Yol Tarifi Al
Randevu Talep
Bizi Ara
Whatsapp

Evde Hemoroid Tedavisi Yöntemleri ve Hemoroid İlaçları

Evde Hemoroid Tedavisi Nasıl Yapılır?

Evde hemoroid tedavisi için ilk olarak rahatsızlık veren kaşıntıyı, şişliği ve ağrıyı hafifletecek yöntemler kullanılır.

Hemoroid ile mücadele ediyorsanız, kaşıntınızı ve ağrınızı hafifletmenin hızlı yollarını veya rahatsızlığın daha da kötüleşmesini önlemek için sürekli yardım almak üzere bir doktora görünmeniz gerekmeyebilir.

Hemoroid için en iyi tedaviler genellikle evde yapabileceğiniz şeylerdir. Aşağıda bahsedeceğim yöntemlerin çoğu kabızlığı önlemenize ve kabızlıktan kurtulmanızı sağlar. Anlatacağım yöntemler hemoroidleri oluşmadan önce de durdurabilir.

Evde Hemoroid Tedavisi Yöntemleri

Evde Hemoroid Tedavisi İçin 5 Etkili Yöntem

  1. Oturma banyosu
  2. Buz uygulaması
  3. Hemoroid ilaçları
  4. Hemoroid kremleri
  5. Tuvalet alışkanlıkları

 

1) Evde Hemoroid Tedavisi için Oturma Banyosu

Oturma Banyosu

Evde hemoroid tedavisi için sıcak su banyoları yapabilirsiniz. Bir seferde yaklaşık 15 dakika boyunca birkaç inçlik ılık suyla dolu bir küvette bekletin. Bunu günde iki veya üç kez ve her bağırsak hareketinden sonra yapın. Eğer bölgeyi de yıkamak istiyorsanız kokusuz sabun kullanın ve ovalamayın. Ayrıca ıslanmayı kolaylaştırmak için doğrudan klozet oturağınıza koyabileceğiniz özel “oturma banyoları” da vardır. Daha sonra kuruması için hafifçe vurun. Daha iyi hissettiriyorsa, fön makinesini serin bir ayarda bile kullanabilirsiniz.

 

2) Evde Hemoroid Tedavisi için Buz Uygulaması

Evde Hemoroid Tedavisi için Buz Uygulaması

Evde hemoroid tedavisi için sorunlu bölgeye günde birkaç kez 5 ila 10 dakika boyunca küçük bir soğuk kompres koyup buz uygulaması yaparak ağrıyı dindirebilir ve şişliği bir süreliğine azaltabilirsiniz.

Hemoroid için özel olarak tasarlanmış bir hemoroid buz torbası veya sadece havluya sarılı bir buz torbası kullanabilirsiniz.

 

3) Hemoroid Kremleri

Hemoroid Kremleri

Evde hemoroid tedavisi için hemoroid kremi alarak rahatsızlık duyduğunuz bölgeyi rahatlatmak için üzerine ovalayarak sürün. Reçetesiz satılan mendiller, lidokain veya cadı fındığı içeren hemoroid kremleri, hiçbir yan etki olmaksızın ağrıyı ve kaşıntıyı hafifletir. Doktorunuz sorun olmadığını söylemediği sürece hidrokortizonlu olanı bir haftadan fazla kullanmayın.

Kremi günde dört defaya kadar uygulayın. Yaşadığınız rahatsızlık belirtileri bir hafta içinde düzelmez ise doktorunuza başvurun.

Yaşadığınız rahatsız edici hemoroid semptomlarını (belirtilerini) hafifletmek için hemoroid kremini günde dört defaya kadar uygulayabilirsiniz.

 

4) Hemoroid İlaçları

Evde hemoroid tedavisi için ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Asetaminofen, aspirin veya ibuprofen gibi reçetesiz satılan ilaçlar ağrının giderilmesine yardımcı olur.

Evde Hemoroid Tedavisi için ağrı kesici hap

Beslenmenize daha fazla lifli gıdalar ekleyerek dışkınızının yumuşamasını sağlayıp hemoroid ağrılarınızı azaltabilirsiniz.

  • Dışkıyı yumuşatan lifli gıdalar nelerdir?

Dışkınızı yumuşatmak için fasulye, tam tahıllı ekmekler ve tahıllar, taze meyve ve sebzeler tüketebilirsiniz. Bu besinlerden yeterince yararlanamıyorsanız, pisilyum kabuğu tozu (Konsyl veya Metamucil) veya metilselüloz (Citrucel) gibi lif takviyeleride alabilirsiniz. Günde 20-35 gram lif almaya çalışın ve bol su tüketin. Yada direkt olarak bir dışkı yumuşatıcı alabilirsiniz.

