen gösterin.
  • Her zaman prezervatif kullanın. (Bu yakalanma riskinizi azaltır ancak tamamen engellemez.)
  • Hiçbir semptom olmasa bile cinsel partnerler HPV ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından kontrol edilmelidir.
  • HPV aşısı, HPV virüsünün 9 farklı türüne karşı koruma sağlar ve cinsel geçmişine bakılmaksızın 9-45 yaş arası erkek ve kadınlara yönelik FDA onaylıdır. (Bu aşıya aday olup olmadığınızı öğrenmek için lütfen doktorunuzla konuşun.)

Makat siğillerinden korunmak için atacağınız bu adımlar makat siğiline yakalanma ihtimalinizi büyük ölçüde azaltır.

 

Siğiller Nasıl Önlenir?

 

Siğil Tedavisi İçin Hangi Doktora Gitmeliyim?

Siğil tedavisi için kolorektal cerrahları tercih etmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Çünkü kolorektal cerrahlar kolon, rektum ve anüs hastalıklarının cerrahi ve ameliyatsız tedavisinde uzmandır. Bu hastalıkların tedavisinde ileri cerrahi eğitiminin yanı sıra tam genel cerrahi eğitimini de tamamlamışlardır.

Kolorektal cerrahlar kolon, rektum ve anüsün hem iyi hem de kötü huylu hastalıklarının tedavisinde oldukça bilgilidirler ve rutin tarama muayeneleri gerçekleştirebilirler. Eğer hastanın durumu endike ise durumları cerrahi olarak tedavi edebilirler.

HPV (Genital Siğiller) hakkında daha fazla bilgi almak için Genital Siğil (HPV Siğil) sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

5 1 Oy
Puan Ver
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

INSTAGRAM

TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN