Kolostomi Nedir?
Kolostomi, kalın bağırsağın karın yüzeyine getirilmesi işlemidir. Ameliyatla kalın bağırsağın (kolonun) karın ön duvarına ağızlaştırılmasıdır. Böylelikle kalın bağırsağın içeriği karın duvarına yapıştırılan torba ile boşaltılır.
Kolostomi Neden Açılır?
Kalın bağırsaktaki kanserler, enfeksiyonlar, tümörler, bağırsak sorunları gibi birçok farklı sorunun tedavisi için kolostomiyle işlem yapılabilir. Kolostomi bağırsağın durumuna göre geçici ya da kalıcı olarak uygulanabilir.
Hangi Durumlarda Geçici Kolostomi Uygulanır?
Geçici kolostomilerin uygulandığı durumlar şunlardır:
- Bağırsak delinmeleri ve yaralanmaları.
- Doğuma ya da kalıtıma bağlı anormal sayılabilecek bağırsak hareketleri.
- Bağırsak tıkanmaları.
- Bağırsakta yapılan bir ameliyatın iyileşme süreci.
- Makattaki hastalıklar ve yaralanmalar.
Geçici kolostomiyi bu durumlar söz konusu olduğunda uygulamak gerekir.
Bağırsaktaki sorun ortadan kalktığında, iyileşme sağlandığında bağırsaklar tekrar içeri alınır ve stoma kapatılır. Bağırsaklar eski düzenine zamanla döner.
Hangi Durumlarda Kalıcı Kolostomi Uygulanır?
Kalıcı kolostomi şu durumlarda uygulanır:
- Kolon kanseri diğer ismiyle kalın bağırsağın son kısmı olan rektal bölgesindeki kanserler.
- Divertikül iltihabı.
- İrritabl (huzursuz) bağırsak sendromu.
- Dışkının çıkış noktası olan makat bölgesindeki kasların işlevini yitirmesi veya makatın çıkarıldığı durumlar.
Kalıcı kolostomiyi bu durumlarda uygulamamız gerekir.
Kolostomi Torbası Nedir ?
Kolostomi torbası bağırsaktaki dışkının atılması için uygulanan bir işlemdir. Bu işlemde atığın atılması için uygulanacak stomanın konumu kalın bağırsağın zarar görmüş kısmının konumuna göre planlanır. Bağırsaktaki dışkının, hasarlı bölgeden uzak bir alandan dışarı atılması planlanır. Yatay ya da dikey şekilde bağırsak her açıdan gözlemlenerek en doğru karar verilir. İnce bağırsaktan kalın bağırsağa oradan da makat yoluyla dışarı atılmayı bekleyen atıklar, kalın bağırsağın dış ucundan oluşturulan kolostomiyle çözüme kavuşur.
Yapılan cerrahi operasyon ile atıklar, bağırsağın durumuna göre geçici ya da kalıcı olarak karın üzerinde oluşturulan stoma (ostomi) yoluyla atılır.
Parastomal Herni (Stoma Fıtığı) Nedir?
Bağırsak geçici ya da kalıcı olarak torbaya bağlandığında karın duvarında zayıf bir bölge yaratılır ve buradan bağırsak dışarı çıkar. Buna Parastomal herni (Stoma Fıtığı) adı verilir. Daha çok kolostomilerde görülür ve böyle bir durumda cerrahi tedavi şekilleri devreye girer. Genellikle stoma açıldıktan bir süre sonra görülür.
Stomanın çevresinde oluşan fıtıktan korunmak için ise ağır taşımamaya, aşırı kilo almamaya, ostomi torbası kemeri kullanmaya dikkat edilmelidir.