Dışkı Yumuşatan Lifli Gıdalar

Dışkı yumuşatıcı ilaçlar kabızlığı hafifletir ve kaka yapmayı daha az acı verici hale getirir.

  • Dışkı yumuşatıcı ilaçlar nelerdir?

Dışkı yumuşatıcı olarak Duphalac Şurup kullanabilirsiniz.

Dışkı yumuşatıcı ilaç

Hemoroid fitilleri kullanarak ağrılarınızı hafifletebilirsiniz.

  • Hemoroid Fitili Nedir?

Hemoroid fitili, rektuma yerleştirilen ve hemoroidin yaratmış olduğu rahatsızlığı ve şişliği hafifletmeye yardımcı olan katı bir ilaç şeklidir.

Hemoroid fitili

5) Hemoroide İyi Gelecek Tuvalet Alışkanlıkları

1) Tuvalette geçirdiğiniz süreye dikkat edin uzun süre kalmamaya işiniz halledip tuvaletten çıkmaya özen gösterin.

2) Tuvalet ihtiyacınız geldiğinde bekletmeyin hemen tuvalete gidin.

3) Tuvalette dışkılama sırasında dışkılamanız sonra erdiği halde daha var düşüncesi ile ıkınıp gereksiz yere kendinizi zorlamayın.

4) Tuvalet ihtiyacınızı her gün aynı saatte gideceğiniz bir rutin haline sokmaya çalışın.

5) Tuvalet kağıdı tahriş ediciyse önce onu nemlendirin veya önceden nemlendirilmiş tuvalet kağıtları kullanın. Pamuk topları veya alkolsüz bebek mendilleri kullanabilirsiniz.

6) Dışkınızı içinizde tutmayın. Tuvalete gitmeniz gerektiğini hissettiğinizde tuvaletinizi yapın. Daha iyi bir zaman veya yer beklemeyin. Dışkı yedeklemesi olur bu yedeklenme de gerginliğe ve daha fazla baskıya yol açar. Dürtü hissettiğinizde mümkün olan en kısa sürede gidin.

7) Tuvaletinizi yaparken çömelme pozisyonunu deneyin. Tuvalete gittiğinizde ayaklarınızın altına kısa bir bank veya bir yığın kitap koyun. Tuvalette otururken dizlerinizi kaldırmak iç işleyişinizin konumunu değiştirir ve bağırsak hareketlerini kolaylaştırır.

8) İç çamaşırınızın pamuk olmasına özen gösterin. Geniş ve yumuşak iç çamaşırı giyin. Bu tarz iç çamaşırlar hemoroidinizin olduğu bölgenin havalandırılmasını sağlar ve hemoroidinizi rahatsız eden nemin birikmesini engeller.

 

Hemoroid Hastaları Neleri Yapmamalı?

Hemoroid hastalarının yapmaması gereken 6 madde;

1) Lifli gıdaları çok hızlı tüketmemelisiniz: Lif dışkılarınızı yumuşatır ve vücudunuzda daha kolay hareket etmelerine yardımcı olur. Bu gıdaları fasulyede, tam tahıllı ekmeklerde ve tahıllarda, taze meyve ve sebzelerde bulabilirsiniz. Eğer bu besinlerden yeterince yararlanamıyorsanız bir takviyeyi de denemek isteyebilirsiniz. Ancak gaz ve şişkinliği önlemek için lifi gıdaları yavaş yavaş tükettiğinizden emin olun.

2) Susuz kalmayın: Dışkıları yumuşak tutmak ve geçişlerini kolaylaştırmak için bol sıvı tüketin. Su en iyi seçimdir, bu nedenle gün boyunca bol miktarda su için. Kuru erik suyu doğal bir müshildir ve tuvalete gitmenize yardımcı olur.

3) Ağır egzersiziler yapmayın: Her gün 20-30 dakika tempolu yürümek bile iyileşmenize engel olabilir.

4) Nefes almayı unutmayın: Çok çalıştığınızda havanın içeri ve dışarı hareket etmesini sağlayın. İterken, çekerken veya efor sarf ederken (muhtemelen bunu yaptığınızın farkında değilsiniz) nefesinizi tutmak yaygındır ve bu hemoroit ağrısına ve kanamaya yol açar.

5) Sert yüzeylere oturmayın: Sert bir yüzey yerine bir minderin üzerine oturun. Sahip olduğunuz hemoroidlerin şişmesini kolaylaştıracaktır. Ayrıca yenilerinin oluşmasını önlemeye de yardımcı olur.

6) Hareketsiz kalmayın: Uzun süre oturmanız gerekiyorsa, her saat başı kalkın ve en az 5 dakika hareket edin.

Hemoroid ve tedavisi ile ilgili daha fazla bilgi almak için hemoroid sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

5 4 Oy
Puan Ver
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

INSTAGRAM

TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN