Yol Tarifi Al
Mail Gönder
Randevu Oluşturun

Kolon Kanseri Yaşam Süresi

Kolon Kanseri Yaşam Süresi

 

Kolon Kanseri Yaşam Süresi

 

Kolon kanseri yaşam süresi, kanserin evresi ve seyri hangi evrede olduğu hastanın yaşam süresini direkt olarak belirleyen bir etkendir.

Diğer etkenler ise hücrelerin davranış şekli, uygulanan ameliyat şekli ve başarısı, genetik bilgi ve hastalığa nasıl yakalanıldığı gibi etkenlerdir.

Kolon kanseri yaşam süresi prognoz, hastalığın ileriki dönemde bireyi nasıl etkileyeceğini ve neler olabileceğini anlamamızı sağlar.

İyi prognoz gelecekte kanser hastalığının tekrar gelişme olasılığının çok azaldığını gösterirken, kötü prognoz ise hastalığın tekrarlama olasılığının yüksek olduğunu gösterir.

Kolon kanseri yaşam süresini söyleyebilmek için hastanın prognozunu bilmek gerekir bunun içinde doktorun bazı verilerden yararlanması gerekir.

 

Kolon Kanserinin Evresi ve Seyri (Prognozu) Yaşam Süresini Etkilemektedir

 

Kolon kanseri evresi

 

Doktorlar, kanser hastalarının prognozunu hastanın 5 yıllık yaşam süresi ile değerlendirirler.

Hastalığın tedavisinden 5 yıl sonra herhangi bir tekrarlama, yayılım (sıçrama) olmazsa hastalık tam şifa (kür) olarak kabul edilir.

Bu nedenle kanser prognozu belirlenirken 5 yıllık yaşam süresi üzerinden değerlendirilir.

 

Kolon Kanseri Yaşam Süresini Etkileyen Faktörler?

Kolon kanserinde yaşam süresini etkileyen bir çok faktör bulunmaktadır. Kolon kanseri yaşam süresi etkileyen faktörler şunlardır:

Differansiasyon: Kanser hücrelerinin her birinin görüntüsü birbirinden farklıdır. Bazı kanser hücreleri kaynak aldığı doku hücrelerine benzemeye ve o dokunun özelliklerini aynen taklit etmeye çalışırlar.

Bu kanser hücreleri asıl doku hücrelerinden çok az farkla ayırt edilebilirler. Bu tip kanserlere “iyi differansiye” kanserler denir. Bunların prognozu daha iyidir.

Bazı kanser hücreleri de kaynak aldığı doku hücrelerine hiç benzemeyen farklı özellikler içerirler. Daha hızlı çoğalırlar ve çevre dokuya zarar verirler. Bu tip hücrelerin oluşturdukları kansere görünüşleri itibariyle “vahşi” tip veya “differansiye olmayan” tip kanserler denir. Prognozları daha kötüdür.

Çoğu kolon ve rektum kanseri bu iki uç arasında bulunan “orta derecede differansiye” kanser hücrelerinden oluşurlar.

Ameliyat Tekniği – Cerrahi Teknik: Kanserli dokunun tamamen çıkarılması ve geride hiçbir kanserli doku bırakılmaması tedavinin en önemli kısmını oluşturur.

Burada cerrahın, bu konudaki, bilgi, deneyim ve becerisiyle uyguladığı teknik, cerrahi başarıyı yükseltmektedir ve bu prognozu yakından ilgilendirir.

Genetik: Kalıtsal tip kolorektal kanserlerden biri olan non-polipoziskolorektal kanser (HNPCC) hastalarının prognozu, diğerlerine göre daha iyidir.

Hastalığın Ortaya Çıkışı: Bulgu ve belirtiler oluşmadan tarama sırasında belirlenen kanserlerin prognozu diğerlerine göre daha iyidir.

Ek Tedavi Protokolleri: Hastalığın yayılmasını veya tekrar oluşmasını engellemek için ilaç (kemoterapi) veya ışın (radyoterapi) uygulanması prognozu iyileştiren faktörlerdendir.

Her hastalık evresi için farklı tedavi protokolleri ile kanserle savaşarak kolon kanseri yaşam süresi artırmak mümkündür.

5 1 Oy
Puan Ver
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

INSTAGRAM

TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN