Yol Tarifi Al
Mail Gönder
Randevu Oluşturun

Hafif Ülseratif Kolit Belirtileri Nelerdir?

Hafif Ülseratif Kolit Belirtileri

 

Hafif Ülseratif Kolit Belirtileri

 

Hafif ülseratif kolit belirtileri kapsamında günde yalnızca iki ila dört kez bağırsak hareketlerinde değişiklik ve rahatsızlık hissi görülür.

Hafif ülseratif kolit belirtileri ne kadar şiddetlenirse, yorgunluk, ateş, mide bulantısı veya kilo kaybı gibi diğer yaygın semptomları yaşama olasılığı da o kadar artar.

Ülseratif kolit (UC), kalın bağırsakların iç kısmında ülser adı verilen iltihaplanmaya ve açık yaralara neden olabilen ilerleyici bir hastalıktır. Aniden başlayabilir ancak genellikle zamanla yavaş yavaş başlar.

Ülseratif kolit, hafif ülseratif kolit veya şiddetli ülseratif kolit olarak ortaya çıkabilir. Çoğu insan için belirtiler aralıklı bir şekilde kendini gösterir. Bazen remisyon (alevlenmeler arasındaki süre) yıllarca sürebilir.

 

Hafif Ülseratif Kolit Belirtileri ve Tedavisi

Ülseratif kolit hastalarının yaklaşık yarısında hafif olarak sınıflandırılan hafif ülseratif kolit vardır.

Hafif ülseratif kolit belirtileri nedeni ve tedavisi için öncelikle kolonoskopi yapılarak hastalığın kontrolü sağlanır. Genel olarak bu tip ülseratif kolitler ameliyat veya diğer aşırı önlemler olmadan tedavi edilebilirler.

 

Hafif Ülseratif kolit Belirtileri ve Tedavi İlaçları

Hafif ülseratif kolit belirtileri nedeniyle ortaya çıkan rahatsızlıklar sıklıkla ilaçlarla tedavi edilir.

Tedavi için kullanılacak olan ilaç hastalığın durumu ve hafif ülseratif kolit belirtilerinin durumuna göre belirlenir. Bu ilaçlar kalın bağırsaktaki iltihabı azaltarak çalışır.

Doktor kontrolünde hafif ülseratif kolit belirtileri için tedavi ilaçları şunlardır:

Aminosalisilatlar: Bunlar hafif ila orta dereceli ülseratif kolit için en sık kullanılan ilaç türüdür. Aynı zamanda remisyondakilerin daha uzun süre remisyonda kalmasına yardımcı olmak için de kullanılır. Bunlar ağızdan hap olarak veya lavman veya fitil yoluyla verilebilir.

Kortikosteroidler: Yan etkileri nedeniyle, hafif veya orta dereceli ülseratif kolitiniz varsa bunlar genellikle tedavinin ilk seçeneği değildir, ancak aminosalisilatlara yanıt vermiyorsanız kısa vadede kullanılabilirler.

 

Hafif ülseratif kolit belirtilerini yönetmeye yardımcı olabilecek reçetesiz ilaçlar da vardır. Bu ilaçlar şunları içerebilir:

Parasetamol Asetaminofen: Bu ağrı kesici, ülseratif kolitli kişiler için semptomları daha da kötüleştirebilen ibuprofen gibi nonsteroidal inflamatuar ilaçlardan (NSAID’ler) daha güvenlidir.

Kalsiyum ve D Vitamini Takviyeleri: Doktorunuz, uzun süreli steroid kullanımının bir yan etkisi olabilecek kemik kaybının ve osteoporozun yavaşlamasına yardımcı olmak için bunları önerebilir.

Demir Takviyeleri: Kaka yaparken sıklıkla kan oluyor demir takviyeleri verilebilir. Bunun nedeni bağırsaklardaki kanamadır, bu da sizi anemi yapabilir, yani kanınızda düşük düzeyde demir bulunur. Bu durum genel olarak hafif vakalarda daha az yaygındır, ancak olabilir.

Probiyotikler: Bunlarla ilgili araştırmalar henüz başlangıç aşamasındadır, ancak bunların muhtemelen doğrudan iltihabı azaltarak, bağırsak bakterilerinizin dengesini yeniden sağlayarak veya bağırsaklarınızı kaplayan hücreleri iyileştirerek yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Probiyotik almadan önce doktorunuzla konuşun.

 

Hastalar Nasıl Beslenmeli?

Sağlıklı ve dengeli bir beslenme, hafif ülseratif kolit vakalarında da çok önemlidir. Bu durumun daha da kötüleşmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Araştırmalar hangi gıdaların hafif ülseratif kolit belirtilerine neden olduğunu bulamamış olsa da semptomları daha da kötüleştirebilecek bazı tetikleyici gıdalarınız olabilir. Bir yemek planı oluşturma konusunda doktorunuzla konuşun böylece size bir kalıp bulmanıza yardımcı olabilecek bir diyetisyene yönlendirebilirler.

Hafif ülseratif kolit belirtilerine sahip olan hastalar aşağıdaki tavsiyeleri dikkate almalıdırlar.

Süt Ürünlerini Sınırlamak: İnsanlar genellikle süt ürünleri tüketimini sınırladıkları zaman bunun ishali, krampları ve gazı azalttığını görürler.

Daha Küçük Öğünler Yemek: Günde birkaç büyük öğün yerine beş veya altı küçük öğün yerseniz daha az rahatsızlık hissedebilirsiniz.

Bol Miktarda Sıvı İçmek: Suya ve diğer düz, şekersiz içeceklere sadık kalın. Bağırsaklarınızı uyaran çok fazla alkol veya kafein, soda veya maden suyu içmeyin çünkü karbonatlama gaz yapabilir.

Yağlı, Şekerli ve Yüksek Lifli veya “Gazlı” Yiyeceklerden Kaçının: Buna paket servisi, tatlılar, kepek, fasulye ve brokoli gibi bağırsakları hareket ettiren yiyecekler dahildir.

 

Hafif Ülseratif Kolitin Takibi

Durumunuz hafif olsa bile doktor takibi çok önemlidir. Doktorunuz ara sıra kolonoskopi yaptırmanızı isteyebilir. Bunun sebebi, tedavilerinizin işe yarayıp yaramadığından ve iyileştiğinizden emin olmaktır. Bakım ve kontrol ekibiniz rektum ve kolonunuzun içini izlerler böylece hastalığın kontrolü yapılır. Ayrıca İBH’li kişiler için artan risk olan kolon kanseri belirtilerini izlemelerine de yardımcı olacaktır.

Hastalık hakkında daha fazla bilgi almak için ülseratif kolit sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

5 1 Oy
Puan Ver
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

INSTAGRAM

TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN